Nagy Blanka biankó csekket kapott, de semmire nem tudta azt beváltani

Fazekas Adrián

Szerző:
Fazekas Adrián

2020.12.06. 16:50

Az elmúlt két évben megismert Nagy Blanka pályafutása egy csalódást keltő, de egyáltalán nem meglepő történet arról, milyen az, amikor a társadalom messiásvárása a sajtó kattintáséhségével keveredve igazságtalan felemelkedést, majd csendes eltűnést eredményez. A legnagyobb vesztes ismét a fiatal generáció.

Ez itt egy véleménycikk, ami nem feltétlenül tükrözi az Azonnali álláspontját, de itt van, mert szeretjük a jól érvelő és érdekes szövegeket. Ha vitáznál vele, vagy küldenél egyet te is, csak bátran!

Az Azonnali írta meg, hogy Nagy Blanka kilép a Momentumból, hétfőn pedig interjút adott a lapnak, amiben a toxikus környezetet nevezte meg legfőbb indoknak. Úgy fogalmaz, ismertebb emberként lépett be a pártba, őt nem a Momentum tette híressé.

A szomorú igazság az, hogy napokig lehetne fejtegetni villámkarrierjének buktatóit, de érdemes tágabb kontextusban megfigyelni, akaratlanul is milyen károkat okozott a politikai elit által méltatlanul észre nem vett, 400 ezresre tehető tömegnek, vagyis a középiskolákból éppen kikerülő és már szavazásra jogosult generációnak a lány feltűnése.

Nagy Blankát valóban nem a Momentum tette híressé, hanem a Fidesz. Nagy Blanka Bayer Zsolt prolizása és Bencsik András kurvázása nélkül nem kapott volna jó meleg védőszárnyakat a mainstream magyar médiától, hogy piedesztálra emelve hetekig írjanak arról, milyen karakánul elküldte a picsába a fideszeseket ez a gimnazista csaj, miközben gusztustalanul támadják.

Igen, ma Magyarországon egy tüntetésen felszólalni és ott káromkodni egyet elég ahhoz, hogy néhány nappal később a végletekig radikalizálódott szekértáborok szánalmas polgárháborújának közepén találja magát az ember, erre már rájöttünk. 

A sajtó tette, amit egy, magát a törzsi logika mentén meghatározó sajtó tenne, egyik oldalán a felesleges heroizálás, a másikon a hányingerkeltő mocskolódás elégítette ki a híveket.

Csakhogy a hamis tálalásban Nagy Blanka szinte észrevétlenül egy olyan közéleti pozícióba került, mintha ő lenne a fiatalság archetipikus hangja, aki laza, káromkodik és utálja ezt a rendszert úgy, ahogy van. Az ellenzéki tini, akit minden oldalon körbe lehet mutogatni.

Azonban a zászlóvivő-szerep a tartalmi részekben láthatóan megbukott. Az egészséges exhibicionizmus nem társult olyan vízióval, ami utat tudott volna mutatni az útmutatásra jócskán rászoruló fiatal nemzedék számára. Tudjuk, hogy mit szeretett volna kezdeni az oktatással az unalomig ismert paneleken kívül? Vagy egyáltalán megmaradt valami a nézetrendszeréből?

Amit viszont tudunk: Kiskunfélegyháza 8-as körzetében elért 20 százalék az önkormányzati választásokon, MSZP-s és DK-s vendégszereplés, majd egy olyan végjáték a Momentumban, ami nem kis részben a 2022-es képviselőjelölti ambíciója miatt ért véget.

Nagy Blanka biankó csekket kapott, de semmire nem tudta azt beváltani. Igaz, hogy kibírni a propagandista firkászok szánalmas hazugságait pokoli nehéz, de akinek van annyi társadalmi felelősségvállalása, hogy kiáll a mikrofon elé és beszédet mond egy tüntetésen, akkor annak muszáj észrevennie azt is, hogy tálcán kínálják előtte a soha vissza nem térő lehetőséget.

Alkalmatlan volt meghálálni a megelőlegezett státuszt, miközben úgy tűnt, az „egy meg egy az kettő” szintre leegyszerűsített kormánypárti közbeszéd gumicsontjai által tévesen a fiatal nemzedék egészével azonosítotják a karakterét. 2020 végére már tisztán látszik, hogy Nagy inkább egy gyorsan fakuló, a sajtó által generált jelenségként tűnt csak fel, nem pedig autonóm, célokkal rendelkező közéleti szereplőként, aki

generációs szimbólum helyett most inkább egy csintalani utakat megjáró helyezkedő politikusra hasonlít, megsértődve volt közösségére, amiért nem akarják őt Lázár János körzetében elindítani.

Ez azért baj, mert a Z-generáció fiataljai sosem kaptak létező politikai érdekképviseletet, ez pedig égetően szükségesnek tűnik az Országgyűlés jelenlegi felállását ismerve. Az újak frontvonalba állításától egyenesen rettegő elitnek, amelyik nagyjából azt gondolja, hogy egy TikTok-fiók elkészítése a fiatalok megértéséhez kellő skillek non plus ultrája, jó lenne megmutatni, hogy mi is létezünk a világon.

Ez tehát az egyik lehetséges módja annak, hogyan csap be egy naiv embert a mesterségesen felépített kétosztatú, hazug narratíva, amiben ha bántás éri a mi kutyánk kölykét, muszáj visszaadni azt az ő kutyájuknak. Nagy Blanka és talán kicsit mi is elhittük, de a Messiás eljövetele helyett most már tényleg érdemesebb lenne csapatban gondolkodni.

Olvass még Fazekas Adriántól az Azonnalin!

 

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek