+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Petróczi Rafael
2019. október 25. péntek, 08:20
A negyedik ciklusát megkezdő elnök azonban nem lehet elégedett: éppen hogy csak nem kell második fordulót tartani, és nem csak az ellenzék, hanem a külföldi választási megfigyelők szerint sem volt minden rendben a választással.

A szavazatok 99,99 százalékos feldolgozottsága mellett mondta ki a bolíviai választási bizottság: nem lesz szükség második körre az elnökválasztáson, így ismét Evo Morales győzött a vasárnapi választáson.

 

Egészen eddig csak a negyedik ciklusát megkezdő Morales tett győzelmi jelentést, de még a tegnapi, 98 százalékos feldolgozottság mellett is ott lebegett a hivatalban lévő elnök számára az igencsak veszélyes második forduló képe. A bolíviai választási rendszer szerint ugyanis

 

második fordulót akkor nem kell tartani, ha az első körben a győztes jelölt eléri legalább a negyven százalékot, és legalább tíz százalékpontos előnyt szerez legerősebb kihívójához képest.

 

Ez utóbbi feltétel teljesült hivatalosan is péntekre virradóan: Evo Morales a szavazatok 47,07 százalékát megszerezve lett elnök, míg mögötte kihívója, az országot 2003 és 2005 között elnökként vezető Carlos Mesa 36,51 százalékkal végzett.

 

A választási eredmény még így sem végleges: a Beni tartományban a szavazatok 0,01 százalékát érvénytelenítették, így ott valamivel több, mint ötszáz ember számára megismétlik a szavazást novemberben. A választási bizottság szóvivője szerint azonban matematikai esély sincs rá, hogy ezek a szavazatok érdemben megváltoztassák a végeredményt.

 

Az így 2025-ig mandátumot szerző elnök egyébként mexikói oldalról kapta az első hivatalos gratulációt: Maximiliano Reyes Zúñiga külügyminiszter-helyettes Twitter-üzenetében kívánt sok sikert Moralesnek következő ciklusához, és gratulált győzelméhez. Van is miért: amennyiben Morales kitölti hivatali idejét, úgy már tizenkilencedik éve fogja irányítani az országot. Tekintve, hogy Bolíviában elnöki a kormányforma, azaz az elnök egyben a kormány feje, akinek nincs felelőssége a parlament irányába, ez valódi hatalmat jelent.

 

Kierőszakolt elnökjelöltség itt...

 

Morales már csak azért is megkönnyebbülhetett, mert 2016-ban elég nagy pofont kapott a bolíviaiaktól: az alkotmány szerint ugyanazon személy csak egyszer választható újra az elnöki posztra. A 2014-es választáson a Legfelsőbb Bíróság mentette meg Moralest, ami kimondta: Morales első, 2006-2009 közötti, nem teljes elnöki ciklusa nem számít bele a limitbe, így a gyakorlatban harmadik ciklusáért is indulhatott az elnök.

 

Most viszont már nem lehetett kreatívan jogértelmezni, így Morales 2016-ban ki is írt egy népszavazást arról, hogy az elnök kétszer is újraválasztható legyen, ezzel biztosítva indulásának jogi kereteit. Akkor azonban a bolíviai szavazók 51-49 százalékos arányban leszavazták az alkotmánymódosítás ötletét, és maga Morales is bejelentette, hogy ciklusa végén távozik a hatalomból.

 

A Legfelsőbb Bíróság azonban ismét megmentette a regnáló elnököt: 2017-ben úgy határozott, alkotmányos előírások ide vagy oda, a közhivatalokat ellátó személyek esetében eltörli újraválasztási limitet.

 

A 2016-os népszavazás viszont már jelezte, hogy Morales pozíciója közel sem olyan szilárd, mint volt korábban. Erre még rátettek a Bolíviát is sújtó erdőtüzek, amiért sokan az államot, és személyesen Evo Moralest okolták, aki – a földművelésre alkalmas területek növelése érdekében – engedélyezte a jellemzően égetéssel végrehajtott erdőirtásokat. Emiatt október elején több nagyvárosban is százezrek vonultak utcára.

 

...gyanús elnöki győzelem ott

 

Ilyen előzmények után nem csoda, hogy a Carlos Mesa vezette ellenzék, amint látszott, hogy Morales valószínűleg épphogy meg fogja úszni a második fordulós megmérettetést, választási csalást kiáltott arra hivatkozva, hogy hétfőn az első előzetes eredmények alapján még egyértelmű volt, hogy második kört kell tartani, ezt követően viszont a választási bizottsági valamiért megszakította a szavazatszámlálást – legalábbis a közmédia szerint.

 

A leállást követően már csak szerdán közölt részeredmények viszont hogy, hogy nem, már pont Morales elsőkörös választási győzelmét mutatták.

 

Ezt követően az ellenzék utcára hívta híveit.

 

De nem csupán az ellenzék, hanem a külföldi választási megfigyelők számára is bűzlik valami a választással. Az EU részéről második kört sürgetnek, és a független amerikai országokat magába tömörítő Amerikai Államok Szövetsége (OAS) megfigyelői is komoly kétségeiknek adtak hangot a választás tisztaságát illetően, pont az említett leállás miatt. Morales ezzel szemben a bolíviai alkotmány tiszteletben tartására szólította fel a kétkedőket, és erőteljesen azt sugalmazta, a választási megfigyelők ne vegyenek részt abban a puccskísérletben, amit belülről és kívülről is gerjesztenek ellene. Hozzátette: szívesen biztosít lehetőséget a végleges eredmények felülvizsgálatára, amit az OAS el is fogadott azt javasolva, hogy a felülvizsgálat eredménye – akkor is, ha az második választási fordulót javasol – jogilag legyen kötelező erejű.

 

NYITÓKÉP: Evo Morales Ayma / Facebook

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

2022-ben minden egyéni körzetben közös jelöltet akarnak állítani, országosan pedig egyetlen közös programmal vágnának neki a választásoknak.

Az IT-szektor emigrációval fenyeget, ha tovább folytatódik az erőszak, de már az orvosok is beálltak tüntetni. Mutatjuk, mi történt éjjel Belaruszban.

Kristálytiszta érvelés: dolgozni nem dolgoznak, így van idejük lázadozni, korzózni az utcán.

Így tiltakoznak a rendőri brutalitás ellen, no meg azért, mert több ezer embert tartóztattak le a rendőrök: arról, hogy velük mi történik, napok óta alig tudni valamit.

Hiába állt össze a Strache-lista, Strache indulása még mindig kétséges, mivel az FPÖ bejelentette: még a választások előtt óvást nyújt be az egész Team Strache ellen.

Egyszer már biztosan, ezt maga a belarusz belügyminisztérium közölte. Egyre több kép és videó is előkerül az őrizetbe vett tüntetőkkel szembeni rendőri brutalitásról.

Harmadik nap is folytatódtak a tüntetések Belaruszban. A tüntetők ezúttal jóval decentralizáltabbak voltak, este hattól pedig lekapcsolták a teljes belarusz internetet.

A hét kérdése

Nem csak a Balatonnál magasabbak a szokottnál az árak, a horvát sajtó a dalmáciai árakon háborog. Szavazz: te fizetnél 1000 forintot érte?

Azért ide elnéznénk

Láttál már hullócsillagot? És mikroszkópon át? Vagy fogtad már kézbe az anyagát? Most kipróbálhatod mindezt a Svábhegyi Csillagvizsgálóban augusztus 11-e és 13-a között.

Végre minden kiderül,
amit csak Budapest legelegánsabb sugárútjáról tudni lehet, avagy séta az Andrássy úton az Oktogontól a Ligetig augusztus 15-én.

Ingyenes fesztivál
borokkal és ételekkel
Egerben az Érsekkertnél augusztus 20-23. között.

Hogyan telnek egy állatkert lakóinak éjszakái? Kiderül Pécsett augusztus 28-29. között!

Nézd meg az esti fényeket a libegőről! Budapesttől kezdve Eplényen át egészen Sástóig összesen hat helyszínen
várnak augusztus 29-én.

Ezt is szerettétek

Mi köze a belarusz diktátornak az oroszokhoz? Miért belarusz, miért nem Fehéroroszország?

Mit szól ahhoz Pacher Tibor, a tudóscsapat vezetője, hogy Magyarország is beszállt az űrversenybe? Podcast!

Mi lesz a jogállamisághoz kötött kifizetésekkel? Jó-e nekünk az EU által közösen vállalt hitel? Akkor most győzött Orbán Brüsszelben az EU-csúcson, vagy lebőgött?

Kulturáltabb szórakozónegyeddé válik-e a Belső-Erzsébetváros, vagy valóban keresztet lehet vetni az ottani éjszakai életre? Riport és interjúk a bulinegyedből. Podcast!

Miért tüntetnek a Színház- és Filmművészeti Egyetem hallgatói és oktatói? Mit mond a megválasztott, de a kormány által kinevezett rektor? És a politika? Körbejártuk.

Vajon a francia helyhatósági választásokon meglepő győzelmeket arató zöldeket meddig repítheti a siker?

A sugárzástól nem kell félnünk, nem úgy a környezeti károktól és a privátszféránk szűkülésétől.

Twitter megosztás Google+ megosztás