A választási bizottság megerősítette: Evo Morales lett ismét Bolívia elnöke

Szerző: Petróczi Rafael
2019.10.25. 08:20

A negyedik ciklusát megkezdő elnök azonban nem lehet elégedett: éppen hogy csak nem kell második fordulót tartani, és nem csak az ellenzék, hanem a külföldi választási megfigyelők szerint sem volt minden rendben a választással.

A választási bizottság megerősítette: Evo Morales lett ismét Bolívia elnöke

A szavazatok 99,99 százalékos feldolgozottsága mellett mondta ki a bolíviai választási bizottság: nem lesz szükség második körre az elnökválasztáson, így ismét Evo Morales győzött a vasárnapi választáson.

Egészen eddig csak a negyedik ciklusát megkezdő Morales tett győzelmi jelentést, de még a tegnapi, 98 százalékos feldolgozottság mellett is ott lebegett a hivatalban lévő elnök számára az igencsak veszélyes második forduló képe. A bolíviai választási rendszer szerint ugyanis

második fordulót akkor nem kell tartani, ha az első körben a győztes jelölt eléri legalább a negyven százalékot, és legalább tíz százalékpontos előnyt szerez legerősebb kihívójához képest.

Ez utóbbi feltétel teljesült hivatalosan is péntekre virradóan: Evo Morales a szavazatok 47,07 százalékát megszerezve lett elnök, míg mögötte kihívója, az országot 2003 és 2005 között elnökként vezető Carlos Mesa 36,51 százalékkal végzett.

A választási eredmény még így sem végleges: a Beni tartományban a szavazatok 0,01 százalékát érvénytelenítették, így ott valamivel több, mint ötszáz ember számára megismétlik a szavazást novemberben. A választási bizottság szóvivője szerint azonban matematikai esély sincs rá, hogy ezek a szavazatok érdemben megváltoztassák a végeredményt.

Az így 2025-ig mandátumot szerző elnök egyébként mexikói oldalról kapta az első hivatalos gratulációt: Maximiliano Reyes Zúñiga külügyminiszter-helyettes Twitter-üzenetében kívánt sok sikert Moralesnek következő ciklusához, és gratulált győzelméhez. Van is miért: amennyiben Morales kitölti hivatali idejét, úgy már tizenkilencedik éve fogja irányítani az országot. Tekintve, hogy Bolíviában elnöki a kormányforma, azaz az elnök egyben a kormány feje, akinek nincs felelőssége a parlament irányába, ez valódi hatalmat jelent.

Kierőszakolt elnökjelöltség itt...

Morales már csak azért is megkönnyebbülhetett, mert 2016-ban elég nagy pofont kapott a bolíviaiaktól: az alkotmány szerint ugyanazon személy csak egyszer választható újra az elnöki posztra. A 2014-es választáson a Legfelsőbb Bíróság mentette meg Moralest, ami kimondta: Morales első, 2006-2009 közötti, nem teljes elnöki ciklusa nem számít bele a limitbe, így a gyakorlatban harmadik ciklusáért is indulhatott az elnök.

Most viszont már nem lehetett kreatívan jogértelmezni, így Morales 2016-ban ki is írt egy népszavazást arról, hogy az elnök kétszer is újraválasztható legyen, ezzel biztosítva indulásának jogi kereteit. Akkor azonban a bolíviai szavazók 51-49 százalékos arányban leszavazták az alkotmánymódosítás ötletét, és maga Morales is bejelentette, hogy ciklusa végén távozik a hatalomból.

A Legfelsőbb Bíróság azonban ismét megmentette a regnáló elnököt: 2017-ben úgy határozott, alkotmányos előírások ide vagy oda, a közhivatalokat ellátó személyek esetében eltörli újraválasztási limitet.

A 2016-os népszavazás viszont már jelezte, hogy Morales pozíciója közel sem olyan szilárd, mint volt korábban. Erre még rátettek a Bolíviát is sújtó erdőtüzek, amiért sokan az államot, és személyesen Evo Moralest okolták, aki – a földművelésre alkalmas területek növelése érdekében – engedélyezte a jellemzően égetéssel végrehajtott erdőirtásokat. Emiatt október elején több nagyvárosban is százezrek vonultak utcára.

...gyanús elnöki győzelem ott

Ilyen előzmények után nem csoda, hogy a Carlos Mesa vezette ellenzék, amint látszott, hogy Morales valószínűleg épphogy meg fogja úszni a második fordulós megmérettetést, választási csalást kiáltott arra hivatkozva, hogy hétfőn az első előzetes eredmények alapján még egyértelmű volt, hogy második kört kell tartani, ezt követően viszont a választási bizottsági valamiért megszakította a szavazatszámlálást – legalábbis a közmédia szerint.

A leállást követően már csak szerdán közölt részeredmények viszont hogy, hogy nem, már pont Morales elsőkörös választási győzelmét mutatták.

Ezt követően az ellenzék utcára hívta híveit.

De nem csupán az ellenzék, hanem a külföldi választási megfigyelők számára is bűzlik valami a választással. Az EU részéről második kört sürgetnek, és a független amerikai országokat magába tömörítő Amerikai Államok Szövetsége (OAS) megfigyelői is komoly kétségeiknek adtak hangot a választás tisztaságát illetően, pont az említett leállás miatt. Morales ezzel szemben a bolíviai alkotmány tiszteletben tartására szólította fel a kétkedőket, és erőteljesen azt sugalmazta, a választási megfigyelők ne vegyenek részt abban a puccskísérletben, amit belülről és kívülről is gerjesztenek ellene. Hozzátette: szívesen biztosít lehetőséget a végleges eredmények felülvizsgálatára, amit az OAS el is fogadott azt javasolva, hogy a felülvizsgálat eredménye – akkor is, ha az második választási fordulót javasol – jogilag legyen kötelező erejű.

NYITÓKÉP: Evo Morales Ayma / Facebook

Petróczi Rafael
Petróczi Rafael az Azonnali korábbi újságírója

A Budapesti Corvinus Egyetemen végzett politológusként. Az Azonnali gyakornoka, majd belpolitikai újságírója volt 2017-2021 között.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek