Vidéki támogatóival ostromoltatná meg a városokat a bolíviai elnök

Szerző: Illés Gergő
2019.10.27. 10:02

Miután az ellenzék Evo Morales megválasztása után csalást kiáltott és a nagyobb városokba tömegtüntetéseket hirdetett, a régi-új elnök nem mindennapi módját választotta a városiakkal való párbeszédnek.

Vidéki támogatóival ostromoltatná meg a városokat a bolíviai elnök

Evo Morales bolíviai elnök szombaton bejelentette: hajlandó második kört is tartani a bolíviai elnökválasztáson, amennyiben kiderül, hogy elsőre a győzelmet választási csalással szerezte meg. Ugyanakkor

az ellene tüntető városiakat megfenyegette, hogy vidéki támogatói megostromolják majd a bolíviai nagyvárosokat

írja a Reuters.

Valamiért leállították a szavazatszámlálást

Bolíviában Morales választási győzelme miatt ugyanis már lassan egy hete folynak a tömegtüntetések a dél-amerikai ország legnagyobb városaiban, miután az ellenzék szerint Morales csalással szerezte meg az ahhoz szükséges szavazatokat, hogy ne kelljen második fordulót tartani közte, valamint legfőbb ellenzéki kihívója, Carlos Mesa között. A bolíviai választási rendszer szerint ugyanis második fordulót akkor nem kell tartani, ha az első körben a győztes jelölt eléri legalább a negyven százalékot, és legalább tíz százalékpontos előnyt szerez legerősebb kihívójához képest.

Ahogy arról pár napja az Azonnali is írt, a bolíviai választási szervek szerint ez utóbbi feltétel teljesült pénteken, miután Evo Morales a szavazatok 47,08 százalékát megszerezve lett elnök, míg mögötte kihívója, az országot 2003 és 2005 között elnökként vezető Carlos Mesa 36,51 százalékkal végzett. Az ellenzék persze rögtön csalást kiáltott, hiszen hétfőn az első előzetes eredmények alapján még egyértelmű volt, hogy második kört kell tartani,

ezt követően viszont a választási bizottsági valamiért megszakította a szavazatszámlálást.

A leállást követően már csak szerdán közölt részeredmények viszont már pont Morales elsőkörös választási győzelmét mutatták. Éppen ezért hívta a Carlos Mesa-vezette ellenzék utcára a támogatóit, szombaton a főváros La Pazban az ellenzékiek több kulcsfontosságú utat is eltorlaszoltak, választási csalást kiáltva.

Meglátjuk, egy ostromhoz mit szólnak

Ezt követően szombaton erős vidéki bázisában, Cochabamba tartományban mondott beszédet Morales, ahol meginvitálta a második körös választást követelő hatalmakat – az Egyesült Államokat, Brazíliát, Argentínát és Kolumbiát –, hogy vegyenek részt ők is a szavazatszámlálásban. „Csináljunk egy szavazatszámlálást, csatlakozni fogok! Ha csalás történt, már a következő napon bejelentjük a második fordulót” – ecsetelte a bolíviai köztévében.

Később viszont egy hozzá hű társadalmi mozgalom, a CONALCAM szintén cochabambai eseményén arról beszélt, hogy a terve, hogy támogatóival ostromoltatja meg az újraválasztása miatt sztrájkoló nagyvárosokat.

„Van itt egy terv. Ha sztrájkolni akarnak, semmi probléma. De akkor csatlakozni fogunk hozzájuk a városok ostromával. Meglátjuk, ehhez mit szólnak”

– fenyegette a nagyvárosokat Morales vidéki támogatói előtt.

Bolíviára egyébként a választások megismétlésével kapcsolatban nagy nyomás nehezedik. A tengerpart nélküli dél-amerikai ország legnagyobb kereskedelmi partnere a szomszédos Brazília, amely azonban nem ismeri el a választási eredményeket mindaddig, amíg nem történik újraszámlálás az Amerikai Államok Szövetsége (OAS) felügyeletével. Mind az Európai Unió és az OAS is újraszámlálásra szólított fel, míg Morales győzelméhez csupán a térség még egyelőre baloldali államai, Kuba, Mexikó, valamint a politikai válságban lévő Venezuela gratulált.

BORÍTÓKÉP: Evo Morales Ayma / Facebook

Illés Gergő
Illés Gergő az Azonnali újságírója

Európai politikáról, Közép-Európáról ír. Magyar belpolitikáról pedig akkor, ha ideges.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek