+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Illés Gergő
2019. november 24. vasárnap, 08:40
A bolíviai parlament elfogadott egy olyan törvényt, amely új választásokat ír ki úgy, hogy azon Evo Morales exelnök már nem is venne részt.

Elfogadott a bolíviai törvényhozás egy törvényjavaslatot, amely amellett, hogy megsemmisítette az október 20-i elnökválasztás eredményeit, megnyitotta az utat egy új voksolás előtt – erről a Deutsche Welle hírügynökség tudósított.

 

Mint arról az Azonnali is beszámolt, eredetileg az egy hónappal ezelőtti választásokat Evo Morales eddigi baloldali elnök nyerte meg, ugyanakkor igen kétes körülmények között. Az előzetes eredmények szerint ugyanis szükség lett volna egy második fordulóra Morales és legfőbb ellenzéki ellenfele, Carlos Mesa között, viszont ezek megjelenését követően a választási bizottsági valamiért megszakította a szavazatszámlálást.

 

A pár nap múlva publikált végleges eredmények már Morales elsőkörös győzelmét mutatták.

 

Persze egy ilyen közjáték után finoman szólva is szkepticizmussal kezelendők az eredmények, nem csoda, hogy a nagyobb bolíviai városokban óriási és sokszor erőszakba torkolló tüntetéshullám indult. Eredetileg Morales ragaszkodott hatalmához, még azzal is megfenyegette a városiakat, hogy a vidéki támogatói bázisával ostromolja meg őket. A furcsa lépésen nem kell csodálkozni, hiszen Bolíviában óriási a törésvonal a Moraleshez hű vidéki, indián bennszülöttek, valamint az urbánus középosztály között.

 

Az egyébként maga is indián származású Morales később a tüntetéseket látva enyhített, és kijelentette, hogy hajlandó lenne megismételni a választást. Miután viszont már a hadsereg is lemondásra szólította fel Moralest,

 

az elnök bejelentette távozását, és arra hivatkozva, hogy veszélyben van az élete, menedékjogot kért Mexikóban.

 

Eközben a főváros La Pazban Morales távozása után lemondtak tisztségükről a képviselőház és a szenátus Morales-párti elnökei. A szenátus élére Jeanine Áñez ellenzéki politikust nevezték ki, akit pedig arra hivatkozva, hogy az elnök és az alelnök lemondása vagy megbízatásának egyéb okbóli megszűnése esetén vagy a képviselőház, vagy a szenátus elnöke látja el az államfői feladatokat, ideiglenes elnökké nevezte ki magát.

 

Morales ezt „a történelem legfurfangosabb és legundorítóbb puccsának” nevezte Mexikóból.

 

Áñez ugyanakkor már elnökké való kinevezésekor is megígérte, mielőbb új választásokat tartanak majd. Ez előtt a mostani bolíviai parlamenti szavazással nyílt meg az út. Habár a törvényhozás által elfogadott törvényt az elnöknek még alá kell írnia, mielőtt hatályba léphetne, valamint az sem tiszta még, mikor kerülne sor az új voksolásra.

 

A politikai válságnak tehát még bőven nincs vége, mindenesetre enyhülésnek indult: pénteken megállapodás született az Áñez-féle ügyvivői kormány és Morales szocialista pártja között. Ennek köszönhetően a Morales támogatói által emelt árublokád szombatra megszűnt, így újra eljuthattak az egyes áruk az egyre komolyabb élelmiszerhiánnyal küzdő La Paz és más nagyvárosok piacaira.

 

BORÍTÓKÉP: Flickr

 

 
comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Schiffer Andrással és Böcskei Balázzsal azt jártuk körbe, mit jelent a magyar Eb-szereplés a focinkra nézve, és hogyan bántak a magyar szurkolókkal Münchenben. Podcast!

Miután Németországot meghódította már az ausztropop, ideje betörnie Magyarországra is.

Az Európai Tanács csütörtöki ülésén a holland miniszterelnök felvetette, hogy Magyarországnak távoznia kellene az EU-ból, ami cselekvésre ösztönözte a DK miniszterelnök-jelöltjét.

Hadházy az Azonnali Karácsony-interjújára reagált: szerinte a korrupcióval szemben nem
lehet pragmatikusnak lenni.

A Lukasenka-ellenes bloggert még az elnökválasztási kampányban tartóztatták le a közrend súlyos megsértésének vádjával – akár 15 évet is kaphat.

Az ostravai kórház covidosztályán dolgozók három hónapon keresztül szedték az Imunor nevű gyógyszert, és alig betegedtek meg közülük.

Az eheti Tsúfos Tükör a német-magyar mérkőzést egy új szemszögből kívánja bemutatni.

A hét kérdése

Nem sikerült a csoda, de az a két pont még így is kettővel több, mint amit a papírforma alapján a szakértők vártak. A kérdés már csak az, hogy a továbbiakban kiknek fogsz drukkolni.

Azért ide elnéznénk

A Parlament és Lánchíd kötötti ideigelenes pihenőparkban átalakíthatsz egy parkolót. Pályázz augusztus 10-ig!

A magyar hiphop Álmos vezére és a feltörekvő rapcsillag együtt szántják fel Kőbányát július 3-án szombaton.

Kiállítás Budapesten Fiuméről és a magyar kereskedelmi tengerészet történetéről, egészen október 31-ig.

Gyere az Azonnali olvasói Facebook-csoportjába kibeszélni mindent!

Ezt is szerettétek

Miben más az olajlobbi 2021-ben, mint amit a hollywoodi filmek alapján elképzelünk? Hidi Jánossal beszélgettünk.

Az OMOH évek óta fix igazodási pont a magyar LMBTQ-bulizók körében, indulásuk óta vállaltan az LMBTQ-közösséghez szólnak. Marton Péter DJ-vel beszélgettünk. Podcast!

Buktatható-e Lukasenka titkosszolgálati eszközökkel, és ha igen, ki tehetné ezt meg? Miért nem annektálta még Belaruszt Oroszország?

A Helyzetben vele beszélgettünk arról, miért nincs több nő a magyar rapben, mit gondol a motyogós rappről, és hogyan alkotott a lockdown idején.

Hogyan lett egy csepeli utcagyerekből a Blade Runner 2049, az Atomic Blonde, vagy a Hellboy 2 utcaképeinek az elkövetője? Mit gondol ma az egykori legendás graffitis a régi házak falainak összefirkálásáról? Podcast!

Meddig adminisztratív hiba az állam részéről, ha nem küldi valakinek az igazolásokat, és honnan súlyosabb mulasztás?

Manek Gábor számos budapesti étterem tulajdonosaként is építi a fővárosi gasztronómiát. Vele beszélgettünk az éttermek újranyitásáról, a Lärm jövőjéről, valamint a nyári fesztiváltervekről. Podcast!

Twitter megosztás Google+ megosztás