+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Hutter Marianna
2019. október 15. kedd, 17:09
Ez úgy sikerült Csorbai Ferencnek, hogy ellenfele, a fideszes Szekó József a kampány közben meghalt. Csorbai pártja, az MSZP egyhetes nyilatkozattal válaszolt a morális kérdésre.

Egyelőre annak ellenére sem fog lemondani a szocialista Csorbai Ferenc a polgármesterségről Mohácson, hogy egyedüli indulóként nyerte meg a posztot, miután fideszes ellenfele, Szekó József a választás előtt tragikus módon elhunyt – tudta meg az Azonnali.

 

Szekó a város polgármestere volt, és igen nagy népszerűségnek örvendett, hiszen 2014-ben 69,72 százalékkal választották meg, míg akkor Csorbai mindössze 11,71 százalékot ért el. Ehhez képest Szekó halála után az MSZP nem volt hajlandó visszaléptetni Csorbait, holott miután Szekó az ajánlásgyűjtés lezárulta után hunyt el, a Fidesz már nem tudott a helyére új jelöltet álítani.

 

Nyakó István MSZP-s szóvivő szeptember végén azt nyilatkozta a hvg.hu-nak erről: Csorbai hivatalos jelölt, leadta a szükséges ajánlásokat. „Ketten érezték magukat alkalmasnak a polgármesterségre, egyikük elhunyt, ettől ő még alkalmasnak érzi magát, meg is kapta a kellő támogatást.”

 

Csorbai alkalmasságát a választók is értékelték vasárnap: ugyan 1867 szavazat érkezett rá, de ezek mellett 4076 érvénytelen is volt. 

 

Ha ez nem lenne elég, Csorbai egyéni választói körzetében is csúnyán kikapott: míg a fideszes Bogos Tünde 62 százalékot kapott, ő csak 16,6 százalékot. Igaz, itt az ellenzéki pártok nem fogtak össze, az MSZP külön indult, míg a DK, a Jobbik, és a Momentum együtt. Így az sem meglepő, hogy Csorbait ők hiába kérték visszalépésre még a választás előtt, ez sem hatotta meg a szocialistákat. 

 

Csorbai helyzetén az sem fog segíteni, hogy Mohácson az összes egyéni képviselői helyet a Fidesz húzta be,

 

kompenzációs listáról sikerült csak bejutnia két szocialista, illetve egy DK-Jobbik-Momentum összefogásos politikusnak.

 

Az Azonnali az ügy kapcsán az alábbi kérdéseket küldte el az MSZP-nek:

 

1. Tervez-e lemondani Csorbai Ferenc azt követően, hogy jelentősen több érvénytelen szavazatot kapott Mohácson, mint érvényeset, ráadásul egyéni körzetét is elvesztette a fideszes jelölttel szemben?

2. Amennyiben lemondana: indulna-e ismét az időközi választáson?

3. Amennyiben nem mond le: morálisan miért tartja vállalhatónak polgármesternek maradni, mikor a mohácsiak többsége láthatóan nem kíváncsi rá?

 

Válaszul a párt csupán Csorbai Ferenc egy héttel ezelőtti, Pécsi Stopnak küldött nyilatkozatát küldte meg nekünk, „amihez az MSZP nem kíván semmit hozzáfűzni.”

 

Csorbai egyébként még a választás előtt arról beszélt: a nyilvánosság előtt vállalja, hogy amennyiben a választópolgárok nem tartják méltónak, nem kap kellő felhatalmazást, le fog mondani. „A képviselő-testület hat hónap múlva kezdeményezheti leghamarabb feloszlatását, de nekem nem célom felesleges adminisztratív terheket róni a városra. Ha nem tudom elnyerni a mohácsi polgárok és a képviselők többségének bizalmát, az fél év alatt kiderül, ebben az esetben pedig a város és családom jól felfogott érdekében is távozom a tisztségből, Mohács pedig új polgármestert választhat magának úgy, hogy közben a képviselő-testület a helyén marad és szeretett városunk kis időre sem lesz gazdátlan.”

 

Vagyis Csorbai marad, az MSZP-nek pedig úgy tűnik, nincs erről véleménye. 

 

FOTÓ: Valasztas.hu

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

A magyar politikatörténetben először indul magyar párt politikusa külföldi választáson, külföldi pártszínekben – és rögtön kettő is!

Az új bevándorlási szabályok első részletei alapján egy egész magyar iparág fog megszűnni, a britek pontrendszert találtak ki ahhoz, kit engednek be magukhoz dolgozni.

Milanović elnöki beszédében az egységet hangsúlyozta, bár korábban Horvátország minden szomszédjával sikeresen összeveszett. Milyen elnök lesz?

Már nem arról beszél a magyar kormányfő, hogy milyen közel volt a Fidesz az EPP-ből való kilépéshez, inkább egy nagyszabású belső vitát kezdeményezne a jobbközép pártok európai családjában.

Írtak is egy nyílt levelet arról, hogy mennyire veszélyes a Fidesz-közeli háttéremberek szlovéniai médiaterjeszkedése, valamint Orbán legnagyobb szlovén szövetségesének hatalomra kerülése.

Itthon gyakorlatilag három budai kerületbe húzódott vissza a felső középosztály, a lengyel és a cseh fővárosban sokkal kevertebbek az egyes negyedek. Térképek!

A kérdést úgy is feltehetnénk: Gyurcsány vagy Orbán? Neked hány pont jön össze?

A hét kérdése

Az egykori playmate már sokszor és sokfélét nyilvánult meg a politikában, most pedig dönthetsz, melyik a kedvenc aranyköpésed tőle.

Azért ide elnéznénk

Február 20-án Szántó Rita filozófus tart előadást az Aurórában, hogyan is használható ma az ókori sztoikus filozófia.

Piac-e a világpiac? Magántulajdon-e a cégbirodalom? Fennmaradhat-e a demokrácia és a jogállam piacgazdaság nélkül? Létezik-e „harmadik út"? Február 21.

Politikai aspektusok a cseh és a szlovák művészetben 1989 után. Izgi kiállítás Pozsonyban egészen február 23-ig.

Történelmi diarómák, Star Wars-os csatajelenetek és világháborús terepasztalok Legóból Érden, a Magyar Földrajzi Múzeumban február 29-én és március 1-jén.

Mi vár Szlovákiára és a szlovákiai magyarokra a
február 29-ei választások után? Beszélgetés a Három
Hollóban március 2-án.

Ezt is szerettétek

Szerintünk az újságírókat korlátozó új szabályok nem felelnek meg az alkotmány követelményeinek, úgyhogy bepereltük az Országgyűlés Hivatalát és magát Kövért is.

Mikor lesz tárgyalás és ítélet? Mi lesz, ha nyerünk? Hogy néz ki egyáltalán egy kereset a házelnök ellen? Elmondjuk a perünk kulisszatitkait!

Eddig is csak egy-két helyen szabadott videózni a parlamentben, de mostantól még kevesebb helyen lehet, és még hangfelvételt készíteni se szabad szinte sehol a Házban.

Digital Health Summit, a digitális egészségügyi megoldásokon dolgozó szakemberek, fejlesztők, befektetők és az egészségügyi intézményvezetők fóruma.

Twitter megosztás Google+ megosztás