Lemond-e a mohácsi MSZP-s polgármester, aki több érvénytelen szavazatot kapott, mint érvényeset?

Szerző: Hutter Marianna
2019.10.15. 17:09

Ez úgy sikerült Csorbai Ferencnek, hogy ellenfele, a fideszes Szekó József a kampány közben meghalt. Csorbai pártja, az MSZP egyhetes nyilatkozattal válaszolt a morális kérdésre.

Lemond-e a mohácsi MSZP-s polgármester, aki több érvénytelen szavazatot kapott, mint érvényeset?

Egyelőre annak ellenére sem fog lemondani a szocialista Csorbai Ferenc a polgármesterségről Mohácson, hogy egyedüli indulóként nyerte meg a posztot, miután fideszes ellenfele, Szekó József a választás előtt tragikus módon elhunyt – tudta meg az Azonnali.

Szekó a város polgármestere volt, és igen nagy népszerűségnek örvendett, hiszen 2014-ben 69,72 százalékkal választották meg, míg akkor Csorbai mindössze 11,71 százalékot ért el. Ehhez képest Szekó halála után az MSZP nem volt hajlandó visszaléptetni Csorbait, holott miután Szekó az ajánlásgyűjtés lezárulta után hunyt el, a Fidesz már nem tudott a helyére új jelöltet álítani.

Nyakó István MSZP-s szóvivő szeptember végén azt nyilatkozta a hvg.hu-nak erről: Csorbai hivatalos jelölt, leadta a szükséges ajánlásokat. „Ketten érezték magukat alkalmasnak a polgármesterségre, egyikük elhunyt, ettől ő még alkalmasnak érzi magát, meg is kapta a kellő támogatást.”

Csorbai alkalmasságát a választók is értékelték vasárnap: ugyan 1867 szavazat érkezett rá, de ezek mellett 4076 érvénytelen is volt. 

Ha ez nem lenne elég, Csorbai egyéni választói körzetében is csúnyán kikapott: míg a fideszes Bogos Tünde 62 százalékot kapott, ő csak 16,6 százalékot. Igaz, itt az ellenzéki pártok nem fogtak össze, az MSZP külön indult, míg a DK, a Jobbik, és a Momentum együtt. Így az sem meglepő, hogy Csorbait ők hiába kérték visszalépésre még a választás előtt, ez sem hatotta meg a szocialistákat. 

Csorbai helyzetén az sem fog segíteni, hogy Mohácson az összes egyéni képviselői helyet a Fidesz húzta be,

kompenzációs listáról sikerült csak bejutnia két szocialista, illetve egy DK-Jobbik-Momentum összefogásos politikusnak.

Az Azonnali az ügy kapcsán az alábbi kérdéseket küldte el az MSZP-nek:

1. Tervez-e lemondani Csorbai Ferenc azt követően, hogy jelentősen több érvénytelen szavazatot kapott Mohácson, mint érvényeset, ráadásul egyéni körzetét is elvesztette a fideszes jelölttel szemben?

2. Amennyiben lemondana: indulna-e ismét az időközi választáson?

3. Amennyiben nem mond le: morálisan miért tartja vállalhatónak polgármesternek maradni, mikor a mohácsiak többsége láthatóan nem kíváncsi rá?

Válaszul a párt csupán Csorbai Ferenc egy héttel ezelőtti, Pécsi Stopnak küldött nyilatkozatát küldte meg nekünk, „amihez az MSZP nem kíván semmit hozzáfűzni.”

Csorbai egyébként még a választás előtt arról beszélt: a nyilvánosság előtt vállalja, hogy amennyiben a választópolgárok nem tartják méltónak, nem kap kellő felhatalmazást, le fog mondani. „A képviselő-testület hat hónap múlva kezdeményezheti leghamarabb feloszlatását, de nekem nem célom felesleges adminisztratív terheket róni a városra. Ha nem tudom elnyerni a mohácsi polgárok és a képviselők többségének bizalmát, az fél év alatt kiderül, ebben az esetben pedig a város és családom jól felfogott érdekében is távozom a tisztségből, Mohács pedig új polgármestert választhat magának úgy, hogy közben a képviselő-testület a helyén marad és szeretett városunk kis időre sem lesz gazdátlan.”

Vagyis Csorbai marad, az MSZP-nek pedig úgy tűnik, nincs erről véleménye. 

FOTÓ: Valasztas.hu

Hutter Marianna
Hutter Marianna az Azonnali újságírója

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek