+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Hutter Marianna
2019. október 15. kedd, 17:09
Ez úgy sikerült Csorbai Ferencnek, hogy ellenfele, a fideszes Szekó József a kampány közben meghalt. Csorbai pártja, az MSZP egyhetes nyilatkozattal válaszolt a morális kérdésre.

Egyelőre annak ellenére sem fog lemondani a szocialista Csorbai Ferenc a polgármesterségről Mohácson, hogy egyedüli indulóként nyerte meg a posztot, miután fideszes ellenfele, Szekó József a választás előtt tragikus módon elhunyt – tudta meg az Azonnali.

 

Szekó a város polgármestere volt, és igen nagy népszerűségnek örvendett, hiszen 2014-ben 69,72 százalékkal választották meg, míg akkor Csorbai mindössze 11,71 százalékot ért el. Ehhez képest Szekó halála után az MSZP nem volt hajlandó visszaléptetni Csorbait, holott miután Szekó az ajánlásgyűjtés lezárulta után hunyt el, a Fidesz már nem tudott a helyére új jelöltet álítani.

 

Nyakó István MSZP-s szóvivő szeptember végén azt nyilatkozta a hvg.hu-nak erről: Csorbai hivatalos jelölt, leadta a szükséges ajánlásokat. „Ketten érezték magukat alkalmasnak a polgármesterségre, egyikük elhunyt, ettől ő még alkalmasnak érzi magát, meg is kapta a kellő támogatást.”

 

Csorbai alkalmasságát a választók is értékelték vasárnap: ugyan 1867 szavazat érkezett rá, de ezek mellett 4076 érvénytelen is volt. 

 

Ha ez nem lenne elég, Csorbai egyéni választói körzetében is csúnyán kikapott: míg a fideszes Bogos Tünde 62 százalékot kapott, ő csak 16,6 százalékot. Igaz, itt az ellenzéki pártok nem fogtak össze, az MSZP külön indult, míg a DK, a Jobbik, és a Momentum együtt. Így az sem meglepő, hogy Csorbait ők hiába kérték visszalépésre még a választás előtt, ez sem hatotta meg a szocialistákat. 

 

Csorbai helyzetén az sem fog segíteni, hogy Mohácson az összes egyéni képviselői helyet a Fidesz húzta be,

 

kompenzációs listáról sikerült csak bejutnia két szocialista, illetve egy DK-Jobbik-Momentum összefogásos politikusnak.

 

Az Azonnali az ügy kapcsán az alábbi kérdéseket küldte el az MSZP-nek:

 

1. Tervez-e lemondani Csorbai Ferenc azt követően, hogy jelentősen több érvénytelen szavazatot kapott Mohácson, mint érvényeset, ráadásul egyéni körzetét is elvesztette a fideszes jelölttel szemben?

2. Amennyiben lemondana: indulna-e ismét az időközi választáson?

3. Amennyiben nem mond le: morálisan miért tartja vállalhatónak polgármesternek maradni, mikor a mohácsiak többsége láthatóan nem kíváncsi rá?

 

Válaszul a párt csupán Csorbai Ferenc egy héttel ezelőtti, Pécsi Stopnak küldött nyilatkozatát küldte meg nekünk, „amihez az MSZP nem kíván semmit hozzáfűzni.”

 

Csorbai egyébként még a választás előtt arról beszélt: a nyilvánosság előtt vállalja, hogy amennyiben a választópolgárok nem tartják méltónak, nem kap kellő felhatalmazást, le fog mondani. „A képviselő-testület hat hónap múlva kezdeményezheti leghamarabb feloszlatását, de nekem nem célom felesleges adminisztratív terheket róni a városra. Ha nem tudom elnyerni a mohácsi polgárok és a képviselők többségének bizalmát, az fél év alatt kiderül, ebben az esetben pedig a város és családom jól felfogott érdekében is távozom a tisztségből, Mohács pedig új polgármestert választhat magának úgy, hogy közben a képviselő-testület a helyén marad és szeretett városunk kis időre sem lesz gazdátlan.”

 

Vagyis Csorbai marad, az MSZP-nek pedig úgy tűnik, nincs erről véleménye. 

 

FOTÓ: Valasztas.hu

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Fideszes nincs a jelöltek között, a párt néppártbeli tagsága ugyanis még mindig revízió alatt van. De KDNP-s, felvidéki hidas és MKP-s vagy épp erdélyi RMDSZ-es politikus sem jelöltette magát pozíciókra.

A Hosszúlépés mozgalom kezdeményezése célba ért, a II. kerület már bevállalt egy női szobrot. Kerpel-Fronius Gábor azt ígéri, az új köztéri szobrokkal vége a tíz éve tartó vizuális környezetszennyezésnek.

A terhes nőre harmincöt esetet sikerült rábizonyítani, de valószínűleg több követőjéről is nagyon sok pénzt gombolt le.

Újabb óriási tüntetésen követelték Prágában az összeférhetetlenséggel vádolt miniszterelnök lemondását.

Az Azonnali megkérdezte a leköszönő elnök Nagy Károlytól, mit szól az eredményhez, és nem csalódott-e miatta.

Minden rettegés ellenére elképesztően jó stadion lett Magyarország új nemzeti stadionja, úgyhogy most már tényleg itt lenne az ideje focizni is. Riport a Puskás-avatóról!

De vajon médiahekk az egész, vagy tényleg visszatér a Savoyai-ház Olaszországba?

A hét kérdése

„Támogasson téged a Momentum!” – hangozhatna a mondat azoktól, akiken megpróbáltak segíteni Fekete-Győrék az elmúlt napokban.

Azért ide elnéznénk

Jobbnál jobb európai filmeket vetítenek november 13-15. között, ráadásul még jegyet is lehet nyerni!

És mindegyiktől lehet kóstolni! Ráadásul Budapesten! És még finomak is a borok. Nov. 23.

Eljött a te időd! Ugyanis a szocialista párt szervezésében megnézhető Az ifjú Karl Marx című film november 14-én.

Fantasztikusirodalmi találkozó november 30-án!

Jávor Benedekkel, Stumpf Andrással és Bajomi-Lázár Péterrel december 12-ig.

Ezt is szerettétek

Miért nézik le egymást az értelmiségiek és a melósok? Három pályakezdő: egy büszke gázszerelő, egy egyetemista és egy self made man mondja el.

Romániának is valamiről illene szólnia. Most arról szól, hogy nagy, és még nagyobb akar lenni. Így nehéz lesz bármiféle autonómia, mert az nem mennyiségi, hanem inkább minőségi cél. Véleménycikk!

Az EU leendő éléskamrája lehetne a zöldségek tömegét termelő Észak-Macedónia, aminek az új nevét a lakói nagy része rühelli, de elviselik az olyannyira vágyott EU-tagság áraként. De lesz-e ebből valami?

Eddig is csak egy-két helyen szabadott videózni a parlamentben, de mostantól még kevesebb helyen lehet, és még hangfelvételt készíteni se szabad szinte sehol a Házban.

Twitter megosztás Google+ megosztás