Mohács újra fideszes lett, vége a szocialista pünkösdi királyságnak

Szerző: Bukovics Martin
2020.09.27. 21:53

Azért az MSZP-s Csorbai Ferenc mögött felsorakozó ellenzéki pártok meglepően jól szerepeltek.

Mohács újra fideszes lett, vége a szocialista pünkösdi királyságnak

A szavazatokat 100 százalékig feldolgozták, így hivatalos: a nagyobbik kormánypárt adja Mohács polgármesterét: Pávkovics Gábor 56,44 százalékkal magabiztosan győzött.

A Duna-parti kisváros, a sokácok hazai központja Magyarország egyik legjobboldalibb városa, annak szocialista polgármestere eleve úgy lett, hogy a tavalyi önkormányzati választási kampányban az újrázni kívánó fideszes polgármester, Szekó József váratlanul elhunyt. Az MSZP-s Csorbai Ferenc – aki egyébként a szocialista párt befolyásos háttéremberének, Puch Lászlónak a veje – maradt így az egyedüli induló, és bár többen kérték tőle, nem lépett vissza. Tavaly október 13-án így Mohácson alacsony részvétel mellett több, mint négyezren érvénytelenül szavaztak, míg érvényesen csak 1867 ember voksolt.

A helyi Fidesz a választás után megígérte, hogy ha máshogy nem megy, feloszlatják a képviselő-testületet, és így kényszerítenek ki új polgármester-választást. (Egyúttal a képviselőket is újra kell ilyenkor választani.) A koronavírus miatt egy kis csúszással, júliusban tette ezt meg a fideszes többség.

Csorbai az Azonnalinak júliusban azt mondta, az akkori döntését azóta sem bánta meg. A politikus a szeptember 27-i választáson már nem az MSZP logójával indult, hanem egy Változást Akarók Nemzedéke nevű egyesülettel, amit a helyi Momentumot leszámítva minden Mohácson jelen lévő ellenzéki párt támogatott. Csorbai 40,39 százalékot kapott a voksok több, mint felének feldolgozásakor, a harmadik induló, a mihazánkos Bernáth Csilla pedig 3,18 százalékot.

Az önkormányzati képviselő-testületben marad a fideszes többség: a 8 egyéni választókörzetetből 6-ban a kormánypártok jelöltjei nyertek, Csorbaiék 2-t hoztak el.

Az ellenzéki összefogás közel 40 százalékos eredménye nem olyan rossz annak tükrében, hogy 2014-ben Szekó József 69,72 százalékot szerzett, az MSZP, a DK és a Jobbik külön-külön induló jelöltjei együtt pedig 30,28-at. A szocialisták jelöltje egyébként már akkor is Csorbai volt, 11,71 százalékkal ő lett a második.

Bukovics Martin
Bukovics Martin az Azonnali alapító-főszerkesztője

Német anyanyelv, gradišćei gyökerek, pécsi szőlő, olasz parkolási bírságok. Az Azonnalitól való távozása óta itt olvasható: Gemišt

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek