+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Bakó Bea & Bukovics Martin
2020. július 15. szerda, 07:10
Kikényszerítik az új polgármesterválasztást Mohácson, ahol az MSZP-s Csorbai Ferenc úgy nyert, hogy többen szavaztak érvénytelenül, mint rá, miután ellenfele a választás előtt nem sokkal meghalt, ő pedig nem lépett vissza. Csorbai azóta sem bánta meg, hogy így döntött, de mit szólnak ehhez a mohácsiak és az ellenfele? Videó.

Júliusban beváltotta az ígéretét Mohács fideszes többségű képviselőtestülete, és feloszlatta magát, hogy új polgármesterválasztást kényszerítsenek ki. Az MSZP-s Csorbai Ferenc ugyanis úgy lett polgármester, hogy nem volt ellenfele. A várost addig vezető fideszes Szekó József ugyanis váratlanul meghalt az októberi önkormányzati választás előtt olyan rövid idővel, hogy a helyi Fidesz már nem tudott új jelöltet állítani. Csorbai azonban nem volt hajlandó visszalépni, de így is üzentek neki a választók:

 

több, mint kétszer annyian szavaztak érvénytelenül, mint ahányan rá húzták az ikszet.

 

A helyi Fidesz a választás után megígérte, hogy ha máshogy nem megy, feloszlatják a képviselő-testületet, és így kényszerítenek ki új polgármester-választást. (Egyúttal a képviselőket is újra kell ilyenkor választani.) A koronavírus miatt egy kis csúszással, júliusban tette ezt meg a fideszes többség.

 

De megbánta-e Csorbai, hogy nem lépett vissza? Beszélget-e apósával, az MSZP-háttérember Puch Lászlóval a politikai döntéseiről?

 

Ezekről is beszélt a szocialista polgármester az Azonnalinak, akinek kihívóját, az egyelőre még nem hivatalos, de leendő fideszes polgármester-jelöltet, Pávkovics Gábort is megkérdeztük arról, lát-e kockázatot a megismételt választásban. A Jobbik mohácsi körzetet képviselő Baranya megyei önkormányzati képviselője, Schwarcz-Kiefer Patrik pedig arról beszélt az Azonnalinak, hogyan alakul az ellenzéki összefogás az időközire, amiből tavaly októberben pont a jelenlegi polgármestert adó MSZP maradt ki.

 

És hogy mit szólnak mindehhez a mohácsiak? Van, aki szerint Csorbai megérdemli az időközit és veszíteni fog, többen viszont azt mondták: járt volna neki egy esély, hogy bizonyítson.

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

A járvány miatt nem közlekedő reptéri járatra árult 900 forintos jegyek a BKK-t 14 millió forinttal gazdagították. Mi történt?

Korábban napokkal előre beharangozták, hogy Európa utolsó diktátora leteszi hivatali esküjét. Ez most elmaradt.

Két mondatban összefoglalva ez az Európai Bizottság új terve.

Az elmúlt hét nap átlaga bőven meghaladja azt az értéket, amely felett a WHO szerint a járvány nincs kordában tartva.

És ráadásul még gmailes is vagy? Van megoldás, olvasd el itt Bakó Bea szerdai hírlevelét!

Ha az ellenzék komolyan gondolja a győzelmi esélyeit, el kell döntenie, hogy hogyan indul, ezért vitasorozatot indítunk ellenzéki politikusokkal
és értelmiségiekkel.

A Csehszlovákiából a második világháború után a kollektív bűnösség elve alapján üldözött német és magyar kisebbség sorsa a szlovákok és a csehek körében nagyrészt máig kibeszéletlen.

A hét kérdése

Orbán Viktor bejelentette, a Magyar Közlöny megírta: hétfőtől minden szórakozóhely és kocsma legkésőbb este 11 óráig lehet nyitva. Mit hoz majd magával a 23 órás zárás?

Azért ide elnéznénk

A „kocsmai evangelizáció” jegyében fog erről beszélgetni Fabiny Tamás püspök, Kajdi Csaba influenszer és Török Csaba pap. Szeptember 29., Művész Kávéház és Cukrászda.

Ezt is szerettétek

A Helyzetben az abaújkéri Wesley János Iskolába látogattunk, hogy megtudjuk: mit jelent az ott tanulóknak és a pedagógusoknak a kormány megszorítása.

Lesz-e még bármi ugyanolyan, mint a járvány előtt? Jól költi-e el az állam a gazdasági akcióterv támogatásait?

Balogh Ákos Gergely Index-főszerkhelyettes a Mérték Médiaelemző Műhely munkatársával, Urbán Ágnessel vitázott a Helyzetben.

A sötét anyag kutatásáért kapta meg a rangos Viktor Ambartsumian-díjat Alex Szalay, a Johns Hopkins Egyetem magyar asztrofizkusa. Interjú!

Miben tud egyetérteni a szélsőjobboldal és a Háttér Társaság? Dúró Dóra és Dombos Tamás a Helyzetben!

Mi köze a belarusz diktátornak az oroszokhoz? Miért belarusz, miért nem Fehéroroszország?

Mit szól ahhoz Pacher Tibor, a tudóscsapat vezetője, hogy Magyarország is beszállt az űrversenybe? Podcast!

Twitter megosztás Google+ megosztás