Szinte minden ecuadori lakos adata kiszivároghatott

Szerző: Hutter Marianna
2019.09.17. 08:37

Még a Wikileaks-alapító Julian Assange adatai is kiszivárogtak, miután politikai menedékjogot kapott Ecuadortól, és az ország londoni nagykövetségén élt éveken át.

Szinte minden ecuadori lakos adata kiszivároghatott

Míg nemrég ötmillió bolgár fizetése vált nyilvánossá az interneten, most az ecuadoriak szenvedtek el hasonló kellemetlenséget: jó eséllyel minden egyes lakos adatai kiszivároghattak – írja a CNN.

Ez azt jelenti, hogy többek közt az alábbi információk kerültek ki az online térbe:

teljes név, születés helye és dátuma, lakcím, e-mail cím, adószám, nemzeti személyazonosító jel, a foglalkoztatásról szóló információk, pénzügyi információk (például a banki ügyfelek számlájának egyenlege).

Az adatszivárgás során több mint húszmillió emberről, köztük hét millió kiskorúról szóló információk váltak ismerté. Ugyan a dél-amerikai országban csak 16,5 millióan élnek, azért lehet szó ennél is több adatról, mert a már elhunytakról szóló információk is napvilágot láthattak Ecuador illetékes hivatalának tájékoztatása szerint. Jelenleg még nem tudni, hogy hány élő ember és hány elhunyt adatai vannak a kiszivárogtatottak között.

Az viszont biztos: még a WikiLeakset alapító Julian Assange adatai is megtalálhatóak a kiszivárgott információk között, ugyanis ő 2012-től 2019-ig a londoni ecuadori nagykövetségen élt, miután politikai menedékjogot kapott az országtól. 

A hatalmas méretű adatszivárgást egy internetbiztonsággal foglalkozó cég, a vpnMentor vette észre egy rutin ellenőrzés során, és szeptember 11-én jelentették. Azóta az ecuadari hatóságok őrizetbe vették egy az ügyben feltehetően érintett cég, a Novaestrat jogi képviselőjét, William Roberto G.-t.

FOTÓ: Yamil Salinas Martínez / Flickr

Hutter Marianna
Hutter Marianna az Azonnali újságírója

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek