+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Petróczi Rafael
2021. március 31. szerda, 14:24
A népszerű utazási iroda egy hónappal később szólt csak, hogy több, mint négyezer ügyfelük adatait ellopták.

475 ezer euró, átszámolva 172 millió 600 ezer forintos bírságot szabott ki szerdán a hollandiai központú, kedvelt online utazási és szállásfoglalási irodára, a Booking.com-ra a holland adatvédelmi hatóság – jelentette be a hatóság hivatalos közleményében.

 

A bírság kiszabására azért került sor, mert ha súlyos adatszivárgás történik, Hollandiában azt 72 órán belül be kell jelenteni az adatvédelmi hatóságnak, már csak azért is, mert ilyen esetekben fontos lehet gyorsan cselekedni a további károk elkerülése érdekében, és pont a hatóság utasíthatja arra az adathalászatot elszenvedő céget, hogy haladéktalanul értesítse a veszélyről az ügyfeleit.

 

Ez lett volna a feladata a Booking.com-nak is 2019. január 13-án, amikor értesültek arról, hogy 2018 decemberében adathalászok 40 Arab Emírség-beli szálloda alkalmazottainak telefonját feltörve összesen 4019 ember adataihoz jutottak hozzá –

 

ebből 283 embernek egyenesen a bankkártya- vagy hitelkártyaszámához is. Ebből a 283 esetből 97 főnek a kártyához tartozó biztonsági kódot is megszerezték a bűnözők.

 

Biztonságban azonban ilyen esetben nincsenek azok sem, akiknek a kártyaadataihoz nem fértek hozzá illetéktelenek – hívta fel rá a figyelmet Monique Verdier, a holland adatvédelmi hatóság alelnöke. Mint elmondta: a szálláshelyet foglaló ügyfél nevét, címét, telefonszámát és foglalásának adatait ismerve a csalók például könnyedén tudnak az adott szálloda nevében olyan hitelesnek tűnő e-mailt küldeni vagy telefonhívást intézni, amiben fizetési lehetőséget kínálnak a gyanútlan áldozatoknak, így csalva ki az ő pénzügyi adataikat is.

 

Már csak ezért is kellett volna tartania a Booking.com-nak a 72 órás limitet január 13-i értesüléstől számítva –

 

ehelyett a cég 22 napos késéssel, 2019. február 14-én jelentette csak az esetet, és értesítette az érintett ügyfeleit az adatszivárgásról.

 

A Booking.com nem emelt kifogást, és nem fellebbezett az adatvédelmi hatóság döntése ellen.

 

NYITÓKÉP: Booking.com / Facebook

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Mind a gázai terrorcsoportok, mind az izraeli hadsereg további, súlyos csapásokkal fenyegeti a másikat. A Vaskupola-rendszer működéséről azonban bámulatos videók készültek.

A képviselő szerint most bizony az ombudsmannak kell a kormány rendelkezése ellen védenie az egészséghez való alapjogot Magyarországon.

Az ortodox egyház, a mulatósénekesek és a maszkviselés belengetett eltörlése se nagyon növelte a románok oltási kedvét, így a misztikumhoz fordultak.

A Tsúfos Tükör huszadik számában meg-mutatkozik, hogy kotsmázással, dorbézolással 's dínom-dánommal kísérti meg a' Gonosz, a' fene védetségi kártya pedig tsak a jámborságtól s' a' józanságtól védhet meg.

Nemcsak pénzt, hanem 20 liter fehérbort is adott, sőt még a polgármester magánbirtokán is dolgozott a panasztevő.

Öt év alatt négyszeresére nőtt az átadott új ingatlanok száma, aminek oka a koronavírus
előtti időkben keresendő.

Száznegyven éve koronázták meg a független Román Királyság első uralkodóját. Ennek apropóján elmeséljük, kik a román monarchisták főhősei.

A hét kérdése

2022-ben még a választás előtt a parlament új államfőt fog megszavazni, aki ha akar, akár fontos ember is lehet majd. De ki legyen az? Van pár opció.

Azért ide elnéznénk

Mi is, képzelheted. Gyere az Azonnali olvasói Facebook-csoportjába kibeszélni mindent!

Az első nyári hétvégén, június 5-én sörkóstolási és vásárlási lehetőség Budapesten és több vidéki helyszínen is.

Ezt is szerettétek

Meddig adminisztratív hiba az állam részéről, ha nem küldi valakinek az igazolásokat, és honnan súlyosabb mulasztás?

Manek Gábor számos budapesti étterem tulajdonosaként is építi a fővárosi gasztronómiát. Vele beszélgettünk az éttermek újranyitásáról, a Lärm jövőjéről, valamint a nyári fesztiváltervekről. Podcast!

Magyarország egyik legkeresettebb színésze az Azonnalinak elmondta, mi a kelet-magyarországi identitás lényege, milyen az HBO-val dolgozni, de az is kiderül, mi van a Bödőcs Tibor könyvéből az ő főszereplésével készülő monodrámával. Podcast!

Németországban ősszel szövetségi választásokat tartanak, eldől, ki lesz Angela Merkel utódja. Kik azok, akik vállalnák a feladatot? Techet Péter és Bukovics Martin kielemezték. Podcast!

Letoha Tamás, a gyógyszerfejlesztéssel foglalkozó kutató koronavírussal kapcsolatos olvasói kérdésekre válaszol, és azt is elmondja, miért fél a biológiai háborútól.

A galériatulajdonos műgyűjtő elmondja, hogy a szobor a világ bármely részén múzeumi tárgy lehet a jövőben: a BLM-szobor jó értelemben provokál.

Eddigi bevételeik 10 százalékát keresik most meg, hiszen a szakmájukat konkrétan nem tudják gyakorolni. A Music Hungary Szövetség elnöke, Weyer Balázs a Helyzetben!

Twitter megosztás Google+ megosztás