Adatszivárgás: már megint aggódhatnak az Amazon vásárlói

Szerző: Hutter Marianna
2020.01.11. 19:36

Az Amazon elismerte, hogy illetéktelenek jutottak vásárlóik adataihoz, de azt nem tudni, hányan jártak pórul.

Adatszivárgás: már megint aggódhatnak az Amazon vásárlói

Több alkalmazottját is kirúgta az Amazon a héten, miután közük volt a cég vásárlói által megadott privát adatok kiszivárogtatásához – írja a Gizmodo. Ez nem az első eset a világ legnagyobb webáruházának számító Amazonnál, legutóbb 2018 őszén történt a mostani ügyhöz kísértetiesen hasonló a céggel.

Az egész úgy derült ki, hogy a TechCrunch birtokába jutottak olyan screenshotok az Amazontól pénteken, amely az érintetteket arra figyelmeztetik, egy harmadik félhez szivárgott ki e-mail címük, illetve telefonszámuk. Az e-mail szerint más adatokat nem kerültek ki, és a felhasználkónak nincsen további teendője az ügyben, az Amazon megtette a szükséges jogi lépéseket is.

Az incidens tényét maga az óriáscég is megerősítette a TechCrunch-nak, de azt továbbra sem tudni, pontosan kikhez szivárogtak az adatok, vagy hogy hány vásárlót érintett a probléma, ahogy azt sem, hány embert küldött el az Amazon.

Az Amazonnak ráadásul hasonló kellemetlensége már akadt a héten, ugyanis kiderült: az elmúlt években a Ring nevű, otthoni biztonsági kamerákkal foglalkozó leányvállalatuktól is ki kellett rúgniuk embereket, mert visszaéltek a kamerák által készített videókkal. Tavaly szeptemberben pedig arról lehetett hallani az Amazon kapcsán: saját termékeit favorizálja a cég a keresési eredményekben, ami miatt például a Google-t már megbírságolták.

FOTÓ: Elliott Brown / Flickr

Hutter Marianna
Hutter Marianna az Azonnali újságírója

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek