EU-s adatokat is szereztek az ötmillió bolgár fizetését nyilvánosságra hozó hekkerek

Szerző: Hutter Marianna
2019.07.26. 10:25

Az áfacsalások visszaszorítására létre hozott EUROFISC-től is sikerült adatokat lopni a hekkereknek, akiket a bolgár hatóságok terrorizmussal vádolnak.

EU-s adatokat is szereztek az ötmillió bolgár fizetését nyilvánosságra hozó hekkerek

Az Európai Unió egyik csalás ellen létrehozott hálózata, az EUROFISC is érintett a bolgár adatszivárogtatási botrányban, tőlük is sikerült információkat szereznie a hekkernek – írja az Euractiv. Az EUROFISC egy olyan nemzetközi adatcserét szolgáló hálózat, amely többek közt azért jött létre az Európai Unió tagállamai között 2012-ben, hogy segítsen az áfacsalások visszaszorításában.

Johannes Bahrke, az Európai Bizottság szóvivője azt nyilatkozta az Euractivnak:

kapcsolatba léptek a bolgár hatóságokkal az ügyben, továbbá a Bizottság értesített minden tagállamot az adatszivárgásról.

Mint ismert, nemrég feltörték Bulgária adóhatóságának rendszerét, ami miatt több mint ötmillió ember adatai kerültek nyilvánosságra, többek közt az, hogy mennyi a fizetésük. Ehhez hasonló mértékű adatszivárgás eddig még nem történt az országban.

Az ügyben eddig két kiberbiztonsági cégnél dolgozó férfit vádoltak meg, méghozzá egyenesen terrorizmussal. A terrorizmus vádját azzal indokolták: az adatszivárogtatás célja az volt, hogy félelmet és pánikot keltsen a lakosságban.

FOTÓ: Wikimedia

Hutter Marianna
Hutter Marianna az Azonnali újságírója

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek