Bikaviadalon mulatott két francia miniszter, az állatvédelmi aktivisták kiakadtak rájuk

Szerző: Illés Gergő
2019.08.17. 10:23

Dél-Franciaországban még máig legálisak a bikaviadalok, az egyiken az a mezőgazdasági miniszter is részt vett, aki alá elvileg az állatjogi kérdések is tartoznak.

Bikaviadalon mulatott két francia miniszter, az állatvédelmi aktivisták kiakadtak rájuk

Állatvédelmi csoportok elítélték a francia mezőgazdasági és regionális kohézióért felelős miniszterek magatartását, miután azok kettesben egy bikaviadalon vettek részt a dél-franciaországi Bayonne városában, írja a Radio France.

Didier Guillaume és kollégája, Jacqueline Gourault éppen a viadalt tekintették meg Jean-René Etchegaray baszk nemzetiségi politikus társaságában, mikor egy újságíró kiszúrta őket a viadal helyszínén, ahol csak aznap hat bikát öltek meg. A felvétel pedig villámgyorsan terjedni kezdett, kiváltva különböző francia állatvédelmi szervezetek haragját.

Az állatok védelméért küzdő Brigitte Bardot Alapítvány például úgy nyilatkozott, botrányos, hogy a miniszterek részt vettek „a kínzási jelenetben”, és „korlátlan szemérmetlenségről” tettek tanúbizonyságot. Az alapítvány emellett Edouard Philippe miniszterelnökhöz fordult, arra kérve a kormányfőt, hogy

az állatok jólétéért felelős portfóliót vegyék ki a mezőgazdasági minisztérium kezei közül.

A francia Zöldek pártja pedig álszentséggel gyanúsította meg a bikaviadalt néző két minisztert, melyre a kormánytagok egyelőre még nem reagáltak. Emellett a francia állatvédők pártja, a Parti Animaliste is arra szólított fel, hogy az állatok jóléte többé ne tartozzon a mezőgazdasági minisztérium alá, helyette egy állatjogi kérdésekkel foglalkozó, új minisztériumot hoznának létre.

Franciaországban állatkínzásért akár kétéves letöltendő börtönbüntetés és 30 000 eurós bírság is kiszabható. Ugyanakkor

akárcsak Spanyolországban, Dél-Franciaország egyes részein is hosszú hagyományra tekint vissza a bikaviadal, így helyben engedélyezik azt.

A spanyol határtól csupán harminc kilométerre található Bayonne, ahol a két miniszter is szórakozott, például az ország legrégebbi bikaviadal-helyszíne, és igencsak büszke az 1853-ig visszanyúló hagyományra.

Ennek lényege közismert módon az, hogy a torreádor a nézőkkel teli stadionban leszúrja a rátámadó bikát. A mulatság mind a mai napig sok nézőt vonz, de állatjogi szervezetek már régóta tiltakoznak a hagyomány ellen, melyet sokan értelmetlen mészárlásnak tartanak.

BORÍTÓKÉP: Jacqueline Gourault (balra) Jean-René Etchegaray (középen), Didier Guillaume (jobbra) a bikaviadalon. Forrás: Pierre Sabathié / Twitter.

Illés Gergő
Illés Gergő az Azonnali újságírója

Európai politikáról, Közép-Európáról ír. Magyar belpolitikáról pedig akkor, ha ideges.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek