+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Fekő Ádám
2019. július 27. szombat, 08:06
Az Eufória karikatúraszerűen mutatja be a 2019-es tinédzserek összes sztereotip problémáját, de mégsem lett belőle tanmese.

Nagyon régi meggyőződésem, hogy generációzni nincs értelme: bár 30 felett gyakorlatilag mindenki elkezd ezekamaifiatalokozni, rosszabb esetben bezzegazénidőmbenezni, valójában mindig kiderül, hogy csak más formában kapjuk meg generációk óta nagyjából ugyanazokat a problémákat fiatalon. Bár valahogy minden generáció élete rettentően sötét, ebből pedig nagyszerű sorozatokat és filmeket lehet csinálni, valahogy mégis felnőtt már egy korosztály a Skins óta is úgy, hogy még nem omlott ránk a világ, a 2002-es Ken Park ijesztő generációjának pedig azóta nagyrészt gyereke van. 

 

Azért fontos ez, mert a most hatodik részénél járó Eufória az aktuális cím, amin keresztül el lehet szörnyedni ezeken a mai fiatalokon és az ő kilátástalan életükön: van, akinek Pornhubon küldenek pénzt ronda perverz emberek, van, aki az apja sorozatát találja meg fiatalon arról, ahogy izomból dug meg nőket és férfiakat, de találunk apakomplexusos lányt, aki szereti, ha öregebb férfiak alázzák. 

 

 

Ezeket a történeteket valójában nem az köti össze, hogy egy középiskolába járnak a 16-17 évesek, hanem a Zendaya által alakított Rue, akinek a narrálásában ismerjük meg mindenki nyomorát.

 

Miközben Rue kívülálló, azért neki is megvan a maga csomagja: ő speciel drogozni szeret nagyon, ami miatt egy nyarat az elvonón is kellett töltenie, de ott sem jutott egy percig eszébe leszokni.

 

Rue története miatt értelemszerűen adja magát a Trainspotting-párhuzam: ahogy a britek csúcsfilmjének, úgy az Eufóriának is sikerül úgy mesélnie a drogozásról, hogy nem ítélkezik, néha még azt is megengedi a nézőnek, hogy nevessen rajta, de azért ott van a képeken az a fájdalom is, amit a mértéktelen szerhasználattal magának és a környezetének is okoz. 

 

 

A függőségekkel egyébként is képben volt a sorozatot rendező Sam Levinson: gyakorlatilag egyik drogról sem tudja Rue, hogy pontosan mi is az, megjelenik a fenantil, ami mostanra a legveszélyesebb szerrá vált, de a fiatalok többsége e-cigizik, ami az USA-ban a félrecsúszott promóció miatt a középiskolások komoly részét tette nikotinfüggővé a 2010-es években.

 

Érdemes kiemelni, hogy az Eufória se történetmesélésben, se képi világban nem finomkodik: a végeredményt még a legendásan bevállalós HBO is kissé pironkodva fogadta, ezért a tévécsatornán eleve csak a finomított verzió megy le, és a történelem során először az HBO Gón is hangsúlyosan figyelmeztetnek rá szövegben, hogy ezt nem fogja mindenki bírni. Ez persze megállhatna abban is, hogy tényleg mutatnak ágaskodó faszokat, ha azokról van szó, de valójában nem a pornográf tartalom itt a kemény, hanem az, ami körülveszi.

 

Itt legyünk kicsit büszke magyarok:

 

Rév Marcell munkájának eredményeként olyan képi világa van az Eufóriának, ami nem csak tökéletesen megy a sorozat egyszerre intim és kiüresedett gondolatvilágához, de ezer közül is felismerni.

 

Szóval itt egy sorozat, ami 18 éven alulaiknak szól, de mégis csak 18 éven felüliek nézhetik, és nagyjából ezt az ellentmondást is tapasztaljuk az egész Eufóriában, ez teszi különösen kényelmetlenné az egészet. Még akkor is, ha azért érdemes tisztában lenni vele, hogy ennyire töményen nem szar a világ: vannak teljesen átlagos fiatalok is, akiknek nem került ki a házipornója az internetre, de még csak halálvágyat sem érez igazán középiskolában. Csak hát róluk forgatni rettentő unalmas lenne,

 

ehelyett kapunk egy néha karikatúraszerű, de épp ezért nagyon hatásos sorozatot arról, hogy 2019-ben sem olyan rettentő könnyű felnőni.

 

 

Nyilván könnyű lenne tanmeseként nézni az egészet, de nem az: bár a bemutatott világ részletei mind megtalálhatók a valóságban is, azért érdemes észben tartani, hogy ennyire nem szar a világ. Szerencsére a rengeteg fekete humor segítségével erre maga a sorozat is rásegít, hiszen végig felcsillan a lehetősége annak, hogy azért minden mentális probléma és gyerekkori trauma ellenére majd ezekből a szereplőkből is normális emberek lesznek pár év múlva.

 

FOTÓK: HBO

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Hetvenöt éve dobták le az amerikaiak Hirosimára az atombombát, ami azonnal megölt 78 000 embert. Máig több, mint tízezer nukleáris töltet van a világban.

A demokrata elnökjelölt kampánycsapata szerint a kérdés eleve abszurd volt, amire abszurd választ kellett adni.

Huszonnyolcadik napja zajlanak a kormányellenes tüntetések Bulgáriában.

De lát-e abban problémát a polgármester Balogh Csaba, hogy a Momentum is egy megvágott felvétellel cáfolta a DK állításait? Megkérdeztük.

Egyre több követője van az osztályharcot hirdető TikTok-fiókoknak, az újbalos tiniknek a koronavírus-járvány is a kezére játszik. Egyelőre azonban az alt-rightot is viszi a lendület.

A belarusz elnök szerint a Minszkben letartóztatott 33 orosz zsoldos egyáltalán nem késte le az isztambuli gépét, nagyon is nyilvánvaló okokból utaztak ők Belaruszba.

A hét kérdése

Megjött a RegioJet a magyar piacra. De ki jöjjön még versenyezni a MÁV-val? A késős németek? A villámgyors franciák? Az időutazós románok? Mondd meg te!

Azért ide elnéznénk

Láttál már hullócsillagot? És mikroszkópon át? Vagy fogtad már kézbe az anyagát? Most kipróbálhatod mindezt a Svábhegyi Csillagvizsgálóban augusztus 11-e és 13-a között.

Végre minden kiderül,
amit csak Budapest legelegánsabb sugárútjáról tudni lehet, avagy séta az Andrássy úton az Oktogontól a Ligetig augusztus 15-én.

Ingyenes fesztivál
borokkal és ételekkel
Egerben az Érsekkertnél augusztus 20-23. között.

Hogyan telnek egy állatkert lakóinak éjszakái? Kiderül Pécsett augusztus 28-29. között!

Nézd meg az esti fényeket a libegőről! Budapesttől kezdve Eplényen át egészen Sástóig összesen hat helyszínen
várnak augusztus 29-én.

Ezt is szerettétek

Mi lesz a jogállamisághoz kötött kifizetésekkel? Jó-e nekünk az EU által közösen vállalt hitel? Akkor most győzött Orbán Brüsszelben az EU-csúcson, vagy lebőgött?

Kulturáltabb szórakozónegyeddé válik-e a Belső-Erzsébetváros, vagy valóban keresztet lehet vetni az ottani éjszakai életre? Riport és interjúk a bulinegyedből. Podcast!

Miért tüntetnek a Színház- és Filmművészeti Egyetem hallgatói és oktatói? Mit mond a megválasztott, de a kormány által kinevezett rektor? És a politika? Körbejártuk.

Vajon a francia helyhatósági választásokon meglepő győzelmeket arató zöldeket meddig repítheti a siker?

A sugárzástól nem kell félnünk, nem úgy a környezeti károktól és a privátszféránk szűkülésétől.

Milyen lehet elindulni egy olyan ország választásán, ahol az egyik ellenzéki vezető szerint „minden kibaszott rossz”?

Donald Trump annyira rosszul kezelte a koronavírus-járványt, hogy azt már a Fox News sem hagyja szó nélkül. Hatással lehetett ez a George Floyd halálát követő tüntetésekre és az elszabaduló indulatokra?

Twitter megosztás Google+ megosztás