+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Fekő Ádám
2019. július 27. szombat, 08:06
Az Eufória karikatúraszerűen mutatja be a 2019-es tinédzserek összes sztereotip problémáját, de mégsem lett belőle tanmese.

Nagyon régi meggyőződésem, hogy generációzni nincs értelme: bár 30 felett gyakorlatilag mindenki elkezd ezekamaifiatalokozni, rosszabb esetben bezzegazénidőmbenezni, valójában mindig kiderül, hogy csak más formában kapjuk meg generációk óta nagyjából ugyanazokat a problémákat fiatalon. Bár valahogy minden generáció élete rettentően sötét, ebből pedig nagyszerű sorozatokat és filmeket lehet csinálni, valahogy mégis felnőtt már egy korosztály a Skins óta is úgy, hogy még nem omlott ránk a világ, a 2002-es Ken Park ijesztő generációjának pedig azóta nagyrészt gyereke van. 

 

Azért fontos ez, mert a most hatodik részénél járó Eufória az aktuális cím, amin keresztül el lehet szörnyedni ezeken a mai fiatalokon és az ő kilátástalan életükön: van, akinek Pornhubon küldenek pénzt ronda perverz emberek, van, aki az apja sorozatát találja meg fiatalon arról, ahogy izomból dug meg nőket és férfiakat, de találunk apakomplexusos lányt, aki szereti, ha öregebb férfiak alázzák. 

 

 

Ezeket a történeteket valójában nem az köti össze, hogy egy középiskolába járnak a 16-17 évesek, hanem a Zendaya által alakított Rue, akinek a narrálásában ismerjük meg mindenki nyomorát.

 

Miközben Rue kívülálló, azért neki is megvan a maga csomagja: ő speciel drogozni szeret nagyon, ami miatt egy nyarat az elvonón is kellett töltenie, de ott sem jutott egy percig eszébe leszokni.

 

Rue története miatt értelemszerűen adja magát a Trainspotting-párhuzam: ahogy a britek csúcsfilmjének, úgy az Eufóriának is sikerül úgy mesélnie a drogozásról, hogy nem ítélkezik, néha még azt is megengedi a nézőnek, hogy nevessen rajta, de azért ott van a képeken az a fájdalom is, amit a mértéktelen szerhasználattal magának és a környezetének is okoz. 

 

 

A függőségekkel egyébként is képben volt a sorozatot rendező Sam Levinson: gyakorlatilag egyik drogról sem tudja Rue, hogy pontosan mi is az, megjelenik a fenantil, ami mostanra a legveszélyesebb szerrá vált, de a fiatalok többsége e-cigizik, ami az USA-ban a félrecsúszott promóció miatt a középiskolások komoly részét tette nikotinfüggővé a 2010-es években.

 

Érdemes kiemelni, hogy az Eufória se történetmesélésben, se képi világban nem finomkodik: a végeredményt még a legendásan bevállalós HBO is kissé pironkodva fogadta, ezért a tévécsatornán eleve csak a finomított verzió megy le, és a történelem során először az HBO Gón is hangsúlyosan figyelmeztetnek rá szövegben, hogy ezt nem fogja mindenki bírni. Ez persze megállhatna abban is, hogy tényleg mutatnak ágaskodó faszokat, ha azokról van szó, de valójában nem a pornográf tartalom itt a kemény, hanem az, ami körülveszi.

 

Itt legyünk kicsit büszke magyarok:

 

Rév Marcell munkájának eredményeként olyan képi világa van az Eufóriának, ami nem csak tökéletesen megy a sorozat egyszerre intim és kiüresedett gondolatvilágához, de ezer közül is felismerni.

 

Szóval itt egy sorozat, ami 18 éven alulaiknak szól, de mégis csak 18 éven felüliek nézhetik, és nagyjából ezt az ellentmondást is tapasztaljuk az egész Eufóriában, ez teszi különösen kényelmetlenné az egészet. Még akkor is, ha azért érdemes tisztában lenni vele, hogy ennyire töményen nem szar a világ: vannak teljesen átlagos fiatalok is, akiknek nem került ki a házipornója az internetre, de még csak halálvágyat sem érez igazán középiskolában. Csak hát róluk forgatni rettentő unalmas lenne,

 

ehelyett kapunk egy néha karikatúraszerű, de épp ezért nagyon hatásos sorozatot arról, hogy 2019-ben sem olyan rettentő könnyű felnőni.

 

 

Nyilván könnyű lenne tanmeseként nézni az egészet, de nem az: bár a bemutatott világ részletei mind megtalálhatók a valóságban is, azért érdemes észben tartani, hogy ennyire nem szar a világ. Szerencsére a rengeteg fekete humor segítségével erre maga a sorozat is rásegít, hiszen végig felcsillan a lehetősége annak, hogy azért minden mentális probléma és gyerekkori trauma ellenére majd ezekből a szereplőkből is normális emberek lesznek pár év múlva.

 

FOTÓK: HBO

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Várj ki, amíg meg nem találod az igazit: ezzel kampányol hamarosan a brazil kormány, a cél a nem kívánt tiniterhességek számának csökkentése.

Egy jótékony célú árverésen ennyiért vette meg az elődje arcára formált tésztaszaggatót a főpolgármester. Ott voltunk.

A salgótarjáni Turcsány László lemondott, majd ezt visszavonta, de közölte: frakcióvezető semmiképp sem marad.

75 százalékkal csökkentené ennek mértékét az EU külügyi és biztonságpolitikai főképviselője, és ami marad, annak a nagy része is a demokráciára és a jogállamiságra menne.

Olyasvalakit keresünk, aki tud szerkeszteni és újságot is írni, és ami legalább ennyire fontos: hogy az Azonnalit is jól ismeri.

Azt viszont még nem tudják, hogy milyen gyakran lesz meghallgatás, és elviszik-e szavazásig a dolgot, de szerintük nem a szankcionálás a lényeg.

Az igazi baj az a főpolgármester szerint, hogy a kormány nem tárgyal Budapesttel a fővárost érintő uniós források elosztásával kapcsolatban.

A hét kérdése

Még mindig nem tudja túltenni magát az ország Győr egykori polgármesterének horvátországi nyaralásán, úgyhogy biztos nem csak a mi fantáziánkat mozgatja Borkai sorsa. Itt a hét kérdése!

Azért ide elnéznénk

Január 20-án, hétfőn este a belvárosi Rába hotelben. Regisztráljatok!

Szakértők beszélik ki a helyzetet január 21-én Budapesten.

Az év legjobb bulija január 22-én szerdán. Reggeltől hajnalig!

Kiállítás Jankovics Marcell ismert és kevésbé ismert műveiből: animációktól Trianon-rajzokig. Február 2-ig a Műcsarnokban.

Politikai aspektusok a cseh és a szlovák művészetben 1989 után. Izgi kiállítás Pozsonyban egészen február 23-ig.

Ezt is szerettétek

Szerintünk az újságírókat korlátozó új szabályok nem felelnek meg az alkotmány követelményeinek, úgyhogy bepereltük az Országgyűlés Hivatalát és magát Kövért is.

Mikor lesz tárgyalás és ítélet? Mi lesz, ha nyerünk? Hogy néz ki egyáltalán egy kereset a házelnök ellen? Elmondjuk a perünk kulisszatitkait!

Eddig is csak egy-két helyen szabadott videózni a parlamentben, de mostantól még kevesebb helyen lehet, és még hangfelvételt készíteni se szabad szinte sehol a Házban.

Twitter megosztás Google+ megosztás