Ha már úgyis otthon kell maradnod, A kívülállóra megéri időt szakítani!

Szerző: Fekő Ádám
2020.03.14. 08:55

Stephen King új könyvéből is készítettek gyorsan egy minisorozatot. A kívülálló nyugodtságával és átgondoltságával emelkedik ki a mezőnyből.

Ha már úgyis otthon kell maradnod, A kívülállóra megéri időt szakítani!

Azért nem mondom, hogy Stephen King másodvirágzását éli, mert igazából soha nem kopott meg a fénye, de a misztikumra épülő történetei a True Detective népszerűsége óta talán valamivel jobban kezdtek illeszkedni az aktuális korszellemhez.

A magyarul 2019 végén megjelent A kívülálló című könyvéből ezért teljesen magától értetődő módon forgatott sorozatot az HBO: a lassan hömpölygő történetvezetés egyértelműen ezért a műfajért kiabált, ráadásul semmi olyan nem történik benne, ami miatt olyan nagyon a zsebébe kellett volna nyúlnia a stúdiónak, elég volt kellően lehangoló kisvárosokat találni.

Bár a rejtélyes gyerekgyilkosságról, a miatta ártatlanul lecsukott tanárról és az ügyben nyomozó otthoni tragédiákkal terhelt rendőrön alapuló sztori tényleg rettenetesen illik az elmúlt évek minisorozatainak világába, A kívülálló mégis szembe tud menni kicsit az elvárásokkal: már az fura, hogy a tulajdonképpeni főszereplő az első részekben fel sem tűnik, olyan figurák, akiket főszereplőnek gondolunk, pár rész alatt válnak jelentéktelenné. Nincs benne nagy csavar, gyors oldalváltások, és az olcsó ijesztgetést is másokra hagyja.

Itt történetmesélés van elsősorban.

Nyilván King maga is a terjedelmes mesélésben a legjobb, de a sorozatot jegyző Richard Price nem véletlenül jegyez olyan sorozatokat is, mint a Fülledt utcák vagy a Drót: a felsoroltakhoz hasonlóan itt sem kell soha kapkodásra számítani, hanem van idő megismerni a karaktereket. A már a selypítésével jellegezetessé váló Ralph Anderson (Ben Mendelsohn), a folyamatosan valami rosszra váró feleségét, Jeannie (Mara Winningham), a nettó alkoholista Jack Hoskinst és persze a valószínűleg autizmussal élő Holly Gibney (Cynthia Erivo) figurája nem csak felvázolva van, hanem valamiért egy idő után úgy érzi a néző, hogy érti őket.

A szereplőket főleg az hozza össze, hogy szép lassan kiderül, valami felfoghatatlan gonosszal küzdenek, aminek a létezését először még csak elhinni sem nagyon akarják. Aztán ahogy süllyedünk bele a sorozat világába, úgy válik egyre magától értetődőbbé a gonosz létezése mindenki számára, a sima nyomozásnak induló sztori pedig az ismeretlentől való félelembe. Ez utóbbival meg is érkeztünk A kívülálló legnagyobb húzásához:

nemcsak az addig megszerzett és biztosnak tűnő tudás elengedéséről szól, hanem kicsit a világ és az ismeretlen elfogadásáról is.

Emiatt amúgy kifejezetten megosztó is a végeredmény, hiszen elsőre egészen fura, hogy grandiózus lezárás helyett egyszerűen valaki nagyon alaposan és jó érzékkel végigmondott egy hol emberfeletti, hol viszont nagyon is emberi történetet, amiben véletlenül nem is a finálé a legizgalmasabb, hanem az ahhoz vezető út. 

A sorozat mind a tíz részét ettől a héttől kezdve lehet megnézni, és az Isten is arra teremtette, hogy a tömegrendezvények tiltásától terhelt időszakban kicsit belemélyedjünk a gyászba, és az attól való megszabadulásba.

FOTÓK: HBO Go

Fekő Ádám
Fekő Ádám Az Azonnali újságírója

Hétközben újságíró, hétvégén boldog ember. Akár ugyanabban a mondatban is szívesen okoskodik a magyar futball izgalmairól és a populizmus veszélyeiről, emellett nagyon szereti a szovjet jellegű épületeket.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek