Kik repülnek a legtöbbet? Hát, sajnos a Zöldek

Szerző: Techet Péter
2019.07.22. 10:18

Kiderült: a német Zöldek szavazói használják legtöbbször a repülőgépet. Igaz, ő nekik is a legnagyobb a bűntudatuk emiatt.

Kik repülnek a legtöbbet? Hát, sajnos a Zöldek

A német sajtóban egyre gyakrabban foglakoznak azzal, milyen elmenni nyaralni repülő nélkül, mondjuk vonattal, akár egészen messzire, mondjuk Hamburgból Barcelonába – az apropója az, hogy a repülés során óriási adag szén-dioxid kerül a levegőbe. A Napi.hu írta meg anno, hogy az osztrák környezetvédelmi hivatal, az Umweltbundesamt adatai szerint a légiforgalom utaskilométerenként 451 gramm szén-dioxidot bocsát ki, dupláját a dízeles és benzines autókénak, nyolcszorosát a távolsági autóbuszokénak és több, mint harmincszorosát a vasúténak.

A diszkont légitársaságok térhódításának köszönhetően a repülés mára mindennapos lett, a károsanyag-kibocsátás pedig egyre nagyobb, szóval nem véletlen, hogy Franciaországban már külön adót vetnek ki a repülés általi környezetszennyezésre, a német és a belga kormány pedig azt követeli, hogy ez a gyakorlat az EU minden országára kiterjedjen. Ennek oka, hogy a magas kibocsátási értékek ellenére sem tartalmaz kerozinadót a repülőjegy, ahogy áfát sem.

Most, amikor mindenki azt kérdezi magától, ő mit tehet a bolygóért, készített erről egy közvélemény-kutatást egy német újság. Arra a kérdésre, hogy az elmúlt tizenkét hónapban repült-e legalább egyszer, a német pártok szavazói közül a Zöldekéi válaszoltak a legtöbbször igennel egy, a berlini Der Tagesspiegel baloldali napilap által rendelt felmérésen.

A repülés káros hatásaira rendszeresen figyelmeztető ökopárt szavazóinak 46 százaléka repült legalább egyszer az elmúlt egy évben.

Majdnem hasonlóan sokszor repülnek a jobboldali liberális FDP szavazói – igaz, az FDP soha nem is mondott egy rossz szót a repülésről. A legkevesebbet a klimaváltozás kapcsán szkeptikus AfD szavazói ülnek repülőre. Csak minden negyedik AfD-szavazó repült legalább egyszer az elmúlt egy évben.

A Zöldek szavazói javára irandó: noha ők repülnek eszerint a legtöbbet, de őnekik is van emiatt a legnagyobb bűntudatuk.

A zöld szavazók majd' hatvan százalékának „szégyenérzete” van, ha repülőre száll.

Az AfD-sek viszont hiába repülnek kevésszer, ha így utaznak, az nem zavarja őket: az idegenellenes párt szavazóinak harmada érzi csak magát rosszul a repülőn ökológiai okokból.

MONTÁZS: Pintér Bence/ Azonnali, Pexels

Techet Péter
Techet Péter az Azonnali főmunkatársa

Doktori jogból és történelemből, külpolitika érdeklődésből, Közép-Európa hobbiból. Münchentől New Yorkig sok helyen volt otthon. Többet élt Triesztben, mint a NER-ben.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek