+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Techet Péter
2019. július 22. hétfő, 10:18
Kiderült: a német Zöldek szavazói használják legtöbbször a repülőgépet. Igaz, ő nekik is a legnagyobb a bűntudatuk emiatt.

A német sajtóban egyre gyakrabban foglakoznak azzal, milyen elmenni nyaralni repülő nélkül, mondjuk vonattal, akár egészen messzire, mondjuk Hamburgból Barcelonába – az apropója az, hogy a repülés során óriási adag szén-dioxid kerül a levegőbe. A Napi.hu írta meg anno, hogy az osztrák környezetvédelmi hivatal, az Umweltbundesamt adatai szerint a légiforgalom utaskilométerenként 451 gramm szén-dioxidot bocsát ki, dupláját a dízeles és benzines autókénak, nyolcszorosát a távolsági autóbuszokénak és több, mint harmincszorosát a vasúténak.

 

A diszkont légitársaságok térhódításának köszönhetően a repülés mára mindennapos lett, a károsanyag-kibocsátás pedig egyre nagyobb, szóval nem véletlen, hogy Franciaországban már külön adót vetnek ki a repülés általi környezetszennyezésre, a német és a belga kormány pedig azt követeli, hogy ez a gyakorlat az EU minden országára kiterjedjen. Ennek oka, hogy a magas kibocsátási értékek ellenére sem tartalmaz kerozinadót a repülőjegy, ahogy áfát sem.

 

Most, amikor mindenki azt kérdezi magától, ő mit tehet a bolygóért, készített erről egy közvélemény-kutatást egy német újság. Arra a kérdésre, hogy az elmúlt tizenkét hónapban repült-e legalább egyszer, a német pártok szavazói közül a Zöldekéi válaszoltak a legtöbbször igennel egy, a berlini Der Tagesspiegel baloldali napilap által rendelt felmérésen.

 

A repülés káros hatásaira rendszeresen figyelmeztető ökopárt szavazóinak 46 százaléka repült legalább egyszer az elmúlt egy évben.

 

Majdnem hasonlóan sokszor repülnek a jobboldali liberális FDP szavazói – igaz, az FDP soha nem is mondott egy rossz szót a repülésről. A legkevesebbet a klimaváltozás kapcsán szkeptikus AfD szavazói ülnek repülőre. Csak minden negyedik AfD-szavazó repült legalább egyszer az elmúlt egy évben.

 

A Zöldek szavazói javára irandó: noha ők repülnek eszerint a legtöbbet, de őnekik is van emiatt a legnagyobb bűntudatuk.

 

A zöld szavazók majd' hatvan százalékának „szégyenérzete” van, ha repülőre száll.

 

Az AfD-sek viszont hiába repülnek kevésszer, ha így utaznak, az nem zavarja őket: az idegenellenes párt szavazóinak harmada érzi csak magát rosszul a repülőn ökológiai okokból.

 

MONTÁZS: Pintér Bence/ Azonnali, Pexels

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Még mindig a miniszterelnök videói és az operatív törzs a sláger a coubereknél.

Miért nem engedik át a román vendégmunkásokat Nyugat-Európa felé? És mik azok a helyek Budapesten, ahol a tiltások ellenére is csoportosulnak az emberek?

Hétfőn vezették be, hogy az élelmiszerboltokba csak szájmaszkkal lehet bemenni. Pénteken egy férfi Bécsben egy bankba ment be így – bankot rabolni és lövöldözni.

Miért pont ehhez a dátumhoz kötődik a felszabadulás, és nem kellene-e inkább megszabadulásnak hívni?

Gulyás Gergely bruttó félmilliós, egyszeri fizetéskiegészítést ígért az egészségügyben dolgozók számára. A költségvetés kiadási oldalát újratervezik.

Mi volt a gondja az akkori román miniszterelnöknek, miközben nem csak Erdélyt kapták meg? Itt a Trianon 100 második része!

A miniszterelnök akciócsoportos videója megihlette persze az online kézműveseket is.

A hét kérdése

Vajon rászólt valaki a Fideszre, hogy ezt már tényleg nem kéne? Vagy erkölcsi okokból gondolták meg magukat? Vagy csak Semjén Zsoltot froclizzák vele?

Azért ide elnéznénk

Csatlakozz a csoportunkhoz, és vészeljük át együtt a karantént!

A járvány alatt a Lia Fit Facebook-oldalán viszonylag gyakran, esténként.

Minden este 8-kor az erkélyről vagy ablakból, amíg aktuális.

Minden hétköznap 14 órától az FM4-en. Hallgatható online!

Szeretnél komposztálni, kiskertben, netán a lakásodban vagy az erkélyen, de még nem mertél belevágni? Ápr. 6.

Ezt is szerettétek

Pszichológust kérdeztünk a családon belüli erőszakot elszenvedők menekülési lehetőségeiről, egy jogászt pedig arról, mennyire felkészült a szakma segíteni azoknak, akik életveszélybe is kerülnek otthon.

Milyen értelmét lehet találni a 21. században a böjtölésnek?

Pedig két nappal korábban kezdődött, mint a pesti, és még Kossuth Lajos is hatással volt rá.

„Szovjetológiának” tűnik Olaszországból a magyar kormány kommunikációja a koronavírusról – mondta a Helyzetben Stefano Bottoni magyar-olasz történész.

Hogyan hozta a sírból vissza esélyeit Joe Biden? Miért veszíthet akár tömegesen latinó szavazókat Bernie Sanders? Dörzsölheti-e a tenyerét Trump?

Meddig engedi elfajulni a bulit az MNB, és mikor szab gátat a gyenge forintnak? Lesz-e 350 forintos euró? Zsiday Viktor és Isztin Péter magyarázzák el.

A SME felvidéki magyar főszerkesztője, Balog Beáta a karrierjéről, a Kuciak-gyilkosság utáni szlovák médiáról és arról, milyen hatással volt a NER a határon túli magyarságra.

Twitter megosztás Google+ megosztás