Ahol szigorúbban szabályozzák a fegyvertartást, ott kevesebb gyerek hal meg

Szerző: Hutter Marianna
2019.07.15. 19:44

Új elemzés állítja: több, mint harmadával kevesebb fiatal hal meg azokban az amerikai államokban, ahol szigorúbbak a fegyvertartás kritériumai.

Ahol szigorúbban szabályozzák a fegyvertartást, ott kevesebb gyerek hal meg

A fiatalok fegyverhez köthető halála 35 százalékkal alacsonyabb azokban az államokban Amerikában, ahol megkövetelik a fegyvervásárlók hátterének átfogó vizsgálatát – írja a CNN egy hétfőn a Pediatrics nevű lapban megjelent tanulmányra hivatkozva. 


A tanulmányból kiderül: 2011 és 2015 között több, mint huszonegyezer 21 év alatti halt meg lőfegyverrel kapcsolatos sérülés miatt, vagyis naponta hét fiatal vesztette életét.

A kutatók egy százpontos skálán értékelték, milyen egy-egy államban a fegyvertartás szabályozása, ahol a magasabb pontszám jelentette a szigorúbb kritériumokat. Azt találták, hogy minden elért tíz pont után négy százalékkal csökkent a fegyverek általi halál a fiatalok között.

Sőt: még azokban az államokban is, ahol bár sokan tartottak otthon fegyvert, de szigorúbb volt annak szabályozása, kevésbé volt jellemző a lőfegyver miatti halál. Aki elolvasná a teljes tanulmányt, az itt teheti meg.

A CNN arra is emlékeztetett: egy másik, 2016-os kutatás szerint az autóbalesetek után a lőfegyverekhez kapcsolódó sérülések jelentik a vezető halálokot a gyerekek és serdülők körében az Egyesült Államokban.

A lőfegyverek kérdése természetesen nemcsak az USA-ban téma, mint az Azonnali nemrég beszámolt róla, Svájcban népszavazással döntöttek arról, szigorítanak a törvényeken.

FOTÓ: AK Rockefeller / Flickr

Hutter Marianna
Hutter Marianna az Azonnali újságírója

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek