30 éve nem volt ilyen: szigoríthatják a fegyvertartást az Egyesült Államokban

2022.06.24. 07:54

Komoly konfliktus van kibontakozóban a demokraták és a fegyverpárti republikánusok között.

30 éve nem volt ilyen: szigoríthatják a fegyvertartást az Egyesült Államokban

Az amerikai szenátus elfogadta a fegyvertartás ellenőrzéséről szóló törvényjavaslatot, ami egyben az elmúlt közel 30 év legjelentősebb lőfegyvertörvénye - számolt be a The New York Times.

A lap szerint a kongresszus felsőházában tizenöt republikánus csatlakozott a demokratákhoz így összesen 65 szavazattal - 33 ellenében - elfogadták az intézkedést.

Az intézkedés apropóját az adta, hogy a múlt hónapban két lövöldözés is volt az Egyesült Államokban: egy a New York állambeli Buffalóban egy szupermarketben, egy másik pedig a texasi Uvalde-ban egy általános iskolában - a merényletek összesen 30 ember életébe kerültek.

A kövekező lépésben a törvényjavaslatot a képviselőháznak is el kell fogadnia, csak ezután kerülhet Joe Biden elnök asztalára, aki aláírással szentesíti majd.

A megszavazott törvényben foglalt szigorítások messze állnak a demokraták és a fegyverellenes aktivisták által követeltektől: a legnagyobb változás az lesz, hogy szigorúbb háttérellenőrzéseket vezetnek be azok számára, akiket elítéltek párkapcsolati vagy családon belüli erőszakért, illetve a fiatalkorú priusszal rendelkezők is nehezebben juthatnak majd lőfegyverhez.

A republikánusok nem voltak hajlandóak komolyabban tárgyalni a demokraták, köztük Biden által támogatott átfogóbb fegyverkorlátozási intézkedésekről, például a gépkarabélyok vagy a nagy kapacitású tölténytárak betiltásáról. 

Bár a döntés mindenképpen pozitív, nem sokkal előtte történt egy visszalépés is a fegyvertartás kapcsán: a republikánus többségű Legfelsőbb Bíróság alkotmányellenesnek ítélte azt a new york-i szabályozást, amely szerint a lakosok nem viselhettek fegyvert az otthonukon kívül, nyilvános helyeken.

A döntés lavinát indíthat el: a fegyvertartók perre mehetnek egy sor olyan állammal, ahol hasonló korlátozások vannak érvényben.

NYITÓKÉP: Flickr

Papp Éva Orsolya
Papp Éva Orsolya Az Azonnali.hu munkatársa

A szerző az Azonnali munkatársa.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek