+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Illés Gergő
2019. július 13. szombat, 12:29
Atomot hasító medve? Lila mammut? Mézet evő hód? Perverzül mosolygó cethal? Vagy cuki nagyszemű mókusok? Az orosz régiók, városok és falvak címerei és zászlói magasról tesznek a heraldikára, cserébe olykor-olykor igazán viccesek és aranyosak. Ki is válogattunk párat közülük!

Oroszország közhelyesen óriási ország, de a Vörös téren meg a Nyevszkij Proszpekten kívül nem sokat tudunk a sokszor isten háta mögötti településekről. Például ki járt már Zseleznogorszkban?

 

És pláne ki az, aki oda vágyik?

 

Szóval az orosz vidék elég felfedezetlen hely, viszont ami még az interneten is könnyedén fellelhető róla, az az egyes régiók, falvak és városok zászlói, melyek sokszor megmagyarázhatatlanul aranyosak, viccesek, vagy csak simán abszurdak. Ez tűnt fel Fabrice Deprez-nek, a La Croix francia lap kijevi tudósítójának is, akik Twitteren elkezdte összegyűjteni a legkülönösebb oroszországi zászlókat, a Radio Free Europe pedig szépen csokorba szedte őket. Nekem is ez adta az ihletet, gyűjtöttem hozzá még pár, aranyat érő darabot.

 

Lássuk is a legjobb orosz zászlókat, címereket – persze a teljesség igénye nélkül!

 

A MÁR EMLÍTETT ZSELEZNOGORSZK ZÁSZLAJÁN EGY MEDVE ÉPP ATOMOT HASÍT, ENNEK MEGFELELŐEN A VÁROSBAN ANNAK IDEJÉN SZOVJET FEGYVEREKHEZ GYÁRTOTTAK PLUTÓNIUMOT. JÖVŐRE VISZONT NEM ITT FOGSZ NYARALNI: ZSELEZNOGORSZK ZÁRT VÁROS.

 

IRKUTSZK ZÁSZLAJÁBAN EGY FEKETE TIGRIS TART A SZÁJÁBAN EGY HALOTT COBLYOT. NEM SZÍVESEN TALÁLKOZNÉK ÖSSZE VELE, DE ZÁSZLÓN KÉTSÉGTELENÜL MENŐN NÉZ KI.

 

A NOVOSZIBIRSZKI KERÜLETBEN TALÁLHATÓ ALABUGINSZKIJ FALUTANÁCS CÍMERÉBEN EGY LILA MAMMUT SZEREPEL, HA EGYSZER PSZICHEDELIKUS ROCKEGYÜTTESEM LESZ, EZ LESZ A LOGÓJA. EGYÉBKÉNT A KÖZELBEN VOLT A SZIBÉRIAI MAMMUTOK UTOLSÓ ÉLŐHELYE, TALÁLTAK IS EGY RAKÁS MAMMUTCSONTOT A TÉRSÉGBEN, INNEN A CÍMER.

 

A MURMANSZKI KOLA ZÁSZLAJA. DE VAJON MIBEN SÁNTIKÁL EZ A HAL? ELMAGYARÁZOM: EZ VALÓJÁBAN EGY BÁLNA, A MURMANSZKI TERÜLETEN LÉVŐ TENGERPARTI TELEPÜLÉSNEK PEDIG MÁR 1780 ÓTA SZEREPEL A CET A CÍMERÉBEN. A VÁROS LAKÓI BÁLNAVADÁSZATRA SZAKOSODTAK UGYANIS.

 

PERM EGYMILLIÓS NAGYVÁROS, MÁS EGYMILLIÓS NAGYVÁROSOKNAK PEDIG NINCS ILYEN CUKI ZÁSZLAJA: A MEDVE LÁTHATÓAN NAGYON BOLDOG, HOGY BIBLIÁT CIPELHET A HÁTÁN.

 

AZ ULJANOVSZKI NYIKITYINSZKOJE MÉZET KANALAZÓ HÓDJÁNÁL NINCS ARANYOSABB.

 

MOSZKVA HARASJOVA-MNYOVNYIKI KERÜLETÉNEK ZÁSZLAJÁT MEG SEM PRÓBÁLOM KÖRÜLÍRNI.

 

A NOVGORODI KERÜLET PESZTOVO VÁROSÁNAK FEKETE MEDVÉJÉT CSÚNYÁN RAJTAKAPTÁK MÉZEVÉSEN, AKI MAGA IS MEGLEPŐDÖTT A EZEN.

 

SZNYEZSNOGORSZK A MURMANSZKI TERÜLETEN VAN A BARENTS-TENGER PARTJÁN. 1970-BEN ALAPÍTOTTÁK, 12 EZREN LAKNAK AZ ELÉG HIDEG KLÍMÁJÚ VÁROSBAN. A FÓKÁS ZÁSZLÓÉRT MÁRIS MEGÉRTE VÁROST ALAPÍTANI.

 

HERALDIKAILAG ÉRTELMEZHETETLEN MÓKUSOK A MOSZKVAI ZELENOGRAD (ZÖLD VÁROS) CÍMERÉBEN. JÓ, HÁT A MAGYAR CÍMERT ANGYALOK TARTOTTÁK RÉGEN, A HABSBURGOT SASOK, KI MONDTA, HOGY MÓKUS NE LEHETNE CÍMERÁLLAT?

 

HA MÁR MÓKUS, AKKOR ITT VAN MÉG VOVCSANSZK ZÁSZLAJA: A HÁROM CSILLAG A SZVERDLOVSZKI TERÜLET HÁROM FALUJÁT JELÖLI MÉRETARÁNYOSAN: EGY VÁROST, EGY FALUT, MEG EGY MÉG KISEBB FALUT. UTÓBBI ANNYIRA KICSI VOLT, HOGY PÁR HÓNAPJA HIVATALOSAN MEG IS SZŰNT.

 

ARTYOMOVSZKIJ HÓDJA FELIDÉZI BENNEM A RÉGI VICCET AZ ÖREG TSZ-PARASZTOT CSESZEGETŐ PÁRTFŐTITKÁR ELVTÁRSAKRÓL ÉS A VIHARLÁMPÁSRÓL. 

 

MISERONSZKIJ MEDVÉJE BIZTOS VALAMI ROSSZAT CSINÁLT, HOGY A SAROKBAN KELL TÉRDEPELNIE, PERSZE NEM TUDOM, MIRE KELL A NYAKÁBAN FITYEGŐ ARANYNYAKÖRV. 

 

 

A VORONYEZSI TERÜLET MEDVEZSENSZKOJE FALUKÖZÖSSÉGÉNEK MEDVÉJE PUTTONNYAL A HÁTÁN VONUL. 

 

A képeket a Wikipédiáról gyűjtöttem össze.

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Minden hónap első péntekje támogatói nap a Bandcampen: azaz ha most veszel meg ott egy lemezt, a teljes összeg a zenészeknél landol.

Lengyel lapértesülés szerint nem ez a legkomolyabb probléma vele kapcsolatban.

Varsó kötelező érvényű értelmezést kér az EU-s pénzek védelmét szolgáló jogállamisági mechanizmusról.

Mindezt ráadásul úgy tették meg a korábbi elnököt, Igor Dodont támogató képviselők, hogy korábban még pont ők szavazták meg Dodonnak, hogy irányíthassa a titkosszolgálatot.

Tovább szolgálhatnád derék fejdelmed / Ha nem tsaltak volna így tőrbe tégedet!

Mindez válasz a franciaországi iszlám merényletekre. A belügyminiszter szerint az iszlám radikalizmus terjesztésének jeleit fogják keresni a hatóságok.

A hét kérdése

Tud-e jönni a Jézuska, ha marad az este nyolcas kijárási tilalom? Hogyan korlátozzuk a szilveszteri bulikat? Dönts te, mielőtt a kormány döntene!

Azért ide elnéznénk

Mi is, képzelheted. Gyere az Azonnali olvasói Facebook-csoportjába kibeszélni mindent!

December 16-án délután 4-től, szigorúan online, regisztrálni is kell hozzá. Érdemes.

Ezt is szerettétek

Leginkább úgy, hogy nem veszel semmit. A karácsonyi vásárlási láz beindulása előtt környezetvédelmi szakemberekkel jártunk utána, hogy lehetünk zöldebbek.

Milyen volt a jugoszláv néphadsereg katonájaként megélni a boszniai háború kitörését; miért éppen úgy születetett meg a béke, ahogy?

Magyarország első szociális söréhez hírességek sora adja a nevét. Hogyan lehetsz szuperhős a sörivással? Miért áll bele a csapatuk megosztó témák támogatásába is? Podcast!

A Helyzet vendége Eric Weaver, a Debreceni Egyetem docense, akivel megbeszéltük, mit hozhat Magyarországnak, ha Joe Biden az USA elnöke.

Ahogy nő a koronavírus-fertőzöttek száma, úgy gyűjtenek egyre többen közvetlen tapasztalatot a járványügyi intézkedésekről. Ez alól az Azonnali szerkesztősége sem volt kivétel. Podcast!

Sem Kirgizisztán, sem Bolívia nincs a világpolitikai érdeklődés középpontjában, pedig az utóbbi hetekben mindkét országban sorsfordító változások történtek. Ezekről szól az e heti Helyzet!

Léteznek-e valóban Fidesz-árvák, akiket meg tudnak szólítani? Hogy állnak az ellenzéki összefogáshoz? Hallgasd meg, hogy mit mondott erről Pálinkás József és Ábrahám Júlia! Podcast.

Twitter megosztás Google+ megosztás