Óriási tüntetések vannak Grúziában, mert a parlament fogadott egy orosz képviselőt

Szerző: Illés Gergő
2019.06.21. 08:46

Az orosz kommunistáknál politizáló Szergej Gavrilov egy ortodox parlamentek közötti ülést elnökölt volna, ez korbácsolta fel az érzelmeket Tbilisziben.

Óriási tüntetések vannak Grúziában, mert a parlament fogadott egy orosz képviselőt

Több ezer tüntető próbálta megrohamozni Tbilisziben csütörtök este a grúz parlament épületét, miközben benn egy orosz képviselő tartott beszédet – számol be a BBC.

Egy kommunista ortodox oroszul beszél Grúziában

A rohamrendőrségnek könnygázzal és gumilövedékekkel kellett visszaverni a feldühödött tüntetőket, akik azon akadtak ki, hogy az Ortodoxia Parlamentek Közötti Gyűlését (IAO) egy Oroszországból érkező képviselő, Szergej Gavrilov elnökölhette Tbilisziben.

Gavrilov oroszul mondta el beszédét, ami feldühítette a képviselőket, miután Oroszország Grúzia több területét, Abháziát és Dél-Oszétiát is de facto megszállás alatt tartja.

Míg kinn az utcán voltak hevesek az oroszellenes érzelmek, a parlament épületében a feldühödött ellenzéki képviselők állták körül a pódiumot, és tüntetésekre szólítottak fel. Emellett az ellenzéki képviselők lemondásra szólították fel a belügyminisztert, a házelnököt és a nemzetbiztonsági szolgálat elnökét is.

Az ügy külön pikantériáját az adja, hogy az ortodox képviselők ülését vezető Gavrilov egyébként Oroszország Kommunista Pártjában politizál.

Egyébként az Ortodoxia Parlamentek Közötti Gyűlését még görög képviselők alapították meg 1993-ban, hogy a többi ortodox országból érkező képviselővel jobb kapcsolatot tartsanak fenn.

Szeparatista mozgalmak árnyékában

Mamuka Bakhtadze grúz miniszterelnöki tanácsadó szerint a csütörtök esti összecsapásokban 39 rohamrendőr és 30 tüntető sérült meg. Körülbelül tízezren gyűltek össze estére a parlament épülete előtt, a demonstrálók több más tisztségviselő mellett Irakli Kobakhidzét, az országgyűlés elnökét is lemondásra szólították fel. Többen transzparenseket hoztak „Oroszország egy megszálló” feliratokkal, míg mások EU-s zászlókkal jelentek meg. Giga Bokeria az ellenzéki Európai Grúzia párt egyik képviselője szerint spontán tüntetés történt, nem pártok szervezték meg azt.

Az ülést a feszültségek miatt végül félbe kellett szakítani, Gavrilov és delegációja pedig elhagyta az országot, tudósít a TASZSZ orosz hírügynökség.

Az Oroszország és Grúzia közötti konfliktus legfőbb okát a Szovjetunió felbomlása utáni szeparatizmus adja: mind Abháziában, mind Dél-Oszétiában megjelentek oroszbarát szeparatista mozgalmak.

Mikor Grúzia 2008-ban megpróbálta visszaszerezni a 90-es években már szeparatista háborút vívó Dél-Oszétiát, Oroszország bevonult az országba, és kiszorította a grúz csapatokat a két kérdéses területről.

A tűzszünetet követően az oroszok visszavonták csapataikat Grúziából, de Abháziában és Dél-Oszétiában továbbra is állomásoztatják őket, Oroszország pedig független államokként ismeri el a két szakadár területet.

BORÍTÓKÉP: Tüntetők a grúz parlament épülete előtt megszerzik egy rohamrendőr pajzsát. Christina Pushaw / Twitter

Illés Gergő
Illés Gergő az Azonnali újságírója

Európai politikáról, Közép-Európáról ír. Magyar belpolitikáról pedig akkor, ha ideges.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek