A litván miniszterelnök azt mondta, lemond, aztán meggondolta magát

Szerző: Kulcsár Árpád
2019.07.09. 19:06

Elveszítette az államfőválasztást, és azt mondta, lemond. Most meg azt mondja, nem racionális döntés volt, és inkább marad.

A litván miniszterelnök azt mondta, lemond, aztán meggondolta magát

A litván miniszterelnök, Saulius Skvernelis kedden azt nyilatkozta, hogy nem mond le. Ennek normális esetben nem lenne nyilatkozatértéke, csakhogy majd egy hónapja még azt mondta, hogy lemond, miután nagyon csúnyán elveszítette az államelnökválasztást.

Azóta halogatta, aztán most mégsem teszi.

Az esetről a Reuters számol be. Az állemelnökválasztás első fordulója ugyanis július 12-én volt, Skvernelis pedig csak a harmadik lett azon, így be sem jutott a következő fordulóba. Az eredmények kijövetele után a miniszterelnök azt mondta, hogy amint beiktatják az új elnököt, ő távozik.  
 

„A döntés pusztán érzelmi volt, nem kellett volna ezt mondanom a választások éjszakáján”

– mondta a miniszterelnök. 

Skverlenis a szavazatoknak csak a 22,26 százalékat szerezte meg, így a második forfulóba Gitanas Nauseda (30,94 százalék) volt pénzügyminiszter jutott be, valamint Ingrida Šimonytė (31,31 százalék), egy másik volt pénzügyminiszter. Végül Nauseda, aki függetlenként indult, kétharmados többséggel verte meg ellenfelét, aki ugyan megnyerte a Haza Szövetség – Litván Kereszténydemokraták jobbközép politikai párt előválasztását, és bírta a támogatásukat, de maga is független jelölt volt.

A legnagyobb érdekesség, hogy tulajdonképpen Skvernelis miniszterelnök is független politikus, még úgy is, hogy 2016-ban a Litván Gazdálkodók és Zöldek Szövetségét vitte párton kívüliként győzelemre. Skvernelis azelőtt belügyminiszter volt, oda is párton kívüliként került. Népszerűsége nagyon gyorsan megnőtt, és 2016-ban nagy meglepetésre nyerte meg a választásokat,

úgy, hogy az őt támogató Litván Gazdálkodók és Zöldek Szövetségének azelőtt csak egy képviselőjük volt a parlamentben, és Skvernelis vezetésével 54 helyet szereztek.

Végül a szociáldemokratákkal kötöttek koalíciót, és alakítottak kormányt. 

Az államelnöki tisztség Litvániában öt évre szól, a következő parlamenti választások pedig 2020-ban lesznek.

FOTÓ: Litván Parlament via Wikimédia

Kulcsár Árpád
Kulcsár Árpád az Azonnali újságírója

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek