Vasárnaptól semmilyen orosz energiát nem vásárol Litvánia

Szerző: Fekő Ádám
2022.05.21. 08:49

A balti államnak már kész tervei vannak az energiaigény pótlására, az energiaminiszter szerint fontos, hogy ne finanszírozzák az orosz háborús gépezetet.

Vasárnaptól semmilyen orosz energiát nem vásárol Litvánia

A litván energiaügyi minisztérium honlapján közölte, hogy a Nord Pool európai áramtőzsde leállítja az orosz villamosenergia kereskedelmét. Az Inter RAO volt az egyetlen balti importőrük, úgyhogy vasárnaptól Litvánia se áramot, se kőolajat, se földgázt nem vásárol az oroszoktól, és onnan semmilyen formában nem érkezik hozzájuk ezekből.

Dainiusz Krevisz energiaügyi miniszter elmondta, hogy ez a lépés Litvánia energiafüggetlensége miatt is fontos, de emellett szolidarításuk jele az oroszok által megtámadott Ukrajnával, majd kiemelte, „le kell állítani az orosz háborús gépezet finanszírozását.”

Krevisz szerint a teljes energiafüggetlenség sem elérhetetlen, a rendszerek szinkronizálása mellett zöld energiával is ki tudják majd elégíteni az áramigényt, de a tervek szerint még exportálni is tudnak.

A földgázt az amerikai cseppfolyósított földgázzal, LNG-vel oldják meg, áramot most a svédektől, a lettektől és a lengyelektől vesznek.

Kőolajat amúgy már egy hónapja nem vesz Oroszországból a balti állam.

KIEMELT KÉP: Dainius Krevys / Facebook

Fekő Ádám
Fekő Ádám Az Azonnali újságírója

Hétközben újságíró, hétvégén boldog ember. Akár ugyanabban a mondatban is szívesen okoskodik a magyar futball izgalmairól és a populizmus veszélyeiről, emellett nagyon szereti a szovjet jellegű épületeket.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek