Bevégeztetett: megszavazta a parlament az MTA átszervezését

Szerző: Kulcsár Árpád
2019.07.02. 11:43

Egy évig próbáltak a tudósok ellenállni, de ma döntött a parlament. Azért még tüntetni fognak egyet.

Bevégeztetett: megszavazta a parlament az MTA átszervezését

Megszavazta kedden a parlament a Magyar Tudományos Akadémia átalakítását, 151 igen 53 nem, 2 tartózkodás mellett.

A javaslat ellen az MTA kutatói tiltakozást szerveztek délutánra, 16 órától fognak tüntetni a Széchenyi István téren.

„A kutatás, fejlesztés és innovációs rendszer intézményrendszerének és finanszírozásának átalakításához szükséges egyes törvények módosításáról” címet viselő törvényjavaslat értelmében el fogják venni az eddig az akadémiához tartozó kutatói hálózatot, és létre fogják hozni az Eötvös Loránd Kutatási Hálózatot (ELKH), ami az MTA-tól leválasztott kutatóintézetekből épülne fel.

Ennek működéséért egy olyan irányítótestület lesz a felelős, amelyben a Palkovics László által vezetett Innovációs és Technológiai Minisztérium hat tagot fog delegálni, ugyanígy hatot az MTA is, a tagokat és az elnököt egyaránt maga a Miniszterelnökség fogja kinevezni.

Az ELKH működéséhez az MTA vagyontárgyainak, ingatlanjainak és központi adminisztrációjának egy részét is fel fogják használni.

Az Akadémia és annak elnöke többször is állította, hogy Palkovics miniszter tulajdonképpen zsarolással próbálta rábírni őket, hogy lemondjanak vagyonuk nagyrészéről, és szakmai függetlenségükről. A tudósok érdekképviseletére létrejött Akademiai Dolgozók Fóruma hirdette meg a keddi tüntetést is, ezt írta ki a tüntetés Facebook-eseményéhez.

„A Magyar Tudományos Akadémia a magyar nemzeti kultúra és tudomány megőrzésének és fejlődésének letéteményese. Közel 200 éves nemzeti intézményünket most mégis megcsonkítják. Palkovics miniszter beváltja korábbi zsarolását: erővel rabolja el az Akadémia kutatóhálózatát, mert az nem volt hajlandó önként lemondani értékeiről, vagyonáról, és az elmúlt egyéves küzdelemben következetesen képviselte a tudományos szabadság és az akadémiai autonómia eszméjét.”

FOTÓ: Takk via Wikimedia Commons

Kulcsár Árpád
Kulcsár Árpád az Azonnali újságírója

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek