+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Pintér Bence
2019. június 28. péntek, 17:38
Mi a leghatékonyabb módja a galaxis benépesítésének? Az Európai Űrügynökség válaszol.

Több tízmillió év – jelenlegi tudásunk alapján legalább ennyi idő kéne hozzá, hogy az emberiség belakja a Tejútrendszert, a galaxist, ahol élünk. És ez, bár soknak tűnik, valójában egyáltalán nem sok idő.

 

A NASA által szervezett Globális Pályaoptimalizálási Verseny idei feladata az volt, hogy a versenyző csapatok találják meg a lehető leghatékonyabb módszert szűkebb pátriánk benépesítésére.

 

A versenyt a kínai csapat nyerte ezzel a megoldással, de a legszebb videót a harmadik helyezett Európai Űrügynökség csapata készítette el. Mutatjuk:

 

 

A fehér pöttyök olyan feltételezett csillagokat jeleznek, amelyek körül lakható bolygók keringenek a versenykiírás szerint, a színes csíkok pedig azokat az utakat, amelyeket a generációs űrhajóknak meg kell tenniük – a kiírás szerint ugyanis sem a fénysebességnél gyorsabb utazás nem lehetséges, illetve féregjáratokon keresztül sem lehet utazni. A kiírás tehát annyira nem sci-fi, csak azt feltételezi, hogy az emberiségnek olyan űrhajói vannak, amelyekkel a mai sebességekkel tudnak utazni telepesek generációi.

 

A kiírás különleges feltételei miatt az itt vázolt lehetőségek nem feltétlenül realizálódnak majd, de az mindenestre érdekes a Gizmodo szerzője szerint, hogy kilencvenmillió év alatt simán be lehet járni a galaxis nagy részét. Ez persze elég soknak tűnik, de ha azt nézzük, hogy a galaxisunk 13 és félmilliárd éves, akkor máris láthatjuk, hogy ez galaktikus léptéket nézve nem sok idő. Avagy továbbra is áll a kérdés, amit Fermi-paradoxonként ismerünk: ha ilyen öreg az univerzum, és ilyen könnyen lehet benne terjeszkedni, akkor mégis hol vannak az idegenek?

 

FOTÓ: A videóból

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Szakszervezeti sikerrel zárult a kedd óta tartó határozatlan idejű sztrájk a makói gumigyárban.

A magyar külügyminiszter a szlovák állampolgársági törvényről is tárgyalt egy szlovákiai magyar parlamenti képviselővel Révkomáromban, erre vár Szlovákia magyarázatot.

Eddig csak a politikusok kritizálták a brexit miatt kialakult különleges helyzetet Észak-Írországban, most már egységpárti fegyveresek is kifejezik a nemtetszésüket.

Mindent megpróbált a derék Orbán, de nem lehet segíteni annak, a' ki maga is nem akarja.

Az IDEA Intézet kutatása szerint egy most vasárnapi választáson 39 százalékot kapna az ellenzék, a Fidesz-KDNP csak 36-ot. Az ellenzék legnépszerűbb pártja a DK, a Jobbik pedig már megelőzte a Momentumot.

A járványhelyzett miatti csonka kormányinfón kiderült az is, hogy az egészségügyi dolgozók döntő többsége elfogadta az új szolgálati jogviszonyt, és hogy az uniós tagállamok elfogadhatják egymás vakcinaútleveleit.

Az RMDSZ európai parlamenti képviselői ugyan az EPP EP-frakciójának belső szabályzatmódosítása ellen szavaztak, mégis úgy döntöttek: nem követik a Fideszt.

A hét kérdése

Ezt nemcsak Deutsch Tamás kérdezi: miközben a Néppárt válaszol a sajtókérdésünkre, mondjátok el, miért!

Azért ide elnéznénk

Mi is, képzelheted. Gyere az Azonnali olvasói Facebook-csoportjába kibeszélni mindent!

Ezt is szerettétek

A Helyzet-interjúban vendégünk Miklósy Krisztián synthwave zenész, akivel kitárgyaltuk, hogyan válik valósággá lassan a nyolcvanas évek sci-fijeinek retrofuturizmusa. Podcast!

Hogyan hat a klímaváltozásra a CSOK Vági Márton szerint? Csalár Bence divatblogger pedig a magyarok ízléséről, a divattal való kapcsolatukról és a magyar vidék divatjáról mesélt. Podcast!

Szálinger Balázs költővel beszéltünk, aki elmondja, miért vonult ki a városból és a Facebookról, és mi köze a költészethez a verses reklámoknak és Krúbinak.

Van-e a magyar politikában még élet Facebook nélkül? Ezt a kérdést vitatjuk meg az elején! A második fele: meglepetés!

Megújult a Helyzet, az Azonnali podcastja! Prieger Zsolt, az Anima Sound System frontembere mesél cigányságról, vírusról és jellemfejlődésről.

Mennyire estek be az árak a fővárosban és vidéken? Érdemes várni a lakásvásárlással vagy eladással? Ingatlanpiaci szakértőkkel beszélgettünk a Helyzetben! Podcast.

Twitter megosztás Google+ megosztás