+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Pintér Bence
2019. június 28. péntek, 17:38
Mi a leghatékonyabb módja a galaxis benépesítésének? Az Európai Űrügynökség válaszol.

Több tízmillió év – jelenlegi tudásunk alapján legalább ennyi idő kéne hozzá, hogy az emberiség belakja a Tejútrendszert, a galaxist, ahol élünk. És ez, bár soknak tűnik, valójában egyáltalán nem sok idő.

 

A NASA által szervezett Globális Pályaoptimalizálási Verseny idei feladata az volt, hogy a versenyző csapatok találják meg a lehető leghatékonyabb módszert szűkebb pátriánk benépesítésére.

 

A versenyt a kínai csapat nyerte ezzel a megoldással, de a legszebb videót a harmadik helyezett Európai Űrügynökség csapata készítette el. Mutatjuk:

 

 

A fehér pöttyök olyan feltételezett csillagokat jeleznek, amelyek körül lakható bolygók keringenek a versenykiírás szerint, a színes csíkok pedig azokat az utakat, amelyeket a generációs űrhajóknak meg kell tenniük – a kiírás szerint ugyanis sem a fénysebességnél gyorsabb utazás nem lehetséges, illetve féregjáratokon keresztül sem lehet utazni. A kiírás tehát annyira nem sci-fi, csak azt feltételezi, hogy az emberiségnek olyan űrhajói vannak, amelyekkel a mai sebességekkel tudnak utazni telepesek generációi.

 

A kiírás különleges feltételei miatt az itt vázolt lehetőségek nem feltétlenül realizálódnak majd, de az mindenestre érdekes a Gizmodo szerzője szerint, hogy kilencvenmillió év alatt simán be lehet járni a galaxis nagy részét. Ez persze elég soknak tűnik, de ha azt nézzük, hogy a galaxisunk 13 és félmilliárd éves, akkor máris láthatjuk, hogy ez galaktikus léptéket nézve nem sok idő. Avagy továbbra is áll a kérdés, amit Fermi-paradoxonként ismerünk: ha ilyen öreg az univerzum, és ilyen könnyen lehet benne terjeszkedni, akkor mégis hol vannak az idegenek?

 

FOTÓ: A videóból

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Szerdán tárgyalnak a tartományi miniszterelnökök Angela Merkellel további szigorításokról. Markus Söder bajor kormányfő a tavaszihoz hasonló teljes leállást szeretne legalább novemberben.

Elmérgesedett a viszony a török államfő és Franciaország között, az ügy hátterében a Charlie Hebdo Mohamed-karikatúrái és az ezek miatt lefejezett tanár esete áll. A francia szatirikus lap megint lépett egy merészet.

A TUI már építi át ennek megfelelően a portugáliai és Kanári-szigeteki hoteljeit.

Kedden három fontos magyar közéleti személyiség koronavírus-tesztje is pozitív lett. Van, aki már a tüntetek kezelésekor otthoni karanténba vonult, és van, aki örül, hogy nincs tüdőgyulladása.

Hol tart majd Magyarország 2030-ban? EU-tagok leszünk-e akkor még? Milyen adottságaink vannak? Kihasználjuk-e ezeket? Mit kellene tenni? Elolvastuk az Egyensúly Intézet új kötetét.

A hét kérdése

Egy hét múlva véget ér az amerikai elnökválasztás. Te kinek örülnél, ki győzzön?

Azért ide elnéznénk

Az ELTE Illyés Sándor Szakkollégiuma ebben a hónapban a borderline és a narcisztikus személyiségzavaról tart előadást. Mindezt online november 3-án 18 órakor.

Könnyűzenei konferencia online és koncertek az A38-on. A szokásos három nap helyett ezúttal csak egy napon, november 4-én.

Skandináv filmek egy héten át az Art+ Cinemában. Október 22-28.

Felkavaró, meghökkentő, komfortzónából kimozgató kiállítás november 22-ig, ami garantáltan nyomot hagy és továbbgondolásra sarkall.

Ezt is szerettétek

Sem Kirgizisztán, sem Bolívia nincs a világpolitikai érdeklődés középpontjában, pedig az utóbbi hetekben mindkét országban sorsfordító változások történtek. Ezekről szól az e heti Helyzet!

Léteznek-e valóban Fidesz-árvák, akiket meg tudnak szólítani? Hogy állnak az ellenzéki összefogáshoz? Hallgasd meg, hogy mit mondott erről Pálinkás József és Ábrahám Júlia! Podcast.

Szeptember eleje óta tart a SZFE-s egyetemfoglalás. Mi tartja a lelket az őrt állókban, mennyire zavarodott meg a hatalom a váratlan akciójuktól, és hogyan látják a következő hónapokat? Podcast!

Tudatosan és szolidárisan viselkedtünk: megbíztunk a tudományban és nem engedtünk a csoportnyomásnak, mi több, néha éppen rácáfoltunk minden várakozásra. Járványszocio!

A Helyzetben az abaújkéri Wesley János Iskolába látogattunk, hogy megtudjuk: mit jelent az ott tanulóknak és a pedagógusoknak a kormány megszorítása.

Lesz-e még bármi ugyanolyan, mint a járvány előtt? Jól költi-e el az állam a gazdasági akcióterv támogatásait?

Balogh Ákos Gergely Index-főszerkhelyettes a Mérték Médiaelemző Műhely munkatársával, Urbán Ágnessel vitázott a Helyzetben.

Twitter megosztás Google+ megosztás