+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Pintér Bence
2019. június 28. péntek, 17:38
Mi a leghatékonyabb módja a galaxis benépesítésének? Az Európai Űrügynökség válaszol.

Több tízmillió év – jelenlegi tudásunk alapján legalább ennyi idő kéne hozzá, hogy az emberiség belakja a Tejútrendszert, a galaxist, ahol élünk. És ez, bár soknak tűnik, valójában egyáltalán nem sok idő.

 

A NASA által szervezett Globális Pályaoptimalizálási Verseny idei feladata az volt, hogy a versenyző csapatok találják meg a lehető leghatékonyabb módszert szűkebb pátriánk benépesítésére.

 

A versenyt a kínai csapat nyerte ezzel a megoldással, de a legszebb videót a harmadik helyezett Európai Űrügynökség csapata készítette el. Mutatjuk:

 

 

A fehér pöttyök olyan feltételezett csillagokat jeleznek, amelyek körül lakható bolygók keringenek a versenykiírás szerint, a színes csíkok pedig azokat az utakat, amelyeket a generációs űrhajóknak meg kell tenniük – a kiírás szerint ugyanis sem a fénysebességnél gyorsabb utazás nem lehetséges, illetve féregjáratokon keresztül sem lehet utazni. A kiírás tehát annyira nem sci-fi, csak azt feltételezi, hogy az emberiségnek olyan űrhajói vannak, amelyekkel a mai sebességekkel tudnak utazni telepesek generációi.

 

A kiírás különleges feltételei miatt az itt vázolt lehetőségek nem feltétlenül realizálódnak majd, de az mindenestre érdekes a Gizmodo szerzője szerint, hogy kilencvenmillió év alatt simán be lehet járni a galaxis nagy részét. Ez persze elég soknak tűnik, de ha azt nézzük, hogy a galaxisunk 13 és félmilliárd éves, akkor máris láthatjuk, hogy ez galaktikus léptéket nézve nem sok idő. Avagy továbbra is áll a kérdés, amit Fermi-paradoxonként ismerünk: ha ilyen öreg az univerzum, és ilyen könnyen lehet benne terjeszkedni, akkor mégis hol vannak az idegenek?

 

FOTÓ: A videóból

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Jelenleg ugyanis a legtöbb országból 10 napos kötelező karantén várna a szurkolókra. A döntőt, illetve a két elődöntőt is Londonban fogják megrendezni.

A cseh magánvasút, a RegioJet után a MÁV is újraindítja dalmáciai nyaralóvonatait. De melyik társasággal éri meg jobban Dalmáciába utazni?

A kérdés, hogy a koronavírus különböző variánsai vagy a vakcina gyenge felépítése miatt nem érte el a WHO által előírt 50 százalékos hatékonyságot. Ha az előbbi, akkor a többi mRNS-vakcina hatékonysága kapcsán is kérdések merülhetnek fel.

A világ egyik legjobb kapusa, Gianluigi Buffon nem gazdag sejkekhez megy levezetni, hanem visszatér nevelőcsapatába, ahol 1995-ben kezdte legendás karrierjét.

Tanulságok az első fordulóból, Christian Eriksen, Ronaldo és a kólarészvények, lelátói homofóbia: itt az első Szotyizó már podcastban is!

Jeff Bezos cégbirodalma ugyanis a kizsákmányolás zászlóshajója is egyben. Eddig 10 ezer szignó.

A baj akkor lesz nagyon nagy, ha mi, ellenzékiek is ki akarjuk egymást rekeszteni, csak azért, mert nem mindenről gondolkodunk ugyanúgy, írta.

A hét kérdése

A kínai egyetem elleni kiállás lett az ellenzéki politizálás egyik sarokpontja, a kormány szerint másfél éven belül reális lehet a népszavazás a témában. Nálunk már most az, tessék szavazni!

Azért ide elnéznénk

A MONYO sörfőzde új kőbányai telephelyén rendes söröket is lehet inni az indie rock mellé június 19-én szombaton.

A magyar hiphop Álmos vezére és a feltörekvő rapcsillag együtt szántják fel Kőbányát július 3-án szombaton.

Pár napja TGM az Azonnalira megírta, hogy szerinte mit érdemes olvasni. Június 18-án a saját könyvét dedikálja.

Kiállítás Budapesten Fiuméről és a magyar kereskedelmi tengerészet történetéről, egészen október 31-ig.

Gyere az Azonnali olvasói Facebook-csoportjába kibeszélni mindent!

Ezt is szerettétek

Miben más az olajlobbi 2021-ben, mint amit a hollywoodi filmek alapján elképzelünk? Hidi Jánossal beszélgettünk.

Az OMOH évek óta fix igazodási pont a magyar LMBTQ-bulizók körében, indulásuk óta vállaltan az LMBTQ-közösséghez szólnak. Marton Péter DJ-vel beszélgettünk. Podcast!

Buktatható-e Lukasenka titkosszolgálati eszközökkel, és ha igen, ki tehetné ezt meg? Miért nem annektálta még Belaruszt Oroszország?

A Helyzetben vele beszélgettünk arról, miért nincs több nő a magyar rapben, mit gondol a motyogós rappről, és hogyan alkotott a lockdown idején.

Hogyan lett egy csepeli utcagyerekből a Blade Runner 2049, az Atomic Blonde, vagy a Hellboy 2 utcaképeinek az elkövetője? Mit gondol ma az egykori legendás graffitis a régi házak falainak összefirkálásáról? Podcast!

Meddig adminisztratív hiba az állam részéről, ha nem küldi valakinek az igazolásokat, és honnan súlyosabb mulasztás?

Manek Gábor számos budapesti étterem tulajdonosaként is építi a fővárosi gasztronómiát. Vele beszélgettünk az éttermek újranyitásáról, a Lärm jövőjéről, valamint a nyári fesztiváltervekről. Podcast!

Twitter megosztás Google+ megosztás