+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Pintér Bence
2019. szeptember 29. vasárnap, 09:15
Az új Európai Bizottság erősítené a biztonságpolitika és az űrkutatás összefonódását.

Ursula von der Leyennek, az Európai Bizottság megválasztott, hamarosan hivatalba is lépő elnökének megvannak a tervei az űrrel kapcsolatban: mint egy megbízólevélből kiderült,

 

von der Leyen erősítené a védelmi ipar, a biztonságpolitika és az űrkutatás összefonódását,

 

erről írt legalábbis a belső piacért felelős biztosjelöltnek, a francia Sylvie Goulard-nak – külön főigazgatóságot is létrehoznának az ügy érdekében.

 

Az EU-tól ugyan függetlenül, de azzal nagyon sok ponton összefonódva Európai Űrügynökség (ESA) vezetője, Jan Wörner szerint azonban még annak ellenére is hiba militarizálni az űrt, hogy ez a trend egyre erősebb manapság a világhatalmak között – írja a Politico.

 

Wörner nagyon reméli, hogy nem lesz „csillagok háborúja”, és kiemelte, hogy az ESA-t békés szándékokkal alapították.

 

Szerinte hatalmas probléma, hogy mindenki úgy tekint az űrre, mint egy helyre, ahol tovább lehet folytatni a fegyverkezési versenyt.

 

Novemberben egyébként találkoznak az ESA munkájában részt vevő 22 ország miniszterei, a találkozón arról fognak dönteni, hogy milyen új, és már meglévő projektekre költsék azt a 10,3 milliárd eurót (nagyjából hárombillió-négyszázötvenötmilliárd forintot), amit a tagországok tettek félre az ESA-nak.

 

Wörner szeretné, ha az űrbiztonságra – tehát például az űrszemét eltávolítására – is koncentrálnának, de a valóságban eddig főleg olyan projekteket támogattak szerinte, amelyek gyorsan megtérültek az országok gazdaságai számára.

 

FOTÓ: ESA

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Szerdán tárgyalnak a tartományi miniszterelnökök Angela Merkellel további szigorításokról. Markus Söder bajor kormányfő a tavaszihoz hasonló teljes leállást szeretne legalább novemberben.

Elmérgesedett a viszony a török államfő és Franciaország között, az ügy hátterében a Charlie Hebdo Mohamed-karikatúrái és az ezek miatt lefejezett tanár esete áll. A francia szatirikus lap megint lépett egy merészet.

A TUI már építi át ennek megfelelően a portugáliai és Kanári-szigeteki hoteljeit.

Kedden három fontos magyar közéleti személyiség koronavírus-tesztje is pozitív lett. Van, aki már a tüntetek kezelésekor otthoni karanténba vonult, és van, aki örül, hogy nincs tüdőgyulladása.

Hol tart majd Magyarország 2030-ban? EU-tagok leszünk-e akkor még? Milyen adottságaink vannak? Kihasználjuk-e ezeket? Mit kellene tenni? Elolvastuk az Egyensúly Intézet új kötetét.

A hét kérdése

Egy hét múlva véget ér az amerikai elnökválasztás. Te kinek örülnél, ki győzzön?

Azért ide elnéznénk

Az ELTE Illyés Sándor Szakkollégiuma ebben a hónapban a borderline és a narcisztikus személyiségzavaról tart előadást. Mindezt online november 3-án 18 órakor.

Könnyűzenei konferencia online és koncertek az A38-on. A szokásos három nap helyett ezúttal csak egy napon, november 4-én.

Skandináv filmek egy héten át az Art+ Cinemában. Október 22-28.

Felkavaró, meghökkentő, komfortzónából kimozgató kiállítás november 22-ig, ami garantáltan nyomot hagy és továbbgondolásra sarkall.

Ezt is szerettétek

Sem Kirgizisztán, sem Bolívia nincs a világpolitikai érdeklődés középpontjában, pedig az utóbbi hetekben mindkét országban sorsfordító változások történtek. Ezekről szól az e heti Helyzet!

Léteznek-e valóban Fidesz-árvák, akiket meg tudnak szólítani? Hogy állnak az ellenzéki összefogáshoz? Hallgasd meg, hogy mit mondott erről Pálinkás József és Ábrahám Júlia! Podcast.

Szeptember eleje óta tart a SZFE-s egyetemfoglalás. Mi tartja a lelket az őrt állókban, mennyire zavarodott meg a hatalom a váratlan akciójuktól, és hogyan látják a következő hónapokat? Podcast!

Tudatosan és szolidárisan viselkedtünk: megbíztunk a tudományban és nem engedtünk a csoportnyomásnak, mi több, néha éppen rácáfoltunk minden várakozásra. Járványszocio!

A Helyzetben az abaújkéri Wesley János Iskolába látogattunk, hogy megtudjuk: mit jelent az ott tanulóknak és a pedagógusoknak a kormány megszorítása.

Lesz-e még bármi ugyanolyan, mint a járvány előtt? Jól költi-e el az állam a gazdasági akcióterv támogatásait?

Balogh Ákos Gergely Index-főszerkhelyettes a Mérték Médiaelemző Műhely munkatársával, Urbán Ágnessel vitázott a Helyzetben.

Twitter megosztás Google+ megosztás