+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Pintér Bence
2019. szeptember 29. vasárnap, 09:15
Az új Európai Bizottság erősítené a biztonságpolitika és az űrkutatás összefonódását.

Ursula von der Leyennek, az Európai Bizottság megválasztott, hamarosan hivatalba is lépő elnökének megvannak a tervei az űrrel kapcsolatban: mint egy megbízólevélből kiderült,

 

von der Leyen erősítené a védelmi ipar, a biztonságpolitika és az űrkutatás összefonódását,

 

erről írt legalábbis a belső piacért felelős biztosjelöltnek, a francia Sylvie Goulard-nak – külön főigazgatóságot is létrehoznának az ügy érdekében.

 

Az EU-tól ugyan függetlenül, de azzal nagyon sok ponton összefonódva Európai Űrügynökség (ESA) vezetője, Jan Wörner szerint azonban még annak ellenére is hiba militarizálni az űrt, hogy ez a trend egyre erősebb manapság a világhatalmak között – írja a Politico.

 

Wörner nagyon reméli, hogy nem lesz „csillagok háborúja”, és kiemelte, hogy az ESA-t békés szándékokkal alapították.

 

Szerinte hatalmas probléma, hogy mindenki úgy tekint az űrre, mint egy helyre, ahol tovább lehet folytatni a fegyverkezési versenyt.

 

Novemberben egyébként találkoznak az ESA munkájában részt vevő 22 ország miniszterei, a találkozón arról fognak dönteni, hogy milyen új, és már meglévő projektekre költsék azt a 10,3 milliárd eurót (nagyjából hárombillió-négyszázötvenötmilliárd forintot), amit a tagországok tettek félre az ESA-nak.

 

Wörner szeretné, ha az űrbiztonságra – tehát például az űrszemét eltávolítására – is koncentrálnának, de a valóságban eddig főleg olyan projekteket támogattak szerinte, amelyek gyorsan megtérültek az országok gazdaságai számára.

 

FOTÓ: ESA

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Szakszervezeti sikerrel zárult a kedd óta tartó határozatlan idejű sztrájk a makói gumigyárban.

A magyar külügyminiszter a szlovák állampolgársági törvényről is tárgyalt egy szlovákiai magyar parlamenti képviselővel Révkomáromban, erre vár Szlovákia magyarázatot.

Eddig csak a politikusok kritizálták a brexit miatt kialakult különleges helyzetet Észak-Írországban, most már egységpárti fegyveresek is kifejezik a nemtetszésüket.

Mindent megpróbált a derék Orbán, de nem lehet segíteni annak, a' ki maga is nem akarja.

Az IDEA Intézet kutatása szerint egy most vasárnapi választáson 39 százalékot kapna az ellenzék, a Fidesz-KDNP csak 36-ot. Az ellenzék legnépszerűbb pártja a DK, a Jobbik pedig már megelőzte a Momentumot.

A járványhelyzett miatti csonka kormányinfón kiderült az is, hogy az egészségügyi dolgozók döntő többsége elfogadta az új szolgálati jogviszonyt, és hogy az uniós tagállamok elfogadhatják egymás vakcinaútleveleit.

Az RMDSZ európai parlamenti képviselői ugyan az EPP EP-frakciójának belső szabályzatmódosítása ellen szavaztak, mégis úgy döntöttek: nem követik a Fideszt.

A hét kérdése

Ezt nemcsak Deutsch Tamás kérdezi: miközben a Néppárt válaszol a sajtókérdésünkre, mondjátok el, miért!

Azért ide elnéznénk

Mi is, képzelheted. Gyere az Azonnali olvasói Facebook-csoportjába kibeszélni mindent!

Ezt is szerettétek

A Helyzet-interjúban vendégünk Miklósy Krisztián synthwave zenész, akivel kitárgyaltuk, hogyan válik valósággá lassan a nyolcvanas évek sci-fijeinek retrofuturizmusa. Podcast!

Hogyan hat a klímaváltozásra a CSOK Vági Márton szerint? Csalár Bence divatblogger pedig a magyarok ízléséről, a divattal való kapcsolatukról és a magyar vidék divatjáról mesélt. Podcast!

Szálinger Balázs költővel beszéltünk, aki elmondja, miért vonult ki a városból és a Facebookról, és mi köze a költészethez a verses reklámoknak és Krúbinak.

Van-e a magyar politikában még élet Facebook nélkül? Ezt a kérdést vitatjuk meg az elején! A második fele: meglepetés!

Megújult a Helyzet, az Azonnali podcastja! Prieger Zsolt, az Anima Sound System frontembere mesél cigányságról, vírusról és jellemfejlődésről.

Mennyire estek be az árak a fővárosban és vidéken? Érdemes várni a lakásvásárlással vagy eladással? Ingatlanpiaci szakértőkkel beszélgettünk a Helyzetben! Podcast.

Twitter megosztás Google+ megosztás