+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Pintér Bence
2019. szeptember 29. vasárnap, 09:15
Az új Európai Bizottság erősítené a biztonságpolitika és az űrkutatás összefonódását.

Ursula von der Leyennek, az Európai Bizottság megválasztott, hamarosan hivatalba is lépő elnökének megvannak a tervei az űrrel kapcsolatban: mint egy megbízólevélből kiderült,

 

von der Leyen erősítené a védelmi ipar, a biztonságpolitika és az űrkutatás összefonódását,

 

erről írt legalábbis a belső piacért felelős biztosjelöltnek, a francia Sylvie Goulard-nak – külön főigazgatóságot is létrehoznának az ügy érdekében.

 

Az EU-tól ugyan függetlenül, de azzal nagyon sok ponton összefonódva Európai Űrügynökség (ESA) vezetője, Jan Wörner szerint azonban még annak ellenére is hiba militarizálni az űrt, hogy ez a trend egyre erősebb manapság a világhatalmak között – írja a Politico.

 

Wörner nagyon reméli, hogy nem lesz „csillagok háborúja”, és kiemelte, hogy az ESA-t békés szándékokkal alapították.

 

Szerinte hatalmas probléma, hogy mindenki úgy tekint az űrre, mint egy helyre, ahol tovább lehet folytatni a fegyverkezési versenyt.

 

Novemberben egyébként találkoznak az ESA munkájában részt vevő 22 ország miniszterei, a találkozón arról fognak dönteni, hogy milyen új, és már meglévő projektekre költsék azt a 10,3 milliárd eurót (nagyjából hárombillió-négyszázötvenötmilliárd forintot), amit a tagországok tettek félre az ESA-nak.

 

Wörner szeretné, ha az űrbiztonságra – tehát például az űrszemét eltávolítására – is koncentrálnának, de a valóságban eddig főleg olyan projekteket támogattak szerinte, amelyek gyorsan megtérültek az országok gazdaságai számára.

 

FOTÓ: ESA

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Sőt, a leszállított mennyiség akár ennek a duplája is lehet, ha a Bizottság lehívja a német gyártóval kötött szerződésben szereplő másik 900 millió adag vakcinára szóló opciót is.

2018-ban, amikor az akkor még LMP-pártelnök épphogy csak elveszítette a választást, a Jobbik még 8,5 százalékot szerzett – most azonban szerintük már megérdemli Szél a Jobbik támogatását.

Az emberi jogi szervezet szerint Putyinék arra használták fel a korábbi döntésüket, ami elvette Navalnijtól ezt a státuszt, hogy e mögé bújva „megpróbálják meggyilkolni” a politikust.

Azonban Belaruszban nem lehet majd levélben szavazni, mert azzal Lukasenka szerint visszaélnének az amerikaiak és elpusztítanák az országát.

Két újságírólány is azzal vádolja Wolfgang Fellnert, az egyik legolvasottabb osztrák bulvárnapilap kiadóját, hogy szexuálisan molesztálta őket.

Az egyetem Neptun rendszeréből származó, angol nyelvű és külföldi hallgatóknak szánt levelek szerint a biztonságos vizsgázás egyetlen módja az oltás, ezért mindenkit buzdítanak az oltásra.

Egy momentumos politikus vetette fel a határrevíziót, pontosabban inkább egy területcserét Szlovákiával. A nógrádi Horváth Ferenc az Azonnalinak elmondta, miért akarja újra magyar kézben
tudni a somoskői várat.

A hét kérdése

2022-ben még a választás előtt a parlament új államfőt fog megszavazni, aki ha akar, akár fontos ember is lehet majd. De ki legyen az? Van pár opció.

Azért ide elnéznénk

Mi is, képzelheted. Gyere az Azonnali olvasói Facebook-csoportjába kibeszélni mindent!

Az első nyári hétvégén, június 5-én sörkóstolási és vásárlási lehetőség Budapesten és több vidéki helyszínen is.

Ezt is szerettétek

Magyarország egyik legkeresettebb színésze az Azonnalinak elmondta, mi a kelet-magyarországi identitás lényege, milyen az HBO-val dolgozni, de az is kiderül, mi van a Bödőcs Tibor könyvéből az ő főszereplésével készülő monodrámával. Podcast!

Németországban ősszel szövetségi választásokat tartanak, eldől, ki lesz Angela Merkel utódja. Kik azok, akik vállalnák a feladatot? Techet Péter és Bukovics Martin kielemezték. Podcast!

Letoha Tamás, a gyógyszerfejlesztéssel foglalkozó kutató koronavírussal kapcsolatos olvasói kérdésekre válaszol, és azt is elmondja, miért fél a biológiai háborútól.

A galériatulajdonos műgyűjtő elmondja, hogy a szobor a világ bármely részén múzeumi tárgy lehet a jövőben: a BLM-szobor jó értelemben provokál.

Eddigi bevételeik 10 százalékát keresik most meg, hiszen a szakmájukat konkrétan nem tudják gyakorolni. A Music Hungary Szövetség elnöke, Weyer Balázs a Helyzetben!

Hogyan lehet úgy szürreális műveket írni, ha a világ maga is egyre szürreálisabb? Veres Attila íróval erre kerestük a választ.

Renczes Ágoston, az Azonnali újságírója elmondja, miért lehet jobb vezető Matovič betonkatolikus menedzser utódja, és hogyan érintheti ez a felvidéki magyarságot.

Twitter megosztás Google+ megosztás