Női társelnök nélkül marad az LMP, Kendernay János és Ferenczi István versengenek a társelnökségért

Szerző: Illés Gergő
2019.06.27. 11:00

Női társelnöknek Schmuck Erzsébet indult volna, de ő egy etikai bizottsági döntés miatt nem viselhet párttisztséget. Új nevek jöhetnek az LMP-ben!

Női társelnök nélkül marad az LMP, Kendernay János és Ferenczi István versengenek a társelnökségért

A Lehet Más a Politika EP-választáson elért 2,18 százalékos eredménye után lemondott a zöldpárt elnöksége, távozik a párt éléről tehát Keresztes László Lóránt férfi, illetve Demeter Márta női társelnök is, de a közeljövőben a teljes elnökség leváltására is sor kerül.

Új nevek versengenek az elnökségért

A párt július 6-án tartandó országos tisztújító gyűlésén dönt arról, hogy ki is induljon az LMP vezetéséért, ki legyen a párt titkára, kik is legyenek az új elnökségi tagok, de az Etikai Bizottság és az Országos Politikai Tanács tagjairól is szavaznak majd.

Kanász-Nagy Máté, a párt elnökségi titkára lapunk megkeresésére elmondta: a férfi társelnöki tisztséghez szükséges aláírásokat két jelölt szerezte meg a párton belül,

Kendernay János, a párt EP-listájának 3. helyezettje, valamint Ferenczi István kispesti önkormányzati képviselő

(vele itt olvashatjátok interjúnkat). Sem Kendernay, sem Ferenczi nem tagja a párt parlamenti franciójának, így a következő férfi társelnök biztosan egy parlamenten kívülről érkező, új név lesz majd.

A női társelnökséghez Schmuck Erzsébet parlamenti képviselő tudta csupán összegyűjteni a szükséges aláírásokat, de ő nem indulhat a pozícióért: Schmuckot az etikai bizottság ugyanis eltiltotta a párttisztség viselésétől, így hiába a támogató aláírások, a képviselő nem lehet majd társelnök, amíg hatályban van az etikai bizottsági döntés. Kanász-Nagy ezért az Azonnalinak megerősítette:

a pártnak az etikai döntés miatt egyelőre nem lesz női társelnöke.

Amnesztia és új alapszabály? Ősszel lehetséges

Kérdésünkre, miszerint napirenden van-e a párt alapszabályának módosítása (esetlegesen a társelnöki rendszer eltörlésével kapcsolatban), vagy lehetséges-e az etikai bizottság által hátráltatott jelöltek rehabilitációja a kongresszuson, az elnökségi titkár kifejtette, teljes körű tisztújítás esetén nem lehetséges az alapszabály módosítása.

„A távlati tervek között továbbra is szerepel akár az amnesztia jogi intézményének bevezetése, akár a korábbi etikai bizottsági döntések felülvizsgálata, ahogy arról is a kongresszusnak kell majd döntenie, hogy a társelnöki rendszert felváltjuk egy elnöki rendszerrel”

– fogalmazott Kanász-Nagy. Ezek a kérdések ugyanakkor várhatóan csak ősszel fognak napirendre kerülni, addig viszont biztosan nem lesz női társelnök.

Moldován utódját majd később választják

Az elnökségi titkár hozzátette: a titkári pozícióért egyedül ő indul majd, ehhez meg is szerezte a szükséges aláírásokat. A hat elnökségi pozícióért összesen tizenheten mérkőznek majd meg, elnökségi tagként Kendernay és Ferenczi is jelölték magukat:

így akármelyikük is marad alul, ha társelnöknek nem is, de valószínűleg az országos elnökségbe beválasztják. 

A jelenlegi elnökségből újra jelölteti magát Kis-Szeniczey Kálmán és Turcsán Szabolcs is. De a jelöltek között van továbbá Jenei Ferenc észak-dunántúli regionális elnök, Pitz Dániel, a párt ifiszervezetének vezetője, Dr. Szoboszlay György Szabolcs-Szatmár-Bereg-megyei politikus vagy Takács Péter, az LMP dél-alföldi elnöke.

Kanász-Nagy hozzátette: ezen felül az etikai testületet és az Országos Politikai Tanácsot is lecserélik, de a frissen lemondott budapesti elnök, Moldován László utódjáról csak a tisztújítás után pár héttel döntenek majd.

Illés Gergő
Illés Gergő az Azonnali újságírója

Európai politikáról, Közép-Európáról ír. Magyar belpolitikáról pedig akkor, ha ideges.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek