Melyik zöld kancellárjelöltet támogatják a magyar zöldpolitikusok?

Szerző: Techet Péter
2021.04.18. 17:22

A német Zöldek hétfőn döntik el, hogy Annalena Baerbockkal vagy Robert Habeckkel lesz-e esélyük az ország történetében először zöld kancellárt adni. De kit és mit támogatnak a két magyar zöldpártnál? Az LMP-seknél inkább Baerbock látszik befutni, az egyetlen nyilatkozó párbeszédesnél pedig Habeck.

Melyik zöld kancellárjelöltet támogatják a magyar zöldpolitikusok?

Hétfőn döntenek a német Zöldek, hogy ki lesz a kancellárjelöltjük. Ezúttal nem csupán listavezetésről van szó, elvégre a párt a közvélemény-kutatásokban stabilan 20 százalék feletti eredménnyel a második – azaz mostanra a CDU/CSU kihívója már a Zöldek lettek a szocdemek helyett.

Magyarországról hivatalosan az LMP a német Zöldek testvérpártja, ami azzal is összefügg, hogy az európai zöldeknél (Belgium és Spanyolország kivételével) minden tagállamból csak egy tagpárt lehet. Az Azonnali azonban nemcsak az LMP-nél, de a szintén zöld elkötelezettségű Párbeszédnél is körbekérdézett:

kinek szurkolnak a magyar zöldek?

Kanász-Nagy: A lényeg, hogy zöld legyen a kancellár

Kanász-Nagy Máté, az LMP társelnöke nem akar, nem tud dönteni a két jelölt közül, mert szerinte az a fontos, hogy valamelyikük befusson aztán kancellárként:

„Ez most nem egy utópisztikus zöld gondolat, hanem nagyon is valószínű forgatókönyv lehet.”

Kanász-Nagy kiemelte: üdvözli, hogy a német Zöldek nemet mondanak az atomenergiára, a légszennyező szénerőművekre, az Északi Áramlat 2-gázvezetékre, és egy szociális gazdaságpolitikát támogatnak. Szerinte egy németországi zöld siker az LMP-nek is „plusz motivációt jelent arra, hogy 2022-ben leváltsuk a jelenlegi magyar kormányt”.

Kendernay: Baerbock győzelme Budapestre is kihatna

Kendernay János, az LMP egykori társelnöke – aki 2019-ben majdnem a német Zöldek EP-képviselőjelöltje lett – szerint Baerbock és Habeck „két tehetséges és sikeres politikus”. A politikus arra emlékeztet, hogy a Zöldek mindenütt – még a keletnémet tartományokban is – erősödni tudtak. Megemlíti, hogy

a társelnökség mintájára társkancellárságot is be lehetne vezetni,

„de tartok attól, erre sem a német alkotmány, sem a német közélet nincsen felkészülve”. Kendernay azt mondja, hogy

„Annalena számomra a merkeli kormányzással való szakítást jelenítené meg. Tőle több bátorságot, dinamikusabb kormányzást várhatnánk.”

Kendernaynak imponáló, hogy Baerbock „a keleti tartományokból jön és széles európai látásmódja van”, noha amúgy nyugatnémet születésű, csak épp a Berlin körüli Brandenburgban csinált pártkarriert. A másik jelöltről, Robert Habeckről úgy véli, hogy „csendesebb politikusi alkat talán, de mélyebb társadalmi érzékenységgel”. Azaz „nagyon nehéz közülük választani, különösen, mert mindkettőjüket személyesen ismerem és sikerüket kívánom”. De azért inkább Baerbocknak szurkol:

„Baerbock a kontinuitás mellett az új és frissebb Németország arca lehetne, és ezzel akár lendületet adhatna az Európai Uniónak is.”

Kendernay szerint a Zöldeknek kedvezhet, ha egyedül náluk lenne női kancellárjelölt. Ha győz egy zöld kancellárjelölt, „annak jótékony hatása a Karmelita kolostorig is elérhetne”, véli az LMP volt társelnöke.

Vágó: Baerbock a magyar-német kapcsolatokban nem az ipari lobbira hallgatna

Vágó Gábor, az Európai Zöldek frakciójának klímakampányosa, az LMP egykori országgyűlési képviselője szerint is Baerbock fog győzni: „Nekem a személyes találkozónk után nagyon jó véleményem van róla.” Szerinte „az igazi kérdés Magyarország számára, hogy képesek lesznek-e a német Zöldek annyira megerősödni a vezetésével, hogy a CDU/CSU nélkül is tudjanak kormányt alakítani”. Egy zöld kancellártól – még ha esetleg a CDU/CSU juniorpartner is lenne alatta –  azt várja Vágó, hogy

„erősen meg fog gyengülni az Orbán kormány háttértámogatása az ipari lobbi által mozgatott német érdekképviseletek részéről”.

Egy zöld kancellár mellett ugyanis „nem lehet majd elhallgattatni a német diplomácia kritikáját egy újabb, a magyar adófizetők pénzéből kistafírungozott beruházással”.

Erőss: Habeck a jobb, mert az északi modell embere

Az LMP melletti másik zöldpárt, a Párbeszéd külpolitikusa, egyben Józsefváros alpolgármestere, Erőss Gábor azt mondja, hogy eleve ő inkább azon „fundamentalista” (azaz radikális ökológiai) szárnyat szereti a német Zöldeknél, amely jelenleg eléggé visszaszorult, elvégre se Habeck, se Baerbock nem oda tartozik. (Ez valóban újszerű, mert eddig bevett szokás volt, hogy a „fundik” és a „reálók” adják az egyik és a másik társelnököt.) Azt azonban Erőss is elutasítja, hogy az új polgári Zöldek csak valami „light CDU” lennének.

Ha kéne választania mégis a két jelölt közül, akkor ő Habecket akarná,

méghozzá azért, mert ő már régóta érvel az alapjövedelem mellett, ami immár a Zöldek programjába is bekerült.

Erőss szerint Habeck szociálisan elkötelezett – kissé humorosan hozzátéve, hogy eszerint ő képviselné az északi modellt a németeknél, legalábbis életrajza szerint mindenképp:

„Habeck Lübeckben, Thomas Mann szülővárosában született, és egyébként dánul is jól beszél, úgyhogy őrá, az északi modellre szavazok.”

De azt Erőss is kiemeli: a legfontosabb feladat a klímaváltozás megállítása, arra pedig mindkét jelölt alkalmas lenne. Szerinte ugyanis a lényeg nem a személy, hanem hogy mindenképpen egy zöld legyen az új német kancellár.

Az Azonnali megkereste Szabó Tímeát, a Párbeszéd társelnökét is, de ő nem akart vagy nem tudott élni a válaszadás lehetőségével. Techet Péter Annalena Baerbock mellett itt, Bukovics Martin Robert Habeck mellett itt érvelt.

FOTÓ: A Zöldek sajtószolgálata

Techet Péter
Techet Péter az Azonnali főmunkatársa

Doktori jogból és történelemből, külpolitika érdeklődésből, Közép-Európa hobbiból. Münchentől New Yorkig sok helyen volt otthon. Többet élt Triesztben, mint a NER-ben.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek