+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Techet Péter
2020. augusztus 28. péntek, 06:59
Az EP-választási kudarc után Prágába ment Vágó Gábor, most pedig, mivel mint mondja, a lelki egészsége megóvása érdekében továbbra sem akar a magyar közéletben részt venni, Brüsszelbe készül. De miért? És közben kire fog szavazni az LMP vasárnapi tisztújító kongresszusán? Interjú.

Hova tűnt Vágó Gábor?

 

Nem tűntem el, itt vagyok.

 

De a magyar politikában nincs itt. Az EP-választási kudarc után eltűnt. Tehát hova?

 

Prágába mentem.

 

Menekülés?

 

Nem, egyszerű magánéleti okokból. A társam már előtte is ott dolgozott, és én kimentem utána.

 

De már a tavalyi EP-választás estéjén is eltűnt Vágó Gábor.

 

Én ott voltam végig a választási estén, még adtam is nyilatkozatot.

 

Az eltűnés összefügg a rossz szerepléssel? Mert gondolom, ha összejön az európai parlamenti mandátum, akkor nem megy Prágába.

 

Kétségtelen, hogy akkor nem Prágába, hanem Brüsszelbe megyek, azaz elfogadom a magyar választók akaratát, és sűrűbben meg kellett volna nyilvánulnom a magyar közéletben is.

 

Viszont ha nincs mandátum, akkor már nem is akart része maradni?

 

Nem tűntem el teljesen, háttérben dolgoztam továbbra is. Nem az én nevem van rajta, de sok LMP-s parlamenti felszólalás, írásbeli kérdés, kampány mögött az én munkám is áll.

 

De miért a hátteret választotta?

 

Kétségtelen, hogy kissé megcsömörlöttem a magyar politikai közegtől.

 

Az LMP-től is?

 

Nagyobbrészt a magyar közélet egészétől. Nagyon toxikus a hangulat, a légkör, folyamatosan megy az ellenségkeresés kívül, belül. Főleg Prágából nézve, ahol kicsit megismerkedtem a cseh közélettel, nagy a kontraszt. Nem folyamatosan azt keresik, ki miért áruló, hanem próbálják egymást megérteni.

 

Az LMP élen járt abban, hogy folyamatosan keresse belül az árulókat.

 

Az LMP 2018 utáni kizárogatási játszmái az öntökönszúrásnak valóban iskolapéldái. De ennél fontosabb, hogy a magyar közélet egészét – az ellenzéki és kormányoldalt egyaránt – folyamatosan az ellenségkeresés jellemzi. Erre az állandó gyűlölködésre,

 

ami a magyar közéletet jellemzi, nincs szükségem a lelki egészségem megóvása érdekében.

 

 

Viszont miért volt szükség megmaradni az LMP mögött tanácsadóként? Számlázott is a pártnak még idén is a háttérből, miközben ön pont az átláthatóságról beszélt sokszor.

 

Éppen azért, hogy ne tűnjek el teljesen. Bárki megnézheti a szerződéseket egyébként, a parlamenti frakció megbízásairól van szó.

 

Most is dolgozik még az LMP-nek?

 

Még pár napig.

 

A pártnak még tagja?

 

Igen, tagja vagyok.

 

Vasárnap fog is szavazni a kongresszuson?

 

Fogok.

 

Kicsit bővebben?

 

A jó jelöltekre.

 

Konkrétabban?

 

Nekem jóval nagyobb a párton belül az elvárásom, mint hogy csupán személyekről beszéljünk. Először program, politikai irány kéne, egy történet, és csak utána kellene személyeket választani ehhez. Most megint mintha fordítva zajlana az egész. De ez az egész ellenzékre jellemző. Azon kívül, hogy nem akarják Orbánt, nem kínálnak semmit, csak annyi látszik a szavazónak: vagy marad az Orbán, vagy jön az ellenzéki káosz – mert az egész ellenzéki oldalon is hiányzik a világos politikai cél, a jól érthető történet.

 

Maradjunk az LMP-nél. Vasárnap kapcsán akkor úgy kérdezem: Kanász-Nagy Máté vagy Kendernay János?

 

Nagyon tisztelem Jánost, de

 

én Mátéra fogok szavazni, mert tényleg sebességet kell váltani.

 

Másrészről az is igaz, hogy a Máté kicsit jobban tud az LMP-szervezeten belül mozozgni.

 

Ez még annak következménye, hogy egykoron Kendernay Jánossal közösen versenyeztek az EP-választási lista első helyéért?

 

Dehogyis. Jánost nagyon sokra tartom, remélem, akkor is megmarad a párt mellett, ha esetleg vasárnap nem őt választanák ismét férfi társelnöknek.

 

 

Vágó Gábor mit tett hozzá az LMP-hez az EP-választási kampányával, ami a végén 2 százalékra volt jó?

 

Amit lehetett, kihoztam abból a kampányból, sajnos a 2018-as választási események után benne volt a pakliban ez a rossz eredmény.

 

Sikerült a kampánnyal nekem a pártot egyértelműen zöld irányba fordítani,

 

az LMP azóta ismét egy egyértelműen zöld párt, nem akar mindenfelé kapkodni.

 

Ez Kendernay Jánosnak is érdeme?

 

Ő is tartotta a zöld irányt elnökként. Mondtam neki még 2018-ban, hogy legyen egy világos témája, ami az ő ügye, amihez az LMP-t kötik. Sajnos ez nem sikerült neki.

 

Még mindig két zöldpárt van Magyarországon. Ez nem eggyel több a szükségesnél?

 

Dehogynem. Én már 2012-ben azt mondtam, hogy ne szakadjunk.

 

De szakadt az LMP.

 

Igen, és szükség lenne egy zöldpártra, viszont az LMP-t és a Párbeszédet nem lehet összevarrni, mert ez olyan, mintha félkarúak akarnának kezet fogni. Azaz egy harmadik szereplőre lenne szükség, ahová az LMP és a Párbeszéd értékei, hagyományai és értékes emberei beférnek.

 

Említette, hogy még csak pár napig dolgozik Prágából háttérben az LMP-nek. Mi történik pár nap múlva?

 

Ha sikerül az adminisztrációs akadályokat megugrani, akkor

 

az Európai Parlament zöldfrakciója mellett leszek a klímavédelmi kampányokért felelős.

 

 

Onnan lehet segíteni a magyar zöldpolitikát?

 

Csak közvetve, mert én nem a magyar belpolitikával fogok foglalkozni, hanem azzal, hogy Európa minél hamarabb klímasemleges legyen.

 

Rendben, de gondolom nem árt, ha ehhez a szép célhoz van egy magyar erő is.

 

Sőt, kifejezetten segítené, de ez már nem a hivatalos munkaidőm része lesz.

 

Sokkal nagyobb globális kihívások vannak a bolygó előtt, mint az LMP és a Párbeszéd újraegyesülése.

 

Az, hogy hogyan kergetjük el Orbán Viktort, kismiska ahhoz képest, hogy hogyan kergetjük el a klímabűnözőket.

 

És mi lesz akkor a konkrét munkaidő témája?

 

Egy ambíciózus klímavédelmi törvényt szeretnénk európai színtéren, amely alkalmazkodik a természettudósók által meghatározott célokhoz – azaz, hogy 2030-ig radikálisan, 65 százalékkal kell csökkenteni az üvegházhatású gázok kibocsátását. Azért nagy a vita, mert jelenleg ezt az Európai Bizottság ki akarná tolni 2050-ig és csak 50-55 százalékkal csökkentenének. A késlekedés eurómilliárdokban, és túlzás nélkül állítható emberéletekben mérhető károkat okoz.

 

Nekem amúgy az a személyes meggyőződésem – bár erről nincs még bizonyítékom –, hogy

 

a klímapolitikában a kelet-európai államokra szervezi ki a német ipari lobbi a rosszfiú szerepét,

 

mert a német közvélemény már rossz néven venné a zöld célok elhalasztását, ezért Magyarország vagy Lengyelország lép fel európai uniós szinten a klímacélok ellen.

 

Ez is mutatja, hogy a zöldpártoknak mennyire nincs befolyásuk az új tagállamok közvéleményére.

 

A kelet-európai társadalmak is sokszor kiállnak a zöldügyek mellett személyes szinten, de azt hiszik: ez elég, mert ezeket még nem érzik politikai ügyeknek.

 

Mitől változhat ez meg?

 

A koronavírus-járvány okán sok minden megkérdőjeleződött, ez egy egyszeri lehetőség arra, hogy újragondoljuk alapjaiban a világunkat, a gazdaság működését. Most olyan nagy a zuhanás, hogy ezután mindenképp újjáépítésre lesz szükség, de nem mindegy, hogy mit akarunk akkor majd újjáépíteni: a régi világot vagy egy teljesen újat.

 

Ez a brüsszeli munka teljes elszakadás lenne akkor a magyar belpolitikától?

 

Most egy ideig igen. Úgy gondolom, hogy jót fog tenni a nemzetközi tapasztalat. De

 

nem egy életre akarom feladni a magyar közéletet.

 

Előtte azonban hasznos, ha látom, hogyan működhetnek jól a dolgok. A cseh tapasztalat is arra volt jó, hogy láthattam, hogyan tud a térségünkben egy egészséges demokrácia működni.

 

Az LMP mit tanulhatna a cseh Zöldektől?

 

Leginkább a Kalózoktól tanulhatna. Ők is az Európai Parlament zöld frakciójában ülnek. A cseh Kalózoktól azt lehetne tanulni, hogyan lehet embereket digitális eszközökkel még jobban bevonni a politikába. Mert amit az LMP-nél láthattunk, az éppen az volt, hogy a digitális tereken csak kipörögtek az emberek a pártból, ahelyett, hogy aktivizálódtak volna.

 

FOTÓK: Vitárius Bence / Azonnali

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

A TUI már építi át ennek megfelelően a portugáliai és Kanári-szigeteki hoteljeit.

Kedden három fontos magyar közéleti személyiség koronavírus-tesztje is pozitív lett. Van, aki már a tüntetek kezelésekor otthoni karanténba vonult, és van, aki örül, hogy nincs tüdőgyulladása.

Hol tart majd Magyarország 2030-ban? EU-tagok leszünk-e akkor még? Milyen adottságaink vannak? Kihasználjuk-e ezeket? Mit kellene tenni? Elolvastuk az Egyensúly Intézet új kötetét.

A romániai megyei közegészségügyi hivatalok már nem állnak a helyzet magaslatán, most két település nevét keverték össze.

Daniel pátriárka figyelmeztette őket: '89-ben a kommunisták is valami hasonlóval rukkoltak elő, s lám, hamarosan el is buktak.

Az ápolásért felelős államtitkár azt tanácsolja a családoknak, ünnepeljék a karácsonyt inkább kétszer és kisebb létszámban.

Mutatjuk, hogyan néz ki a gyakorlatban a szoft lockdownnak nevezett lélekölés. Fotóriport Firenzéből!

A hét kérdése

Egy hét múlva véget ér az amerikai elnökválasztás. Te kinek örülnél, ki győzzön?

Azért ide elnéznénk

Az ELTE Illyés Sándor Szakkollégiuma ebben a hónapban a borderline és a narcisztikus személyiségzavaról tart előadást. Mindezt online november 3-án 18 órakor.

Könnyűzenei konferencia online és koncertek az A38-on. A szokásos három nap helyett ezúttal csak egy napon, november 4-én.

Skandináv filmek egy héten át az Art+ Cinemában. Október 22-28.

Felkavaró, meghökkentő, komfortzónából kimozgató kiállítás november 22-ig, ami garantáltan nyomot hagy és továbbgondolásra sarkall.

Ezt is szerettétek

Sem Kirgizisztán, sem Bolívia nincs a világpolitikai érdeklődés középpontjában, pedig az utóbbi hetekben mindkét országban sorsfordító változások történtek. Ezekről szól az e heti Helyzet!

Léteznek-e valóban Fidesz-árvák, akiket meg tudnak szólítani? Hogy állnak az ellenzéki összefogáshoz? Hallgasd meg, hogy mit mondott erről Pálinkás József és Ábrahám Júlia! Podcast.

Szeptember eleje óta tart a SZFE-s egyetemfoglalás. Mi tartja a lelket az őrt állókban, mennyire zavarodott meg a hatalom a váratlan akciójuktól, és hogyan látják a következő hónapokat? Podcast!

Tudatosan és szolidárisan viselkedtünk: megbíztunk a tudományban és nem engedtünk a csoportnyomásnak, mi több, néha éppen rácáfoltunk minden várakozásra. Járványszocio!

A Helyzetben az abaújkéri Wesley János Iskolába látogattunk, hogy megtudjuk: mit jelent az ott tanulóknak és a pedagógusoknak a kormány megszorítása.

Lesz-e még bármi ugyanolyan, mint a járvány előtt? Jól költi-e el az állam a gazdasági akcióterv támogatásait?

Balogh Ákos Gergely Index-főszerkhelyettes a Mérték Médiaelemző Műhely munkatársával, Urbán Ágnessel vitázott a Helyzetben.

Twitter megosztás Google+ megosztás