+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Bukovics Martin
2019. június 25. kedd, 08:39
„Az erdő ma már nem egy olyan hely, ahol az ember kipihenheti magát. Nem, az erdőnek ehhez előbb magát kell kipihennie!” – meglepő javaslat egy német liberális politikustól.

Hogy a klímaváltozás és ennek köszönhetően a német Zöldek népszerűségének emelkedése mennyire felforgatta a német politikát, jól mutatja, hogy egészen meglepő helyről jött egy egészen meglepő javaslat a héten. A leginkább a német nagytőke érdekeit képviselő, jobboldali-liberális FDP agrárpolitikusa és Bundestag-beli parlamenti képviselője, Karlheinz Busen azzal az ötlettel állt elő, hogy egy időre szinte mindenkit tiltsanak ki a németországi erdőkből.

 

„Extrém szárazság uralkodik a németországi erdőkben, főleg Brandenburg, Szász-Anhalt és Szászország tartományokban. A lehető legmagasabb szintú erdőtűz-veszélynek vannak ezáltal kitéve” – fogalmazott a politikus egy helyi lapokat kiadó médiacsoportnak.

 

„Az erdő ma már nem egy olyan hely, ahol az ember kipihenheti magát. Nem, az erdőnek ehhez előbb magát kell kipihennie!”

 

Busen ezért azt javasolja, hogy a nagyobb, autóval is bejárható, kiépített utakat leszámítva csak megfelelő képzettséggel rendelkező emberek, mint erdészek vagy vadásztársaságok képviselői tehessék be a lábukat a német erdőkben. Mindenki másnak komoly pénzbírsággal kellene számolnia, ha a liberális politikus szokatlan ötlete megvalósulna. Azért szokatlan, mert többnyire pont az FDP az a párt, amely a klímavédelem ügyéért fellépő Zöldek intézkedéseit azzal a szlogennel szokta lesöpörni az asztalról, hogy ők csak tiltani tudnak.

 

A politikus a javaslatát megpróbálta eladni fordítva, az emberek védelmében is: szerinte már csak azért is fontos, hogy ne menjen be senki az extrém nyári szárazság alatt a fák közé, mert ha kitör egy erdőtűz, nehezen talál ki újra onnan. Szerinte Németország eleve alig van felkészülve arra, hogy gyakoribbá válnak az erdőtüzek, és bár az oltás elvileg az önkormányzatok dolga lenne, nekik ehhez se tűzoltóhelikoptereik, se tűzoltásra alkalmas repülőik nincsenek.

 

És itthon mi a helyzet?

 

Az erdőlátogatási korlátozások egyébként Magyarországon sem ritkák: gyakran például azért van rájuk szükség, mert valahol éppen vágják ki a fákat, vagy egy vadásztársaság üzemi vadászterületén éppen vaddisznóetetési időszak van, vagy épp konkrétan vadászat. Sőt, még olyan részek is vannak, ahová hazai és nemzetközi katonai gyakorlatok, éleslövészet miatt miatt nem léphet be senki.

 

És persze olyan területek is vannak, amelyek turistaként csak az illetékes nemzeti park engedélyével látogathatók a gazdag és ritka élővilág miatti fokozott védettség miatt.

 

FOTÓ: A Diepenried-erdő Bajorországban. Kleines Einhord / Wiki

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Ha kíváncsi vagy, hogy melyik magyarországi párttal értesz legjobban egyet környezeti kérdésekben, akkor neked szól
a Vokskabin új tesztje!

Emellett meghosszabbítják az iskolai szünetet is.

Itt a szlovákok nagyszabású sorozatának új előzetese, van benne csodaszarvas is.

Méghozzá egyhangúan. A Zöldek beleírták volna a romák védelmét is, de ezt a CDU, az SPD és az AfD leszavazta.

Erre az Európai Gyógyszerügynökség hívta fel a figyelmet, miután látókörébe került több gyanús eset.

Van, aki az EU-s büdzsé blokkolásának abbahagyására, és van, aki bocsánatkérésre vagy az EPP-ből való távozásra szólította fel Deutschékat.

Újságírónk egyik riportalanya elmondta a történetét a Kisalföldnek is, de a megyei napilap nem fektetett túl sok energiát az anyag megírásába: a cikk nagy részét az Azonnali riportjából másolták át.

A hét kérdése

Tud-e jönni a Jézuska, ha marad az este nyolcas kijárási tilalom? Hogyan korlátozzuk a szilveszteri bulikat? Dönts te, mielőtt a kormány döntene!

Azért ide elnéznénk

November 29-én több hónapra leállítják a budapesti közbringa-rendszert. Kísérd el az utolsó útjukra a robosztus bringákat!

Ott laksz, és ott is parkol a kocsid? Az önkormányzattal megvitathatod az egészet december 2-án este 6-tól.

December 16-án délután 4-től, szigorúan online, regisztrálni is kell hozzá. Érdemes.

Ezt is szerettétek

Leginkább úgy, hogy nem veszel semmit. A karácsonyi vásárlási láz beindulása előtt környezetvédelmi szakemberekkel jártunk utána, hogy lehetünk zöldebbek.

Milyen volt a jugoszláv néphadsereg katonájaként megélni a boszniai háború kitörését; miért éppen úgy születetett meg a béke, ahogy?

Magyarország első szociális söréhez hírességek sora adja a nevét. Hogyan lehetsz szuperhős a sörivással? Miért áll bele a csapatuk megosztó témák támogatásába is? Podcast!

A Helyzet vendége Eric Weaver, a Debreceni Egyetem docense, akivel megbeszéltük, mit hozhat Magyarországnak, ha Joe Biden az USA elnöke.

Ahogy nő a koronavírus-fertőzöttek száma, úgy gyűjtenek egyre többen közvetlen tapasztalatot a járványügyi intézkedésekről. Ez alól az Azonnali szerkesztősége sem volt kivétel. Podcast!

Sem Kirgizisztán, sem Bolívia nincs a világpolitikai érdeklődés középpontjában, pedig az utóbbi hetekben mindkét országban sorsfordító változások történtek. Ezekről szól az e heti Helyzet!

Léteznek-e valóban Fidesz-árvák, akiket meg tudnak szólítani? Hogy állnak az ellenzéki összefogáshoz? Hallgasd meg, hogy mit mondott erről Pálinkás József és Ábrahám Júlia! Podcast.

Twitter megosztás Google+ megosztás