Senki se mehessen be az erdőkbe!

Szerző: Bukovics Martin
2019.06.25. 08:39

„Az erdő ma már nem egy olyan hely, ahol az ember kipihenheti magát. Nem, az erdőnek ehhez előbb magát kell kipihennie!” – meglepő javaslat egy német liberális politikustól.

Senki se mehessen be az erdőkbe!

Hogy a klímaváltozás és ennek köszönhetően a német Zöldek népszerűségének emelkedése mennyire felforgatta a német politikát, jól mutatja, hogy egészen meglepő helyről jött egy egészen meglepő javaslat a héten. A leginkább a német nagytőke érdekeit képviselő, jobboldali-liberális FDP agrárpolitikusa és Bundestag-beli parlamenti képviselője, Karlheinz Busen azzal az ötlettel állt elő, hogy egy időre szinte mindenkit tiltsanak ki a németországi erdőkből.

„Extrém szárazság uralkodik a németországi erdőkben, főleg Brandenburg, Szász-Anhalt és Szászország tartományokban. A lehető legmagasabb szintú erdőtűz-veszélynek vannak ezáltal kitéve” – fogalmazott a politikus egy helyi lapokat kiadó médiacsoportnak.

„Az erdő ma már nem egy olyan hely, ahol az ember kipihenheti magát. Nem, az erdőnek ehhez előbb magát kell kipihennie!”

Busen ezért azt javasolja, hogy a nagyobb, autóval is bejárható, kiépített utakat leszámítva csak megfelelő képzettséggel rendelkező emberek, mint erdészek vagy vadásztársaságok képviselői tehessék be a lábukat a német erdőkben. Mindenki másnak komoly pénzbírsággal kellene számolnia, ha a liberális politikus szokatlan ötlete megvalósulna. Azért szokatlan, mert többnyire pont az FDP az a párt, amely a klímavédelem ügyéért fellépő Zöldek intézkedéseit azzal a szlogennel szokta lesöpörni az asztalról, hogy ők csak tiltani tudnak.

A politikus a javaslatát megpróbálta eladni fordítva, az emberek védelmében is: szerinte már csak azért is fontos, hogy ne menjen be senki az extrém nyári szárazság alatt a fák közé, mert ha kitör egy erdőtűz, nehezen talál ki újra onnan. Szerinte Németország eleve alig van felkészülve arra, hogy gyakoribbá válnak az erdőtüzek, és bár az oltás elvileg az önkormányzatok dolga lenne, nekik ehhez se tűzoltóhelikoptereik, se tűzoltásra alkalmas repülőik nincsenek.

És itthon mi a helyzet?

Az erdőlátogatási korlátozások egyébként Magyarországon sem ritkák: gyakran például azért van rájuk szükség, mert valahol éppen vágják ki a fákat, vagy egy vadásztársaság üzemi vadászterületén éppen vaddisznóetetési időszak van, vagy épp konkrétan vadászat. Sőt, még olyan részek is vannak, ahová hazai és nemzetközi katonai gyakorlatok, éleslövészet miatt miatt nem léphet be senki.

És persze olyan területek is vannak, amelyek turistaként csak az illetékes nemzeti park engedélyével látogathatók a gazdag és ritka élővilág miatti fokozott védettség miatt.

FOTÓ: A Diepenried-erdő Bajorországban. Kleines Einhord / Wiki

Bukovics Martin
Bukovics Martin az Azonnali alapító-főszerkesztője

Német anyanyelv, gradišćei gyökerek, pécsi szőlő, olasz parkolási bírságok. Az Azonnalitól való távozása óta itt olvasható: Gemišt

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek