Tíz erős példa tavaszról, hogy mennyire jó ötlet sok pénzt nyomni a magyar fociba

Szerző: Fekő Ádám
2019.05.22. 07:59

Bár még hátra van egy kupadöntő, így is érdemes összegezni, mennyi vidámságot okozott nekünk ezen a tavaszon is kedvenc közpénztemetőnk!

Tíz erős példa tavaszról, hogy mennyire jó ötlet sok pénzt nyomni a magyar fociba

Vasárnap este véget ért a Világ Legjobb Bajnoksága, vagyis az NB I. A szombati Magyar Kupa-döntő után egészen augusztus elejéig nem láthatjuk kedvenc varázslóinkat játszani, nem tudjuk figyelni a fideszes kisvárosok térhódítását, és maximum azon lehet izgulni, sikerül-e még valamelyik államközeli szponzort becsatornázni az európai kupaindulónkhoz.

Ilyenkor érdemes átgondolni, mi is volt ennek az érzelmi hullámvasútnak a legizgalmasabb része? Ennek a tavasznak is több volt, hiszen az alább látható tíz történet mellől ki kellett például hagyni, hogy úgy tűnik, még mindig nem elég modernek az ország stadionjai, vagy a DVTK edzőjének gondolatát arról, hogy a miskolci klub bennmaradása legalább akkora fegyvertény, mint a Fradi bajnoki címe. 

10. Választani kell: vagy Balmazújváros, vagy Balmaz Kamilla Gyógyfürdő FC!

Bár a Balmazújváros az idei évet már az NB II-ben kezdte, a története akkor teljes, hogy ha figyeljük még az előző szezont is, amikor ugyebár kiesett csúcsbajnokságból. A csapatnak van új stadionja, ami ráadásul a környék termálvizével van pályafűtve, aztán előbb kissé pechesen kiestek, majd jött az igazi mozi: mint kiderült, a klub többek közt önkormányzati lakásokban szállásolta el a játékosait, de még ezzel sem sikerült annyit spórolni, hogy ne kerüljenek csődközelbe.

Februárban már arról volt szó, hogy több pluszpénzre lenne szükségük, mint amennyi Balmazújváros városához úgy egyáltalán befolyik.

Óriási szerencsére az állam nem hagyta a helyzetet, ugyanis március végén gyorsan kiosztott 100 millió forintot a húsz helyes másodosztály 17. helyén végzett klubnak. 

9. Az elfogulatlan ifjabb Knézy Jenő

2019-ben nyilván nehéz elvárni a köztévétől, hogy ne nyaljon ki minden segget, ami a magyar kormányhoz tartozik, de ebből a mezőnyből is ki tudott emelkedni ifjabb Knézy Jenő. Már az meglepő volt, amikor a szimpátiáját a magyar sporthagyományok szerint annyira nem reklámozó riporter zöld nyakkendőben ment be okoskodni a Fradi bajnoki címéről, de ez még sehol nem volt ahhoz képest, amikor elmondta,

hogy a Fradi-elnök, mellesleg Fidesz-alelnök Kubatov Gábor tulajdonképpen a Fradi második megalapítója.

Az első ugyebár Springer Ferenc volt, ő mondjuk magántőkéből intézte a dolgot, de Knézynek annyira lenyűgöző produkció az, hogy Kubatov irányítása alatt a világ összes közpénzével ellátott csapat kilenc év alatt kétszer is megnyerte az NB I-et, hogy képtelen volt máshoz mérni. A Fradi Kubatov regnálása alatt röhejes nemzetközi mutatókkal rendelkezik, ami különösen annak fényében érdekes, hogy a hasonló háttérrel dolgozó Videoton mennyivel sikeresebb külföldön. 

Knézy akkorát tudott dobni, hogy a Fradi-ellenesség látszata miatt inkább fel se raktuk ide Orosz Pált, az FTC Labdarúgó Zrt. vezérigazgatóját, aki öt év alatt hétszer találta azt mondtani interjúkban, hogy a Fradi aktuális kerete már alkalmas az Európa-Liga csoportkörére.

8. Király Gábor

Rettentő szomorú leírni, de a pár évvel ezelőtt még nemzeti hős Király Gábor elfelejtette, mikor kéne visszavonulni: Szombathelyen simán szobra lenne már, ha nem ragaszkodott volna idén is a profi sporthoz. Ehhez képest két emlékezetes produkciót tudott nyújtani: először meccsen rángatta meg ellenfele nadrágját is, aztán pár hónappal később az ő potyájával dőlt el, hogy az ország harmadik legtöbb embert megmozgató klubja kiesik az első osztályból. Pedig tényleg csak vissza kellett volna vonulnia.

7. Kassai Viktor 

A magyar bajnokság bíróit hagyományosan nem szokás szeretni, de az egykor a világ legjobb bírójának is választott Kassai Viktor nem véletlenül közellenség már évek óta a lelátókon: a hazai meccsein eddig is egész más bírói teljesítmény nyújtott, mint jobb napjaiban külföldön, de idén ez már odáig fajult, hogy nemzetközi meccsekre nem is hívják, a Magyar Labdarúgó Szövetség pedig lezavarta a másodosztályba. Az ide kattintva látható videón az látható, milyen jó hangulatban fogadták Békéscsabán.

6. Bezavart a piacgazdaság

A szezon egyik legcsodálatosabb vitája volt, amikor Kubatov Gábor megsértődött Garancsi Istvánra, mivel bár az FTC már nagyjából megegyezett, hogy fél év kölcsönjáték után végleg legigazolja az ukrán Ivan Petrjakot, aztán jött Garancsi Vidije, és több pénzért leigazolta. A rendszer azonnal lefagyott, hiszen ennek a két klubnak egyszerűen senki nem mond nemet Magyarországon, márpedig ebben a helyzetben ez történt.

Kubatov meg is sértődött, amiért egy Magyarországhoz semmilyen formában nem kötődő játékos igent mondott egy jobb ajánlatra,

ugyanis szerinte eddig kimondatlan megegyezés volt köztük, hogy nem nyúlnak bele egymás kereteibe, és ez szerinte a magyar futball közös érdeke. Arra sajnos nem tudott válaszolni, hogy pontosan miért a magyar futball érdeke egy 25 éves ukrán játékos. 

5. Vedd meg a Haladást egy forintért!

Király Gáboron kívül persze az egész Haladás kellett ahhoz a tuti kieséshez, de az még a magyar fociban is kiemelkedő pillanat volt, hogy miután ők is kaptak a csőd elkerülése érdekében 150 millió forintot, a főtulajdonos Illés Béla be is jelentette, hogy akár egy forintért is eladja a csapatot. Maga a Haladás egyébként főleg azért került ilyen helyzetbe, mert mint kiderült, a másfél éve átadott új stadiont például fenn is kell tartani, amire egyszerűen senki nem akart jelentkezni a súlyosan megnövekedett költségek miatt.

4. Ki tudja, hogy hívják idén a székesfehérvári focicsapatot?

Nézőből eleve nem áll túl jól a székesfehárvári focicsapat, de még ezt is sikerült kicsit megvagdosni, amikor Garancsi István bejelentette, hogy idéntől MOL Vidi FC néven futnak tovább. A helyzet azért érdekes, mert épp Garancsi volt az, aki büszkén lengette, hogy visszaszerezte a hagyományos Videoton FC nevet az eredetileg a helyi gyárhoz kötődő klubnak, de aztán a MOL pénze miatt mégsem akarta megtenni, hogy egy sok pénzt fizető névadó szponzor mellett ott van teljesen ingyen egy másik cégnév is.

A fehérvári ultrák emiatt a csapat Európa-Liga meccseit is bojkottálták, ennek köszönhetően kellemetlen tornatermi hangulat uralkodott mindegyik hazai meccsen, és az új stadion sem mozgatta meg különösebben az embereket. Garancsi végül szakított az egész vidizéssel, ugyanis jövőre már MOL Fehérvár FC néven fog szerepelni az állami kirakatcsapat.

Ebben főleg az a vicces, hogy kilenc évvel ezelőtt is épp Fehérvár FC volt a csapat neve, amiről Garancsi büszkén váltott Videotonra.

3. Szöllősi György összeugrott Sinkovics Gáborral

A magyar foci azért a legnagyobb dolog, mert a pályát körülvevő események is legalább olyan jók, mint a meccsek. A dolgokat valamiféle alternatív univerzumban értelmező Nemzeti Sport élére odakerült Orbán Viktor házi sportújságírója, a Felcsút korábbi kommunikációs mestere, most már Puskás-nagykövet Szöllősi György, miatta pedig megtörtént, amire gondolni sem mert senki: eltávolították a nézőszám-mágia és a szóvirágok nagymesterét, Sinkovics Gábort. Az újság őspublicistája nemrég blogján osztotta ki a főszerkesztőt. A cikk azért különleges, mert az ország Sinkója talán életében először használta legendás költői képeit másra, mint arra, hogy tudatosan elfedje, mekkora kilátástalan pöcegödör itthon egy a foci dolog.

2. Felcsút 

A Puskás Akadémián mindig jó röhögni, és szerencsére okot is rendszeresen adnak rá: az elvileg tehetségek kinevelésére létrehozott felcsúti vidámpark idén tényleg szeretett volna fiatalokat beépíteni Pintér Attila 2017/18-as nagy menetelése után, ehhez a csendes Benczés Miklóst kérte fel, majd őt kirúgva a Németországból hazahozott Radoki Jánost.

Az egy dolog, hogy Radoki fél szezont sem bírt ki a nemzeti fociálomban, de utána kissé sértett nyilatkozatából kiderül, hogy az állítólag rettentő tudatos játékosnevelés annyira tudatos volt, hogy alapdolgokat kellett megtanítania a felnőtteknek.

1. Zsótér Donát berobbanása

Az Újpest focistájáról el kell ismerni, hogy magyar szinten tényleg ügyes (nem véletlenül került be a válogatott bő keretébe is), de ha csak nem robbant valami nagyot, a következő években mégsem erről fogunk rá emlékezni. Persze miért is erről emlékeznénk, amikor a Mezőkövesdnek lőtt szép gólja után ezt találta mondani: 

„Extra húzások tesznek engem kiemelkedő játékossá, ezzel tudok kimagaslani a mezőnyből és a csapatból is.”

Azóta persze már elnézést kért, de hát az sem rontja el azt az élményt, amit ez a szöveg okoz. 


Találkozunk a nemzetközi menetelésen júliusban!

FOTÓ: Hőskori szurkolói kiírás Ferencvárosban valamikor a 2000-es évekből 

Fekő Ádám
Fekő Ádám Az Azonnali újságírója

Hétközben újságíró, hétvégén boldog ember. Akár ugyanabban a mondatban is szívesen okoskodik a magyar futball izgalmairól és a populizmus veszélyeiről, emellett nagyon szereti a szovjet jellegű épületeket.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek