+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
2019. május 20. hétfő, 07:07
Az osztrákok Habonya? Sebastian Kurz? Egy titkosszolgálat? Egy művészcsoport? Néha az élet egészen egyszerű válaszokat ad: itt vannak az Azonnali tippjei, szavazz, melyik lehet a megoldás!

Ez itt az Azonnali hét kérdése rovata, ahol minden héten felteszünk egy friss, aktuális kérdést mindenféle vicces és komoly válaszokkal!

 

Miután a múlt hét pénteken két német lapban közölt ibizai botrányvideó a Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) arcának, Heinz-Christian Strache alkancellári és pártelnöki lemondásához vezetett, a komplett osztrák sajtó azon gondolkozik: vajon ki csinálta a videót?

 

A Die Presse első tippje valamelyik nyugati titkosszolgálat volt, aztán vasárnap kicsit részletesebben is végigvette a lehetőségeket és a konteókat a bécsi konzervatív napilap:

 

Tal Silberstein és stábja. Ő nagyjából az osztrák Ron Werberbe oltott Habony Árpád, leszámítva, hogy visszavonult. Silberstein a 2017-es osztrák választási kampányban nem rettent vissza a negatív kampánytól sem, így először mindenki őrá tippelt. Ám egyik akkori munkatársa a Twitteren közölte: most az egyszer nem ők állnak valami mögött.

 

+ Sebastian Kurz. Cui prodest, ugye. Christian Kern volt szocdem osztrák kancellár felesége a Twitteren rejtélyesen olyasmiket írogatott, hogy érdemes feltenni a kérdést, hogy ki húz hasznot az egész történetből. Bár nem írta le a mostani osztrák kancellár nevét, de egyértelmű, hogy őrá célzott.

 

+ Egy nyugati titkosszolgálat. Az amerikai, mert zavarják, hogy Oroszországhoz túl közel állnak bizonyos európai pártok. Vagy a német, mert be akart vinni egy gyomrost az erősödő EU-ellenes szélsőjobboldalnak. Ezen elmélet hangoztatói szerint az időzítés sem véletlen: mivel az anyag az EP-választás előtt jött ki nagyjából egy héttel, ezért akár más ország populistáit is elsodorhatja a bécsi vihar.

 

+ A Zentrum für Politische Schönheit. Ez egy német akcionista művészcsoport, ők voltak például azok, akik felállították a berlini holokausztemlékmű kicsinyített mását Björn Höcke szélsőséges AfD-s politikus türingiai háza mellé. Ha ők voltak az egész akció mögött, az magyarázná, miért tudott például Jan Böhmermann, a korábban Janisz Varufakiszt és a legnagyobb német bulvárlapot is átverő német humorista a videókról már hetekkel a botrány kirobbanása előtt.

 

Ám néha az élet sokkal egyszerűbb válaszokat ad, mint azt bárki hinné. Lássuk az Azonnali tippjeit!

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

A jobbközép Andrej Plenković annyira egyértelmű győzelmet aratott, hogy nem szorul rá egyetlen nagyobb pártra se koalíciós partnerként. Csak a kisebbségekre, lényegében.

Dorosz Dávid főpolgármester-helyettes szerint Budapesten rövid távon biztosan nem lesz ingyen a BKV. De mit és miért akarnak a bécsi zöldek?

Hónapok óta veszekszenek a Gödöt vezető politikusok. A Momentum vezetése polgármestere, Balogh Csaba pártjára állt, de mit gondol az ügyről a többi pártközpont?

A Belgrádban kedd este kezdődött kormányellenes tüntetések hajnalig nyúltak, a rendőrség brutálisan kezdte el a köveket dobáló tömeget feloszlatni. Tucatnyi a sérült. De mi is vezetett ide?

Ahhoz, hogy Magyarországról valaki ellen eljárást indítsanak, részes tagállamban vagy ottani céggel kell az EU-s pénzt elcsalni. Ezt maga Laura Codruța Kövesi mondta nekünk.

Rövid ideig tartott a szerb koronavírus-siker: a választások után két héttel ismét kijárási korlátozásokat vezethetnek be.

Itt a nyár, itt a főszezon, a budapesti reptér mégis inkább szellemvárosra hasonlít.

A hét kérdése

Vége a parlamenti szezonnak, vége a járvány durvábbik részének, és már rendeleti kormányzásra való felhatalmazása sincs Orbánnak, ideje hát megnézni, profitált-e ebből bármelyik párt. Szavazz!

Azért ide elnéznénk

Miért menekülnek el melegek még ma is Kelet-Európából? A berlini ZOiS online-rendezvényén erről lesz szó július 9-én.

Hogyan kéne támogatni a válság és az automatizáció miatt munkájukat veszített embereket? A Friedrich Ebert Stiftung és az Új Egyenlőség online rendezvénye. Július 9.

Mi köti össze Kozma Lajost, a fényképész házát és Nagy Imrét? Mi volt Karády Katalin Amerikából való hazatérésének titokban tartott feltétele és mi köze ennek a Rózsadombhoz? Kultúrtörténeti séta július 11-én.

Július 30-án újra vitáznak az újságírók: most Pető Péter, a 24.hu, és Békés Márton, a Kommentár főszerkesztője fog „összecsapni” a MagNet Közösségi Házban.

Ezt is szerettétek

A sugárzástól nem kell félnünk, nem úgy a környezeti károktól és a privátszféránk szűkülésétől.

Milyen lehet elindulni egy olyan ország választásán, ahol az egyik ellenzéki vezető szerint „minden kibaszott rossz”?

Donald Trump annyira rosszul kezelte a koronavírus-járványt, hogy azt már a Fox News sem hagyja szó nélkül. Hatással lehetett ez a George Floyd halálát követő tüntetésekre és az elszabaduló indulatokra?

Járvány utáni munkaerőpiaci körkép a Helyzetben.

Sepsiszentgyörgy polgármestere, Antal Árpád szerint nem igaz, hogy a székelyek még nem értek meg az önállóságra. Podcast!

Mi áll Klaus Johannis román államelnök magyarellenes kirohanása mögött? Podcast.

Akár az egészségügynek, akár a gazdaságnak akarnak kedvezni a politikusok, katasztrofális következményekbe futnak bele.

Twitter megosztás Google+ megosztás