Ki csinálta a Strache-videót, és miért?

2019.05.20. 07:07

Az osztrákok Habonya? Sebastian Kurz? Egy titkosszolgálat? Egy művészcsoport? Néha az élet egészen egyszerű válaszokat ad: itt vannak az Azonnali tippjei, szavazz, melyik lehet a megoldás!

Ki csinálta a Strache-videót, és miért?

Ez itt az Azonnali hét kérdése rovata, ahol minden héten felteszünk egy friss, aktuális kérdést mindenféle vicces és komoly válaszokkal!

Miután a múlt hét pénteken két német lapban közölt ibizai botrányvideó a Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) arcának, Heinz-Christian Strache alkancellári és pártelnöki lemondásához vezetett, a komplett osztrák sajtó azon gondolkozik: vajon ki csinálta a videót?

A Die Presse első tippje valamelyik nyugati titkosszolgálat volt, aztán vasárnap kicsit részletesebben is végigvette a lehetőségeket és a konteókat a bécsi konzervatív napilap:

Tal Silberstein és stábja. Ő nagyjából az osztrák Ron Werberbe oltott Habony Árpád, leszámítva, hogy visszavonult. Silberstein a 2017-es osztrák választási kampányban nem rettent vissza a negatív kampánytól sem, így először mindenki őrá tippelt. Ám egyik akkori munkatársa a Twitteren közölte: most az egyszer nem ők állnak valami mögött.

+ Sebastian Kurz. Cui prodest, ugye. Christian Kern volt szocdem osztrák kancellár felesége a Twitteren rejtélyesen olyasmiket írogatott, hogy érdemes feltenni a kérdést, hogy ki húz hasznot az egész történetből. Bár nem írta le a mostani osztrák kancellár nevét, de egyértelmű, hogy őrá célzott.

+ Egy nyugati titkosszolgálat. Az amerikai, mert zavarják, hogy Oroszországhoz túl közel állnak bizonyos európai pártok. Vagy a német, mert be akart vinni egy gyomrost az erősödő EU-ellenes szélsőjobboldalnak. Ezen elmélet hangoztatói szerint az időzítés sem véletlen: mivel az anyag az EP-választás előtt jött ki nagyjából egy héttel, ezért akár más ország populistáit is elsodorhatja a bécsi vihar.

+ A Zentrum für Politische Schönheit. Ez egy német akcionista művészcsoport, ők voltak például azok, akik felállították a berlini holokausztemlékmű kicsinyített mását Björn Höcke szélsőséges AfD-s politikus türingiai háza mellé. Ha ők voltak az egész akció mögött, az magyarázná, miért tudott például Jan Böhmermann, a korábban Janisz Varufakiszt és a legnagyobb német bulvárlapot is átverő német humorista a videókról már hetekkel a botrány kirobbanása előtt.

Ám néha az élet sokkal egyszerűbb válaszokat ad, mint azt bárki hinné. Lássuk az Azonnali tippjeit!

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek