Nyissátok ki az ajtótokat a migránsok előtt, üzeni Ferenc pápa a bolgároknak

Szerző: Illés Gergő
2019.05.05. 18:59

A katolikus egyházfő balkáni körútján azt kérte a bolgároktól, hogy ha ismerősen cseng nekik az elvándorlás, akkor legyenek szolidárisak a hozzájuk érkező menedékkérőkkel is is.

Nyissátok ki az ajtótokat a migránsok előtt, üzeni Ferenc pápa a bolgároknak

Háromnapos balkáni körútjának részeként vasárnap Bulgáriába érkezett Ferenc pápa, ahol többek között a migránsokkal szembeni ellenségeskedés befejezésére szólította fel a helyi bevándorláselleneseket – írja a Deutsche Welle.

Ne zárd be az ajtód, ha kopogtatnak rajta!

A katolikus egyházfő – mielőtt kedden Észak-Macedóniába látogatna – a Szent Szinódusban, a bolgár ortodox egyház vezető szervében találkozott Neofit pátriárkával, majd egyedül imádkozott az ortodox katedrálisban. Észak-Macedóniában ezt követően Ferenc pápa Teréz anya emlékházát keresi fel, aki 1910-ben az akkor még az Ottomán Birodalom részének számító Szkopjéban született.

A bolgár kormánytagokkal való találkozása során a pápa felszólította a bolgárokat, hogy nyissák meg szíveiket és otthonaikat „a jószándékú migránsoknak”,

és ismerjék fel azt, hogy a menedékkérők a háború és szegénység elől menekülnek, hogy új lehetőségeket és menedéket találjanak az életben.

„Bolgárok, akinek ismerős az elvándorlás drámája, tisztelettel kérlek titeket, hogy – a legszebb hagyomány szerint – ne csukjátok be a szemeteket, a szíveteket és a kezeteket azok előtt, akik az ajtótokon kopogtatnak” – mondta a szófiai elnöki palotában tartott beszédében az egyházfő.

„A földetek mindig is hidat képezett kelet és nyugat között”,

tette hozzá arra utalva, hogy a háborúk sújtotta Közel-Keletről és az észak-afrikai térségből milliók indultak meg a biztonság és a jobb élet reményében Európa felé az elmúlt években. 

Lassan elfogy Bulgária

A pápa beszédében minden bizonnyal azért a migrációra fókuszált, mert az Európai Unió legszegényebb tagjának számító Bulgária, és annak jobboldali kormánya igen ellenségesen viszonyul a tömeges migrációhoz: a kormányzó jobbközép koalíció három nacionalista, bevándorlásellenes pártot foglal magába, az országot Törökországgal határos területein pedig szögesdrót kerítés védi a bevándorlás ellen.

Ugyanakkor Bulgária népessége még európai viszonylatban is rohamosnak mondható mértékben csökken:

a hétmilliós ország az ENSZ szerint 2050-re 5,4 millióssá zsugorodhat, és ha a jelenlegi trendek folytatódnak, az évszázad végére már csak 3,9 millióan lakhatnák azt.

Ferenc pápa előtt legutóbb 17 éve, 2002-ben látogatott katolikus egyházfő Szófiába: akkor II. János Pál utazott el Bulgáriába, abban a reményben, hogy az ortodox és a katolikus egyház közötti jelenlegi, igen feszült viszonyt a látogatás némiképp enyhíthetné. 

Az egyházfő abban reménykedik, hogy az ezeréves egyházszakadás által okozott „sebek” „Isten segítségével, idejében” begyógyíthatók lesznek.

A LEGFRISSEBB BULGÁRIAI KÖZVÉLEMÉNY-KUTATÁS SZERINT AMÚGY FEJ-FEJ MELLETT ÁLL BOJKO BORISZOV KORMÁNYFŐ JOBBOLDALI-POPULISTA PÁRTJA (GERB), VALAMINT A BOLGÁR SZOCIALISTA PÁRT (BSP). A FŐLEG A MUSZLIM VALLÁSÚ POMÁZOKAT KÉPVISELŐ LIBERÁLIS PÁRT, A DPS A HARMADIK HELYEN ÁLL, A NACIONALISTA VMRO A NEGYEDIK, A MINDENFÉLE KISPÁRTOKBÓL ÖSSZEÁLLT DEMOKRATIKUS BULGÁRIA (DB) AZ ÖTÖDIK, VISZONT A VOLYA (AKARAT) NEVŰ OROSZBARÁT JOBBOLDALI PÁRT NEM ÉRNÉ EL AZ 5 SZÁZALÉKOT.

BORÍTÓKÉP: Flickr / Ferenc pápa Mexikóban

Illés Gergő
Illés Gergő az Azonnali újságírója

Európai politikáról, Közép-Európáról ír. Magyar belpolitikáról pedig akkor, ha ideges.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek