+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Techet Péter
2019. május 4. szombat, 07:45
Van, aki egyszerűen a 2017-es szövetségi választás dizánjnait vette újra elő, és van, aki a többiek üzeneteit másolja unalmasan. Meg vannak, akik könnyedebb dolgokkal, például alkoholra és szexre való utalásokkal próbálják szavazásra bírni az embereket az EP-választáson. Képriport a német EP-kampányról Frankfurtból és környékéről, ahol egy darab AfD-s plakát se lóg kint.

A német választási kampány egyelőre nem túlságosan izgalmas, nem véletlen, hogy a németek maguk a pártok listavezetőit se ismerik. A YouGov április végén közölt felmérése szerint

 

a németek negyvenöt százaléka egyetlen listavezetőt se tud megnevezni, felismerni.

 

Még gyatrább persze az összkép, ha tudjuk: Manfred Weberrel (CSU) és Franziska (Ska) Kellerrel (Zöldek) két európai Spitzenkadidat is indul német terepen.

 

Manfred Webert lehet, hogy már Magyarországon is többen ismerik, mint a hazájában,

 

ahol a németek alig negyede tud valamit a nevével kezdeni. A teljes ismeretlenséget bizonyítja, hogy egyetlenegy jelölt van csak, akit legalább pártjának hívei többségükben ismernek: ez Jörg Meuthen, az AfD listavezetője, őróla az AfD-sek ötvennégy százaléka hallott már. Ez persze elég gyatra eredmény, ha belegondolunk, hogy Meuthen egyben a párt társelnöke is.

 

Nézzük azonban most a plakátokat, amelyekkel Frankfurtban, Wiesbadenben és Mainzban próbálják meggyőzni a pártok a választókat.

 

NÉMETORSZÁG JÖVŐÉÉRT. A MI EURÓPÁNK BIZTONSÁGOT AD – HIRDETI A KERESZTÉNYDEMOKRATA CDU, JÓL LÁTHATÓ EURÓPAI NÉPPÁRTI LOGÓVAL. 

 

Manfred Weberről gyakorlatilag nincs kint plakát.

 

Lehet persze, hogy a CDU nem akarja elriasztani a híveit egy CSU-s (azaz bajor) politikussal. Még sohasem jött jól ki a CDU abból, ha bármilyen választáson is beállt egy CSU-s mögé.

 

Legutóbb 2002-ben volt ilyen, amikor a CDU a CSU-s Edmund Stoibert indította kancellárjelöltként – és le is szerepelt Gerhard Schröderrel szemben.

 

FRANKFURTBAN A LIBERÁLIS FDP FELTŰNŐEN AKTÍV. EZ ÖSSZEFÜGGHET AZZAL, HOGY NICOLA BEER LISTAVEZETŐ MAGA IS HESSENI. EZEN AZ ÓRIÁSPLAKÁTON ÉPP PANASZKODIK: „HOGYAN MEHETNE ELŐRÉBB EURÓPA, HA NÉMETORSZÁG EGY HELYBEN ÁLL?”

 

Csak a németek egynegyede számára ismert azonban Nicola Beer, aki a Momentum-szövetséges polgári-liberális Szabad Demokratákat (FDP) vezeti a kampányban. Őt amúgy ismerhetjük Magyarország kapcsán: a liberális politikusnő, akit Balog Zoltán adott össze tavaly szeptemberben a Hold utcai református templomban a férjével, a Sargentini-jelentés idején a Fidesz mellett győzködött több ALDE-s politikust is. Beer a momentumos Cseh Katalin mellett az ALDE Europe Team-jének is tagja.

 

AZ FDP-NEK A PÉNZ A FONTOS: VILÁGOS SZABÁLYOKAT SZORGALMAZ NICOLA BEER A KEMÉNY VALUTA (VAGYIS AZ EURÓ) SZÁMÁRA.

 

A többi jelölt ismertsége pedig tényleg csak a futottak még kategóriába lenne jó: mindegyikük elmarad pártjuk népszerűségétől is, azaz még a Zöldek vagy a balosok se tudják, hogy kicsoda Franziska (Ska) Keller (a Zöldek listavezetője) vagy Özlev Alev Demirel (ő a baloldali Die Linke listavezetője). 

 

SKA KELLER ISMERTSÉGE – GYENGE SZÓVICCEL ÉLVE – TÉNYLEG „IM KELLER”, AZAZ A PINCÉBEN VAN: ÖSSZESEN A NÉMETEK HÉT SZÁZALÉKA HALLOTT RÓLA, PEDIG Ő MÁR ÖT ÉVVEL EZELŐTT IS LISTAVEZETŐ ÉS EURÓPAI SPITZENKANDIDAT VOLT. ITT AMÚGY AZT HIRDETI, HOGY HA JÖN A BÁTORSÁG, ELMÚLIK A GYŰLÖLET.

 

A ZÖLDEKNÉL NINCS MINDENÜTT KINT KELLER, INKÁBB JÓL-ROSSZUL SIKERÜLT JELSZAVAKAT HIRDETNEK, AMELYEK NÉHA TÉNYLEG ELÉG LAPOSAK. EZEN PLAKÁT SZERINT PÉLDÁUL A LEGJOBB, AMI EDDIG EURÓPÁVAL TÖRTÉNT, AZ MAGA EURÓPA. KÖSZÖNJÜK, SKA.

 

AZÉRT A ZÖLDEKNEK IS VANNAK ELLENSÉGEIK. ITT ANNAK JEGYÉBEN, HOGY EGY BÁTOR TÁRSADALOM NEM HAGYJA, HOGY MEGFÉLEMLÍTSÉK, AZT IS HIRDETIK, HOGY FCK NAZIS.

 

A Zöldek legalább új plakátokkal, jelszavakkal, betűtípussal álltak elő. A balosok (Die Linke) viszont sokszor egyszerűen kipakolták újra a 2017-es szövetségi választások plakátjait.

 

A DIE LINKE ARRA KÍVÁNCSI PÉLDÁUL, HOGY FIZETETT-E MÁR ADÓT AZ AMAZON.

 

Relatíve ismertebbnek számítanak a szociáldemokraták (SPD) és az AfD listavezetői, de az ő neveik is éppenhogy csak a szavazók kicsit több mint egyharmada számára mondanak valamit.

 

Katharina Barley igazságügyminisztert, aki az SPD listavezetője, harminckilenc százalék, Jörg Meuthent, aki pedig az AfD listavezetője, harmincöt százalék ismeri ebbéli minőségében. (Jörg Meuthen, aki egyben az idegenellenes párt társelnöke, jelenleg is az AfD színeiben ül az Európai Parlamentben; márciusban adott is az Azonnalinak interjút.)

 

AZ SZOCDEM SPD PLAKÁTJAI ELÉG SEMMITMONDÓAK: NEM IGAZÁN DERÜL KI, MIBEN ÍGÉRNEK MÁST, MINT A NÁLUK AZÉRT HITELESEBB ZÖLDEK VAGY BALOSOK. HOZZÁJUK KÉPEST AZ SPD MAXIMUM ANNYIBAN EGYEDI, HOGY HATALOMBAN TARTJA A CDU/CSU-T. EZEN A PLAKÁTON AZ SPD IS A GOOGLE ADÓZÁSAI SZOKÁSAIT VÁLTOZTATNÁ MEG.

 

AZ SPD LISTAVEZETŐJE SZERINT EURÓPA A VÁLASZ. NEM MONDTA MEG, MI A KÉRDÉS.

 

A mostani választások sajátossága – így volt ez már öt évvel ezelőtt is egy alkotmánybírósági döntés miatt –, hogy nincs ötszázalékos küszöb. Azaz akár kevesebb mint egy százalékkal már meg lehet szerezni a kilencvenkilenc német hely egyikét: szúrja is ez a nagyobbak szemét, ezért próbálnának kötelező küszöböt bevezetni az EP-választáson is, de az ideire ez még nem jött össze.

 

Az Európai Parlamentben ül egy-egy képviselője egy sor kispártnak a Die Partei viccpárttól az Állatvédő Párton, a jobboldali liberális agrárpárt Szabad Választókon (FW) és az ökokonzervatív Ökológiai Demokratákon (ÖDP) át egészen a neonáci Nemzeti Demokratákig (NPD). Az NPD Udo Voigttal van jelen az EP-ben, most is vele vágnak neki.

 

De több szélsőbaloldali párt, így például az ortodox-dogmatikus, ruszofil Német Kommunista Párt (DKP) és a trockista Németország Marxista-Leninista Pártja (MLPD) is próbálkozik ezúttal, bár esélyük nem sok van. Frankfurtban és Wiesbadenben azonban azért szorgalmasan plakátoztak, bár Frankfurtban van még egy helyi szélbal párt is, az ÖkoLinx, azaz az ÖkoBal.

 

A KOMMUNISTÁK VILÁGOSAN BESZÉLNEK. EU = HÁBORÚ, ILLETVE BÉKE OROSZORSZÁGGAL.

 

A VALÓJÁBAN TROCKISTA, DE NEVÉBEN CSAK MARXISTA-LENINISTA PÁRT MEGELÉGSZIK KURDISZTÁN SZABADSÁGÁVAL.

 

INDUL A RACIONALITÁS MINDENEKFELETTISÉGÉBEN HÍVŐ, ANTIKLERIKÁLIS HUMANISTÁK PÁRTJA IS, RÖGTÖN EGY VULGÁRIS SZÓVICCEL INDÍTVA: AKI KÚRNI SZERETNE (AVAGY: AKI A MADARAKAT SZERETI), AZ LEGYEN BARÁTSÁGOS.

 

A HUMANISTÁK AZT SZORGALMAZZÁK A MAINZI DÓM MELLETT, HOGY LÉPJÜNK KI ANNAK ÁRNYÉKÁBÓL.

 

ELÉG SOK PLAKÁTTAL VANNAK JELEN A SZABAD VÁLASZTÓK (FW) IS, HOLOTT A PÁRT A NÉMET POLITIKÁBAN JELLEMZŐEN CSAK KOMMUNÁLIS SZINTEN JÁTSZIK SZEREPET. EGYETLEN TARTOMÁNYI PARLAMENTBEN ÜLNEK CSAK BENT, A BAJORBAN, DE OTT MÉG KORMÁNYZATI SZEREPHEZ IS JUTOTTAK A TAVALY OKTÓBERBEN LEGYENGÜLT CSU MELLETT. AZ FW VIDÉKI ÉRDEKEKET KÉPVISEL, CSALÁDI VÁLLALKOZÁSOK IRÁNTI BARÁTSÁGA MIATT GAZDASÁGILAG LIBERÁLISNAK SZÁMÍT, ÍGY AZ FDP-HEZ ÉS A MOMENTUMHOZ HASONLÓAN AZ ALDE FRAKCIÓBA KÉSZÜLNEK, AHOL MÁR MOST IS ÜL EGY KÉPVISELŐJÜK.

 

TELJESEN ÚJ PÁRT A VOLT, AMI A BERLINI LAKHELLYEL NÉMET POLITIKUSSÁ, LISTAVEZETŐVÉ AVANZSÁLT EGYKORI GÖRÖG PÉNZÜGYMINISZTER, JANISZ VARUFAKISZ DIEM25 MOZGALMA MELLETT AZ EGYETLEN TRANSZEURÓPAI PÁRT. AZAZ MINDEN ORSZÁGBAN, AHOL EL TUDOTT INDULNI, AZONOS NÉVVEL, LOGÓVAL JELENTKEZETT BE. A PÁRTOT A HARMINCEGY ÉVES DAMIAN BOESELAGER VEZETI. EZEN A PLAKÁTON AZT HIRDETIK, HOGY „EGYSÉGES EURÓPÁT, AHOGY AZT MI SZERETNÉNK”. CSAK NEM TUDJUK MEG, HOGYAN SZERETNÉK.

 

AFD-S PLAKÁTÉRT EGÉSZEN A FRANKFÖLDI NÜRNBERGIG KELLETT UTAZNI, FRANKFURT KÖRNYÉKÉN UGYANIS EGYET SEM LÁTNI. EZEN A PLAKÁTON JÖRG MEUTHEN PÁRTELNÖK A SZABADSÁG EURÓPÁJÁT ÍGÉRI. 

 

Valamivel kreatívabb a berlini AfD, ott például olyasmiket írnak, hogy „Hogy idegesítsd a Zöldeket, szavazz a kékekre!” A kék ugyanis az AfD színe, de amúgy van Kék Párt néven az AfD volt társelnökének, Frauke Petrynek is egy törpeszervezete: ők viszont (noha Petry férje például EP-képviselő most) nem indulnak az EP-választásokon, a szászországi megmérettetésre készülnek.

 

A VÉGÉRE JÖJJÖN AZÉRT EGY HASZNOS PLAKÁT IS A FRANKFURTI CDU-TÓL. A HELYI ALMABOR (EBBELWOI) KULTURÁLT FOGYASZTÁSÁRA HÍVJÁK FEL A FIGYELMET AZ ISMERT ALMABOROS POHÁR HALRÁCSOS MINTÁZATÁVAL, ÉKES FRANKFURTI DIALEKTUSBAN. NEM FORDÍTJUK LE, TESSÉK UTÁNAJÁRNI!

 

FOTÓK: Techet Péter / Azonnali

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Az EU nem egy bankautomata olyan tagállamok számára, akik figyelmen kívül hagyják az alapvető szabályokat, írták a néppárti EP-képviselők.

A fából készült alkotást július 4-én, az amerikai függetlenség napján gyújtották fel.

A jobbközép Andrej Plenković annyira egyértelmű győzelmet aratott, hogy nem szorul rá egyetlen nagyobb pártra se koalíciós partnerként. Csak a kisebbségekre, lényegében.

Dorosz Dávid főpolgármester-helyettes szerint Budapesten rövid távon biztosan nem lesz ingyen a BKV. De mit és miért akarnak a bécsi zöldek?

Hónapok óta veszekszenek a Gödöt vezető politikusok. A Momentum vezetése polgármestere, Balogh Csaba pártjára állt, de mit gondol az ügyről a többi pártközpont?

Volt olyan tüntető, akit legalább húsz rendőr ütött és rugdosott, miközben már rég a földön feküdt. Második estéje tüntetnek Belgrádban és országszerte Vučić és rendszere ellen.

A hét kérdése

Vége a parlamenti szezonnak, vége a járvány durvábbik részének, és már rendeleti kormányzásra való felhatalmazása sincs Orbánnak, ideje hát megnézni, profitált-e ebből bármelyik párt. Szavazz!

Azért ide elnéznénk

Hogyan kéne támogatni a válság és az automatizáció miatt munkájukat veszített embereket? A Friedrich Ebert Stiftung és az Új Egyenlőség online rendezvénye. Július 9.

Mi köti össze Kozma Lajost, a fényképész házát és Nagy Imrét? Mi volt Karády Katalin Amerikából való hazatérésének titokban tartott feltétele és mi köze ennek a Rózsadombhoz? Kultúrtörténeti séta július 11-én.

Három borásztehetség, bor, bogrács, vezetett kóstoló, dűlőtúra. Mád, július 11.

Duda vs. Trzaskowski: a párharcot többek közt Pál Benedek, az Azonnali szerzője is értékeli július 14-én délután!

Az egyik legszebb pincesoron nyit ki a Planina borház július 31-én este. Vigyázat, sokac temperamentum + jó borok!

Ezt is szerettétek

A sugárzástól nem kell félnünk, nem úgy a környezeti károktól és a privátszféránk szűkülésétől.

Milyen lehet elindulni egy olyan ország választásán, ahol az egyik ellenzéki vezető szerint „minden kibaszott rossz”?

Donald Trump annyira rosszul kezelte a koronavírus-járványt, hogy azt már a Fox News sem hagyja szó nélkül. Hatással lehetett ez a George Floyd halálát követő tüntetésekre és az elszabaduló indulatokra?

Járvány utáni munkaerőpiaci körkép a Helyzetben.

Sepsiszentgyörgy polgármestere, Antal Árpád szerint nem igaz, hogy a székelyek még nem értek meg az önállóságra. Podcast!

Mi áll Klaus Johannis román államelnök magyarellenes kirohanása mögött? Podcast.

Akár az egészségügynek, akár a gazdaságnak akarnak kedvezni a politikusok, katasztrofális következményekbe futnak bele.

Twitter megosztás Google+ megosztás