Megvan, kivel lép koalícióra a bajor CSU

Szerző: Bukovics Martin
2018.10.18. 16:00

Söder bajor kormányfő örül annak, hogy nem szorul rá olyan pártra, amit Berlinből irányítanak szerinte.

Megvan, kivel lép koalícióra a bajor CSU

A bajor CSU a jobbközép-agráriánus Freie Wählerrel lép koalícióra, határozta el magát a két párt elnöksége. Koalícióra eleve azért van szükség a délnémet tartományban, mert a CSU 37,2 százalékos eredményt elérve elvesztette abszolút többségét a vasárnap tartott választáson.

Söder boldog, hogy nincs dolga a Zöldekkel

Szerdán Markus Söder miniszterelnök mind a választáson 17,5 százalékot elérő, második helyezett Zöldek, mind a 11,6 százalékkal harmadik Freie Wähler vezetőivel beszélt, hogy kipuhatolja, ki milyen feltételekkel kormányozna vele. Söder szerint a Zöldekkel folytatott tárgyaláson két, egymással gyökeresen eltérő világfelfogás találkozott, az ökopárttal nem találtak semmiféle közös pontot biztonság és migráció témájában. Nem úgy a jobbközép Freie Wählerrel: a bajor kormányfő velük úgy érezte, könnyedén megtalálta a közös hangot.

Söder szerint így egy „tiszta Bajorország-koalíció” van készülőben, amelyben „nem vesz részt olyan párt, amelyet Berlinből irányítanak”.

A már nagyon a kormányzásra készülő bajor Zöldek csalódottan vették tudomásul Söder döntését, szerintük a CSU-nak nem volt bátorsága leállni velük, és ezzel a könnyebb utat választotta. Söder erre válaszul külön odaszúrt még egyet a Zöldeknek, mondván, a döntés nem a bátorságról, hanem a józan észről szól, a környezetvédelem témáját pedig a Zöldek nélkül is felvállalhatja egy kormányzat.

Mi ez a Freie Wähler?

A bajor tartományi választásról írt helyszíni tudósításunkban már megírtuk: a Freie Wähler (Szabad Választók magyarra fordítva) magyarországi viszonyokra átültetve kicsit olyan, mintha összegyúrnánk a Független Kisgazdapártból maradt legszebb emlékeket a Gémesi György-féle Új Kezdettel, és beraknánk az élére Márki-Zay Péter hódmezővásárhelyi polgármestert. A Freie Wähler főleg a települések minél nagyobb önrendelkezését szorgalmazza, és hisz a közvetlen demokráciában is. Bajorországon kívül nem nagyon szerepelnek jól.

Hubert Aiwangerről, a párt elnökéről a Neue Zürcher Zeitung közölt nemrég portrét. Szerintük Aiwanger sokkal inkább megtestesíti a Tipikus Bajort, mint a CSU vezetői: egy kis faluban lakik, hatalmas vadász, korrekt méretű parasztgazdaságot irányít, népviseletben jár, és olyan gyakorlatias, hogy az újságírónak elmondta, ha valaki arra kéri, építsen neki egy házat, ő bizony megteszi. A politikus abszolút ideológiamentesen csak helyi ügyekkel foglalkozik. Ha kell, a rendőri egyenruhák beszerzését reklamálja meg, ha kell, a tűzvédelmi előírásokat kritizája, több bölcsődei helyet szorgalmaz, nemet mond a münchen-freisingi repülőtér bővítésére, és több honismeretet oktatna a bajor iskolákban.

Matematikailag akár még a szocdemek is kormányra kerülhetnek

Aiwinger három-öt minisztériumot kér majd pártja számára sajtóhírek szerint. Az új bajor tartományi parlament legkésőbb november 5-én ül össze, a tartomány alkotmánya szerint a (régi-)új miniszterelnököt egy hétre rá meg kell választani. Vagyis Markus Södernek még három és fél hete van arra, hogy többséget találjon magának. Matematikailag még a választáson durván leszerepelt, 9,7 százalékos eredménnyel az ötödik helyre befutó szociáldemokrata SPD is szóba jöhet koalíciós partnerként, de ők eleve még csak vasárnap akarják eldönteni, hogy egyáltalán belekezdjenek-e puhatolózó tárgyalásokba erről a CSU-val.

Bukovics Martin
Bukovics Martin az Azonnali alapító-főszerkesztője

Német anyanyelv, gradišćei gyökerek, pécsi szőlő, olasz parkolási bírságok. Az Azonnalitól való távozása óta itt olvasható: Gemišt

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek