+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Techet Péter
2018. október 28. vasárnap, 08:25
Ma választ Németország négy leggazdagabb tartományának egyike, Hessen. A verseny nyílt: újabb meglepetést okozhatnak a Zöldek, akár lehet balos kormány is. A középnémet tartomány felé leginkább Merkel néz izgalommal. Ha nagyot bukik a CDU, abba Merkel is beleremeghet.

Hessenben jelenleg a kereszténydemokraták (CDU) és a Zöldek közösen kormányoznak. Ez persze nem magától értetődő helyzet: a CDU évtizedeken át a legkonzervatívabb tartományi szervezet volt (itt szocializálódott Alexander Gauland, jelenlegi AfD-társelnök is), de itt kerültek először 1985-ben az akkor még keményen baloldali Zöldek is hatalomra.

 

Joseph (Joschka) Fischer tornacipőben és kitérdesedett farmerban vonult be harminchárom éve a wiesbadeni parlamentbe a saját környezetvédelmi miniszteri esküjére, és ezzel indult meg a Zöldek nyugatnémet felívelése.

 

A CDU mára merkelizálódott, a Zöldek pedig egyre polgáribbak lettek. Könnyebbé vált az egymásra találás: Lassan öt éve nagyobb gond nélkül irányítják a tartományt. Akár csak pár évvel ezelőtt is elképzelhetetlen lett volna egy ilyen fekete-zöld-kormány. Mára viszont a merkelista CDU-hoz tényleg sok tekintetben a polgári-balliberális Zöldek állnak a legközelebb.

 

A gondot főleg az országos politika jelenti. Ha a CDU-s hesseni kormányfő Volker Bouffier bukik most vasárnap, azt csakis Merkelnek köszönheti meg. Bouffier-vel ugyanis helyben elégedettek az emberek. Csak hát egy tartományi választás sohasem kizárólag az adott tartományról szól. Ezt két hete a CSU is megtapasztalhatta Bajorországban.

 

Ma úgy néz ki: Hessenben a CDU több mint tíz százalékot fog veszíteni múltkori eredményéhez képest: most huszonöt százalék körül áll a párt.

 

A második helyért nagy verseny lesz: a kisebbik koalíciós partner Zöldek és a helyben ellenzéki szocdemek (SPD) egyaránt húsz százalék körül állnak.

 

A Zöldek számára ez majdnem a korábbi eredményük megduplázása, az SPD számára viszont további zuhanás.

 

Ha már egy nyugatnémet tartományban, ellenzéki pozícióból se tud az SPD erőre kapni – akkor az tényleg a néppártiságának vége.

 

A Zöldek számára, akik Bajorország után Hessenben is másodikak lehetnek akár húsz százalék feletti eredménnyel, a hesseni választás után új helyzet alakulhat ki: ők válhatnak országosan a vezető ellenzéki párttá, a baloldali alternatívává, noha szavazóik főleg az ökológiailag tudatos polgárságból jönnek.

 

Hessenben az AfD tizenöt százalékot is hozhat akár. A hesseni AfD listavezetője, a rajzfilmfigurás nyakkendőiről ismert frankfurti fogorvos és általános orvos, Dr. Dr. Rainer Rahn – aki mindig szigorúan ragaszkodik a kétszeres doktori megszólításhoz – a pártján belül amúgy a mérsékeltek közé tartozik.

 

Hessenben eleve nem lenne esélye annak a proli-náci stílusnak, amivel a keletnémet tartományokban tarol az ottani AfD. Dr. Dr. Rahn inkább a CDU és a liberális FDP jobbszélét akarja megszólítani, ő maga is egykoron a liberális Szabad Demokratáknál politizált. A hatvanhat éves politikus, aki jelenleg a frankfurti önkormányzatban ül, a hírek szerint a Bodeni-tavi házába vonult volna már szívesebben vissza, de végül a tudat, hogy ő viheti be az AfD-t a tizenhatodik német tartományi parlamentbe, a politikánál hagyta.

 

Hessenben emellett a liberálisok (FDP) és a kommunisták (Die Linke) is bent maradnak a parlamentben. A Die Linke egy igen jól szervezett, pragmatikus kampánnyal akár tíz százalékot is elérhet ezúttal.

 

Frankfurt hipszternegyedeiben a radikális baloldali párt akár tizenöt-húsz százalékot is hozhat,

 

de a szegényebb, észak-hesseni munkásvárosban, Kasselben is komoly esélyeik vannak.

 

A jelenlegi CDU-Zöldek-kormánynak a közvélemény-kutatások számai alapján nincs már többsége. A CDU a Zöldek mellett a liberálisokra szorulhat rá. De akár összejöhet egy baloldali kormány is:

 

az SPD, a Zöldek és a Die Linke ma együtt ötven százalék felett állnak.

 

2008-ban a szocdem Andrea Ypsilanti vezetésével már majdnem létrejött egy ilyen piros-zöld-vörös kormány. De végül az SPD soraiból – névtelenség mögé bújva – egyesek Ypsilanti ellen szavaztak. Az SPD egyes köreinek a Die Linke akkor még elfogadhatatlan volt.

 

Mára azonban lehet, hogy a baloldali kormány már nem egy szocdem, hanem egy zöld politikus vezetésével alakul meg:

 

ezesetben a félig jemeni származású Tarik Al-Wazir lehet a hesseni miniszterelnök.

 

Ha ez összejön, azt azt jelentené, hogy Németország négy leggazdagabb tartományából kettőben zöld politikus lenne a miniszterelnök. (Ma csak a délnyugati, többek között az autóiparáról híres Baden-Württemberg élén áll zöld kormányfő.)

 

Al-Wazir annyira meg van lepve pártja sikerén, hogy alig akarja azt elhinni. A konzervatív Frankfurter Allgemeine Zeitungnak azt mondta, hogy a jelenlegi helyzet, amiben a Zöldek szárnyalnak, „nem normális“. A siker receptje szerinte mindazonáltal pusztán annyi, hogy a Zöldek „az összes párt közül a legkevésbé populisták“. Tény: mára kialakult egy olyan városi, jómódú, polgári réteg, amely értékeiben mégsem a liberális FDP-hez (azaz a gazdag polgárok klasszikus pártjához), hanem a balliberális-kozmopolita-ökokonzervatív Zöldekhez áll inkább közel. A bajor választások estéjén a Zöldek országos társelnöke, Robert Habeck az Azonnalinak adott nagyinterjújában szintén polgárinak nevezte magukat.

 

Most pedig nézzünk plakátokat!

 

A Zöldek érzik a sikert, nagyon sok plakátjuk van Frankfurtban, és elég szellemesek az üzeneteik. Az ökopárt egyik plakátja a méhek kihalásának veszélyére figyelmeztet, holott: „ők is a nép“. Utalva evvel az AfD völkisch ideológiájára, amely a nép (fajilag meghatározott) fogalmából indul ki.

 

 

A Zöldek hazaszeretetet is hirdetnek: „Haza? Természetesen.“ És egy fehér és fekete kéz összekulcsolva látható. Kisbetűkkel hozzáteszik: „Az hesseni, aki hesseni akar lenni."

 

 

Az SPD plakátjai dögunalmasak: Thorsten Schäfer-Gümbel, a párt listavezetője látható rajtuk, a felirat: „Most csináljuk a jövőt“.

 

 

A Die Linke plakátjai a többség nevében készültek: „Többet a többségnek“ – hirdeti a legtöbb plakát. A párt szerint a milliárdosok egy százalékával szemben ők képviselnék a kilencvenkilenc százalék érdekeit. Van hozzá egy elég dinamikus videóklippjük is. Többek között a tanároknak is több pénzt akarnak, meg eleve több tanárt – mégpedig egy szóviccel: „Je Lehrer, desto schlauer“. Azaz: „minél [inkább] tanár, annál okosabb“, de a német Lehrer (tanár) szó eleve úgy hat, mint a melléknév-fokozás.

 

 

A kormányzó CDU a nyugalmat sugározza, ezért a konzervatív választókat akarja megtartani. Volker Bouffier miniszterelnök feje alatt a felirat: „A jövőt alakítani. A gyökereket megőrizni.”

 

 

Az AfD-nek Frankfurtban, ahol a fotók készültek, gyakorlatilag nem látni plakátját: a kozmopolita városban a párt öt-hat százalékon vegetál csak. Wiesbaden előtt, Mainz-Kastelnél sikerült találni, igen-igen magasra, alig láthatóan felszögelten AfD-s plakátokat, amelyek például „konzekvens kitoloncolást“ követelnek. A párt más plakátjain amúgy randomszerszerűen hol útfelújítást, hol környezetvédelmet, hol diesel autókat, hol több  nyugdíjat, hol kevesebb adókat követel – látható, hogy nem komoly programot akar adni, hanem mindenféle diffúz elégedetlenséget összefogni.

 

 

A jobboldali liberális Szabad Demokraták (FDP), akik például a rajnai borászok között erősek, élénk színekkel hirdetnek digitális modernséget és jogállami keménységet. Az egyik plakáton azt üzenik, hogy „ami számít, az az állam törvénye, nem az utcáé“.

 

 

A másik FDP-plakáton pedig számítógépes parancsszavaknak álcázzák a stratégia (STRG) és terv (ENTF) szavak rövidítéseit – bár nem biztos, hogy ez mindenkinek azonnal leesik.

 

 

Kisebb pártok is indulnak – többek között az ökokonzervatív, LMP-szerű Ökológiai Demokrata Párt (ÖDP), amely a plakátjain például a „közvetlen demokrácia akadályait“ csökkentené.

 

 

Az aprócska Humanisták szekuláris államot ígérnek. Sok plakátja van Frankfurtban a vegetáriánusok pártjának is. Elvétve a neonáci NPD plakátjai is láthatóak, amelyek hangulatban és esztétikában teljesen a Die Linke plakátjait utánozzák. A Die Partei viccpárt viszont alig van jelen a köztereken, legalábbis Frankfurtban nem sok helyen lógnak plakátjai.

 

A radikális zöldeket tömörítő „Ember – Környezet – Állatvédelem“ párt annál aktívabb: a plakátjain többek között azon háborog, miként ülhetnek nácik a parlamentekben, de állatvédők meg nem.

 

 

CÍMLAPFOTÓ: picture-alliance / dpa

FOTÓK: Techet Péter / Azonnali

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Narendra Modi kormányának csak azt követően tűnt fel, hogy Aatish Taseer nem jogosult az indiai állampolgárságra, hogy az újságíró egy cikkében kemény hangon bírálta a hatalmat.

A Google mesterséges intelligencián alapuló fejlesztése, a FreddieMeter meg is mondja, mennyire érsz fel a legendás énekeshez.

Kövér László szerint az európai integráció tulajdonképpen olyan, mint a nácizmus, a sztálinizmus, és az amerikai imperializmus.

Behrouz Boochani korábban úgy nyert ausztrál irodalmi díjat, hogy egy ausztrál menekülttáborban tartották őrizetben, most Új-Zélandtól kapott ideiglenes vízumot.

Thierry Breton és Adina Vălean is átment a meghallgatáson, csak a magyar biztosjelölt fog kapni még plusz kérdéseket.

A magyar jelölt jó teljesítményt nyújtott, de nem tudta elhitetni, hogy biztosként le tudna szakadni az Orbán-kormányról.

A hét kérdése

„Támogasson téged a Momentum!” – hangozhatna a mondat azoktól, akiken megpróbáltak segíteni Fekete-Győrék az elmúlt napokban.

Azért ide elnéznénk

Jobbnál jobb európai filmeket vetítenek november 13-15. között, ráadásul még jegyet is lehet nyerni!

És mindegyiktől lehet kóstolni! Ráadásul Budapesten! És még finomak is a borok. Nov. 23.

Eljött a te időd! Ugyanis a szocialista párt szervezésében megnézhető Az ifjú Karl Marx című film november 14-én.

Fantasztikusirodalmi találkozó november 30-án!

Jávor Benedekkel, Stumpf Andrással és Bajomi-Lázár Péterrel december 12-ig.

Ezt is szerettétek

Miért nézik le egymást az értelmiségiek és a melósok? Három pályakezdő: egy büszke gázszerelő, egy egyetemista és egy self made man mondja el.

Romániának is valamiről illene szólnia. Most arról szól, hogy nagy, és még nagyobb akar lenni. Így nehéz lesz bármiféle autonómia, mert az nem mennyiségi, hanem inkább minőségi cél. Véleménycikk!

Az EU leendő éléskamrája lehetne a zöldségek tömegét termelő Észak-Macedónia, aminek az új nevét a lakói nagy része rühelli, de elviselik az olyannyira vágyott EU-tagság áraként. De lesz-e ebből valami?

Eddig is csak egy-két helyen szabadott videózni a parlamentben, de mostantól még kevesebb helyen lehet, és még hangfelvételt készíteni se szabad szinte sehol a Házban.

Twitter megosztás Google+ megosztás