+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Hutter Marianna
2019. április 11. csütörtök, 20:30
Ugyan a lyoni bíróság a francia farmernek adott igazat a Monsanto óriáscéggel szemben, de arról nem döntöttek, mekkora kártérítést kell fizetniük.

Egy francia fellebviteli bíróság kimondta: a Monsanto óriáscég egyik terméke felel egy francia farmer egészségügyi problémáiért, miután a férfi véletlenül belélegezte a cég glifozát alapú gyomirtóját – írja a Reuters.

 

A már több mint egy évtizede húzódó pereskedésben most egy lyoni bíróság adott igazat csütörtökön az érintett farmernak, Paul Francois-nak, aki azt állítja: mióta 2004-ben véletlenül belélegezte az óriáscég Lasso nevű gyomirtóját, neurológiai problémái vannak, többek közt fáj a feje, elájul és memóriazavarban szenved.

 

Ugyan a bíróság a férfinek adott igazat az óriáscéggel szemben, de azt nem határozta meg, mennyi kártérítést kell a Monsantónak kifizetnie, erről majd egy másik lyoni bíróságnak kell döntenie.

 

A farmer egyébként egymillió eurót szeretne kapni a cégtől.

 

A Bayer – amely tavaly vásárolta fel a Monsantót – úgy kommentálta az ítéletet: fontolgatják, milyen jogi lehetőségeik vannak az ítélet ellen, például elképzelhető, hogy fellebbeznek ellene Franciaország legfelsőbb bíróságán.

 

A Lasso gyomirtót egyébként 2007-ben tiltották be a franciáknál azt követően, hogy a termék forgalmazását egyes országokban visszavonták.

 

A Monsanto legutóbb azért is került a figyelem középpontjába, mert kiderült: egyike azoknak a multiknak, akik finanszírozzák a liberális ALDE pártcsaládot az EP-ben. Emiatt úgy tűnt, hogy Emmanuel Macron pártja, az En Marche szakít az ALDE-val, ám azóta kiderült, hogy frakciószövetséget azért mégis el tudnának képzelni a liberálisokkal az Európai Parlamentben.

 

FOTÓ: Flickr

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

A moldovai Alkotmánybíróság két éven át tartó politikai válság végére tett pontot. Az elnök nyugatbarát pártja vezet, akár egyedül is kormányozhat.

Maruzsa Zoltán köznevelésért felelős államtitkár azt is elmondta, hogy miért döntöttek úgy, hogy az óvodákat és az általános iskolák alsó tagozatait még áprilisban kinyitják.

Cak az oltás első dózisát kapta meg. A kormány időközben ígéretet tett a rendszer pontosítására.

Ismert emberek fognak oltásra buzdítani minket, a cél nyolcmillió magyar beoltása, Gulyás szerint a Szputnyik a nyugati vakcináknál is jobb. Ez történt a kormányinfón!

Kolozsváron nemcsak a lakhatás, a kultúra is többe kerül, mint máshol. A Székelyföldön minden olcsóbb, Kézdivásárhely a legolcsóbb, magyar lakossággal is rendelkező város.

A heti Tsúfos Tükör megmutatja, miért örülhetünk a fővárosban épülő kínai egyetemnek.

A 2019-es önkormányzati választáson Pikó András mögé álltak be, és most sem állítanak saját jelöltet a VIII. kerületben.

A hét kérdése

A hatpárti ellenzéki szövetség szerint felesleges a regisztráció, elég lenne felmutatni a TAJ-kártyát, hogy beoltsanak valakit a covid ellen. Szerinted?

Azért ide elnéznénk

Mi is, képzelheted. Gyere az Azonnali olvasói Facebook-csoportjába kibeszélni mindent!

Ezt is szerettétek

Eddigi bevételeik 10 százalékát keresik most meg, hiszen a szakmájukat konkrétan nem tudják gyakorolni. A Music Hungary Szövetség elnöke, Weyer Balázs a Helyzetben!

Hogyan lehet úgy szürreális műveket írni, ha a világ maga is egyre szürreálisabb? Veres Attila íróval erre kerestük a választ.

Renczes Ágoston, az Azonnali újságírója elmondja, miért lehet jobb vezető Matovič betonkatolikus menedzser utódja, és hogyan érintheti ez a felvidéki magyarságot.

A popzenészek és sztársportolók legújabb bevételi forrásáról Bornemissza Márkkal, az egyik legsikeresebb cipőbolthálózat, a Footshop magyar brand managerével beszélgettünk.

Az Európai Bizottság nemrég nyilvánosságra hozta az EU-s védettségi igazolásról szóló tervet. Lattmann Tamás nemzetközi jogásszal elemeztük, hogyan válhat valóra. Podcast!

Horváth Máté, a Dürer Kert koncertszervezője az Azonnalinak néhány részletet elárult arról, hogyan fog kinézni a lockdown utáni Dürer. Podcast!

Az 1848-as forradalomra és szabadságharcról szeretünk egy jó adag nemzeti mázzal és pátosszal leöntve gondolkodni. De mi köze a nemzeti ünnep lezüllesztéséhez Torgyán Józsefnek? Podcast!

Twitter megosztás Google+ megosztás