Új francia ítélet mondja ki: a Monsanto felel egy farmer egészségkárosodásáért

Szerző: Hutter Marianna
2019.04.11. 20:30

Ugyan a lyoni bíróság a francia farmernek adott igazat a Monsanto óriáscéggel szemben, de arról nem döntöttek, mekkora kártérítést kell fizetniük.

Új francia ítélet mondja ki: a Monsanto felel egy farmer egészségkárosodásáért

Egy francia fellebviteli bíróság kimondta: a Monsanto óriáscég egyik terméke felel egy francia farmer egészségügyi problémáiért, miután a férfi véletlenül belélegezte a cég glifozát alapú gyomirtóját – írja a Reuters.

A már több mint egy évtizede húzódó pereskedésben most egy lyoni bíróság adott igazat csütörtökön az érintett farmernak, Paul Francois-nak, aki azt állítja: mióta 2004-ben véletlenül belélegezte az óriáscég Lasso nevű gyomirtóját, neurológiai problémái vannak, többek közt fáj a feje, elájul és memóriazavarban szenved.

Ugyan a bíróság a férfinek adott igazat az óriáscéggel szemben, de azt nem határozta meg, mennyi kártérítést kell a Monsantónak kifizetnie, erről majd egy másik lyoni bíróságnak kell döntenie.

A farmer egyébként egymillió eurót szeretne kapni a cégtől.

A Bayer – amely tavaly vásárolta fel a Monsantót – úgy kommentálta az ítéletet: fontolgatják, milyen jogi lehetőségeik vannak az ítélet ellen, például elképzelhető, hogy fellebbeznek ellene Franciaország legfelsőbb bíróságán.

A Lasso gyomirtót egyébként 2007-ben tiltották be a franciáknál azt követően, hogy a termék forgalmazását egyes országokban visszavonták.

A Monsanto legutóbb azért is került a figyelem középpontjába, mert kiderült: egyike azoknak a multiknak, akik finanszírozzák a liberális ALDE pártcsaládot az EP-ben. Emiatt úgy tűnt, hogy Emmanuel Macron pártja, az En Marche szakít az ALDE-val, ám azóta kiderült, hogy frakciószövetséget azért mégis el tudnának képzelni a liberálisokkal az Európai Parlamentben.

FOTÓ: Flickr

Hutter Marianna
Hutter Marianna az Azonnali újságírója

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek