Miért hagyja a kormány, hogy mérgezzenek minket?

Kardos Gábor

Szerző:
Kardos Gábor

2019.01.16. 11:45

A képzeletbeli menekültek helyett érdemes lenne végre aggódni valós dolgok miatt: például azért, hogy a hatóságok hanyagságából súlyosan egészségkárosító méreganyagok jutnak a szervezetünkbe.

Bírósági ítélettel tiltották be a Roundup márkanévvel forgalmazott glifozát alapú gyomirtókat Franciaországban az óvatosság elvére (principe de précaution) hivatkozva.

Újabban ismét több komoly visszhangot kiváltó vizsgálat mutatott rá a glifozát toxikus hatásaira, illetve arra, hogy milyen aggasztó mennyiségben található ez a méreganyag valamennyiünk szervezetében. Nemrég száz francia polgár jelentkezett önként vizeletvizsgálatra azzal a céllal, hogy felmérjék a glifozát fertőzöttséget a lakosságban és az eredmény száz százalékos fertőzöttséget mutatott ki.

Decemberben szintén állampolgári kezdeményezésre vizsgáltak be kaliforniai borokat és mindegyiknél találtak glifozátot. Még a bioborokban is, bár azokban jóval kisebb mennyiségben.


Úgy látszik, hogy akik nálunk hatalmon vannak, egyáltalán nem alkalmazzák és talán nem is ismerik a francia hatóságok által ezügyben alkalmazott óvatossági elvet,

ami alapján minden olyan termék forgalmazását felfüggesztik, amelynél mérgezés, illetve súlyos egészségkárosító hatás magas kockázatát mutatják ki célzott vizsgálatok. Sajnos azon kevesek közé tartoznak a kormánypárti magyar EP-képviselők, akik megfúrták az unióban a glifozát gyors és radikális kivezetését. Az Azonnali kérdését azzal hárították el, hogy szerintük „nem jelent kockázatot az emberi egészségre”.

Nagyjából ugyanezzel védte a neonikotinoid alapú „növényvédő” szereket is a vegyszerlobbikat fedező kormánypárti politika, bőszen tagadva, hogy ezek miatt lettek volna drámai méhpusztulások Magyarországon is, bár a Nemzeti Élelmiszer-biztonságlánc Hivatal (Nébih) Állategészségügyi Diagnosztikai Igazgatóságának (ÁDI) szakvéleménye épp a napokban cáfolt rá erre a vélelemre egy konkrét méhpusztulás esetének kivizsgálásában.

Több esetben is nyilvánvalóvá vált tehát, hogy különféle vegyszer- és gyógyszerlobbik érdekeit a közérdekkel szemben a végsőkig védelmezi a kormány, akár egészen elképesztő közegészségügyi kockázatok ellenére is.

Emlékeztetőül legyen itt elég megemlíteni, hogy a nálunk is népszerű vény nélkül kapható gyógyszerek egészségkárosító hatásait kimutató vizsgálat és a szintén súlyosan rákkeltő hatásai miatt betiltott szoláriumokkal kapcsolatos kérdéseinkre az illetékesek máig nem adtak választ.

Talán egyre többünk számára már költői kérdés: vajon miért hagyja a kormány, hogy ipari módszerekkel és ipari léptékben mérgezzenek minket különféle súlyosan egészségkárosító termékekkel? De ha ezt a kérdést nem tesszük fel újra és újra, amíg ki nem kényszerítjük rá a választ, akkor más kérdéseket sem nagyon érdemes feltennünk.

Külön rejtély, hogy emberek ezreit miért érdekeli sokkal inkább az a hipotetikus „veszély”, hogy esetleg a városukba menekültek is érkezhetnek mint az a valódi veszély, hogy a hatóságok hanyagságából súlyosan egészségkárosító méreganyagok jutnak a szervezetünkbe.

Pedig az utóbbi mintha egy kicsit mégiscsak közelebből érintené az életünket.

Olvass még több Kardos Gábort az Azonnalin!

Kardos Gábor
Kardos Gábor Vendégszerző

Filozófus, borkereskedő, a Balatoni Kör egyik alapítója.

olvass még a szerzőtől
Kardos Gábor
Kardos Gábor Vendégszerző

Filozófus, borkereskedő, a Balatoni Kör egyik alapítója.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek