Hazaárulásért kell bíróság elé állnia az orosz hírügynökség ukrajnai vezetőjének

Szerző: Bakodi Péter
2019.04.05. 19:01

Kirill Visinszkijt még tavaly májusban tartóztatta le az ukrán elhárítás. Sokan politikai indítékot sejtenek az eljárás mögött.

Hazaárulásért kell bíróság elé állnia az orosz hírügynökség ukrajnai vezetőjének

Közel egy évvel letartóztatása után csütörtökön elkezdődött az orosz állami hírügynökség, a RIA Novosztyi ukrajnai irodavezetőjének pere.

Kirill Visinszkijt hazaárulással, ukránellenes propagandával és az orosz hibridháborúban való részvétellel vádolják.

Az utóbbi vádpont tulajdonképpen arra utal, hogy Oroszország katonai céljai elérése érdekében a hadsereg mellett egyéb, nem megszokott módszereket, így a hagyományos és az online médiát is előszerettel felhasználja a célterület lakosságának befolyásolása érdekében. Az 52 éves, elfogása idején orosz-ukrán kettős állampolgárságú újságíró havi 53 ezer eurónak (17 millió forint) megfelelő összegű anyagi támogatást kapott az oroszoktól egy szerbiai közvetítőn keresztül, amiért cserébe az orosz állami propagandához igazodva kellett tudósítani egyebek mellett a Krím-félsziget annektálásával kapcsolatos eseményekről – állítja a férfit rács mögé juttató ukrán elhárítás (SZBU).

Ha elítélik, akkor akár 15 éves börtönbüntetést is kaphat.

A tavaly május óta letartóztatásban lévő Visinszkij időközben lemondott ukrán állampolgárságáról, és a kezdetektől azzal vádolja az ukrán hatóságokat, hogy politikai megrendelésre cselekednek. Ezen véleményével nincs is egyedül, és itt nem csak Moszkva és az oroszbarát szereplők támogatására kell gondolni.

Az EBESZ médiaszabadságért felelős képviselője komoly aggodalmát fejezte ki Visinszkij letartóztatása kapcsán, de még az amerikai külügy is felemelte a szavát.

Ukrajna és Oroszország között 2014 óta tart a súlyos államközi konfliktus, mely az oroszbarát ukrán elnök Viktor Janukovics elűzésével kezdődött. A kijevi forradalmi eseményekre válaszul Moszkva, az orosz fegyveres erőkhöz tartozó, hivatalos felvarróiktól megfosztott katonákkal elfoglalta a Krím-félszigetet, heteken belül népszavazást írt ki a terület hovatartozásáról, majd rövid időn belül annektálta is azt. Emellett az orosz vezetés a mai napig aktívan támogatja a Kelet-Ukrajnában harcoló szakadár erőket.

FOTÓ: Twitter / Russian Embassy UK

Bakodi Péter
Bakodi Péter az Azonnali újságírója

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek