Orbánt a legnagyobb görög kormánypárt és ellenzéki párt sem kedveli

Szerző: Kulcsár Árpád
2019.03.24. 18:57

Alexis Cíprasz szerint katasztrófa lenne, ha az „ultajobbos” Manfred Weber lenne az EB új elnöke

Orbánt a legnagyobb görög kormánypárt és ellenzéki párt sem kedveli

Az Európa-párti progresszív erőknek össze kellene fogniuk, és meg kellene akadályozniuk, hogy Manfred Weber legyen az Európai Bizottság következő elnöke – véli Aléxis Cíprasz görög miniszterelnök.

„Minden progresszív erő egyetért abban, hogy kötelességünk megakadályozni, hogy a szélsőséges neoliberális és ultrajobboldali bajor politikus, Manfred Weber legyen az EB elnöke”

– mondta az Euractiv szerint. A miniszterelnök szerint ha Weber lenne az elnök, azzal létrejönne a jobboldal és a szélsőjobb szövetsége, az pedig katasztrófát jelentene Európa jövőjére nézve.

Cíprasz pártja az Egységes Európai Baloldal/Északi Zöld Baloldal pártcsaládba tartozik, de a miniszterelnököt rendszeresen meghívják a szocialisták találkozóira is. Az úgynevezett progresszív erők, azaz a szocialisták, a zöldek és a baloldali pártok külön-külön csúcsjelölteket állítottak, azonban nem zárták ki, hogy a választások után együttműködjenek.

A középjobb néppártot a Fidesz miatt is sokat kritizálják mostanság balról, azaz amiatt, mert végül nem zárták ki őket.

„Ilyen sokáig tolerálni Orbánt a Néppárt orbanizációjához vezetett, ezt pedig nehéz lesz visszafordítani. Sokat romlott a Néppárt hitele, miszerint hiteles partner lenne a szélsőjobb populizmus elleni harcban” – mondta nemrég Udo Bullman, a Szocialisták és Demokraták Progresszív Szövetségének frakcióvezetője is.

Weber régen azt mondta, ő híd akar lenni a jobboldal új hangjai, mint például Salvini és a hagyományos jobboldal között. Orbán azonban támogatja a jelöltségét mindazon konfliktusok ellenére, amelyek nemrég megtörténtek közte és a német csúcsjelölt között.

Nem csak a görög kormánypárt bírálja azonban Orbán miatt Weberéket, hanem a legnagyobb ellenzéki erő, az Új Demokrácia pártja is, aki benne volt azok között a pártok közt, akik kezdeményezték a kizárást.

„A magyar kormánypártnak el kell végre döntenie, hogy akar-e maradni a Néppártban.

Az Új Demokrácia a kezdetektől világossá tette, hogy ilyen attitűdöket nem szabad tolerálni a Néppárton belül.

Amit csinálnak, nem fér össze azokkal az értékekkel, amelyeket mi jobbközép vonalon képviselünk” – szögezte le nemrég Yannis Smyrlis, az Új Demokrácia nemzetközi kapcsolatokért felelős titkára.

FOTÓ: Wikimedia Commons

Kulcsár Árpád
Kulcsár Árpád az Azonnali újságírója

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek