Băsescu: A marxisták között a helye Orbánéknak, a Fideszt ki kell zárni

Szerző: Bukovics Martin
2019.03.11. 17:23

A volt román elnök véleménye szerint a Fidesz helye nem a Néppártban, hanem a marxisták között van, ahol a „törvények be nem tartása a politika részét képezi”.

Băsescu: A marxisták között a helye Orbánéknak, a Fideszt ki kell zárni

A romániai Népi Mozgalom Párt (PMP) országos tanácsa egyöntetű szavazattal úgy döntött, megbízza a PMP képviselőjét, hogy az Európai Néppárt (EPP) ülésén szavazzon a Fidesz kizárása mellett, mondta el hétfőn Traian Băsescu, az alakulat tiszteletbeli elnöke a román Agerpres hírügynökség híre szerint. „A magyar kormánypárt súlyosan megszegi a Lisszaboni szerződést, az Unió alapszerződését, már nem fogadja el azt, amit aláírt a csatlakozáskor (...), szerintem egy ilyen pártot nem lehet megtűrni az EPP-n belül” – nyilatkozta Băsescu.

A volt román államfő – aki korábban már hangot adott annak a véleményének is, miszerint Románia a Tiszáig kellene, hogy tartson – szerint a PMP már csak a Fidesz vasárnapi „aljas nyilatkozata” miatt sem állhat Orbán Viktor mellé, amelyben kiállt a székelyföldi autonómia mellett.

Băsescu véleménye szerint a Fidesz helye a marxisták között van, ahol a „törvények be nem tartása a politika részét képezi”,

de nincs mit keresnie a Néppártban, amelyik „jól-rosszul, vagy 15 éve kormányozza az Európai Unió (EU) hajóját”, még akkor is, ha ez az EU nem feltétlen az, amiről álmodtunk. A PMP egyébként a legfrissebb romániai közvélemény-kutatások szerint nem érné el a bukaresti parlamentbe való bejutáshoz szükséges 5 százalékos küszöböt.

Az Azonnali megkeresi majd Strasbourgban Gabriele Zimmert, az Európai Parlament marxistákat is tömörítő legbaloldalibb frakciójának, a GUE/NGL-nek a vezetőjét Băsescu kijelentésével kapcsolatban, valamint magát a volt román államfőt is, hogy fejtse ki bővebben, pontosan kiket ért marxisták alatt.

A Fidesz esetleges kizárásáról március 20-án dönt az Európai Néppárt, amelynek Romániában a PMP-n kívül tagja még a Fidesszel egy ideje harmonikusan együttműködő erdélyi magyar párt, a biztosan a Fidesz kizárása ellen szavazó RMDSZ is, valamint a legnagyobb ellenzéki párt, a jobboldali Nemzeti Liberális Párt (PNL). Utóbbiak a hétre ígértek döntést a Fidesz kizárásának ügyében – a párt Azonnalinak nyilatkozó EP-képviselői inkább Orbán ellen voltak, mint mellette.

A Néppártnak az ügyben döntő politikai közgyűlését 262 delegált alkotja: a PNL-nek itt 8 voksa van, míg a PMP-nek és az RMDSZ-nek 2-2. Az erőviszonyokat itt foglaltuk össze az Azonnalin.

Bukovics Martin
Bukovics Martin az Azonnali alapító-főszerkesztője

Német anyanyelv, gradišćei gyökerek, pécsi szőlő, olasz parkolási bírságok. Az Azonnalitól való távozása óta itt olvasható: Gemišt

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek