Amíg az autonómiáról oktatnak minket, naponta el fogom mondani, hogy Románia a Tiszáig tart! Traian Băsescu az Azonnalinak

Szerző: Bakó Bea
2019.11.24. 08:09

Az EPP zágrábi kongresszusán futottunk össze a magyarellenességéről híres Traian Băsescu volt román államelnökkel, akitől megkérdeztük, hiányzik-e neki a Fidesz a kongresszusról, hogyan tud együtt dolgozni az RMDSZ-szel, miért nem ígérnek soha semmit a román politikusok az erdélyi magyaroknak, és ha Románia a Tiszáig tart, mit kezdenének a még nagyobb magyar kisebbséggel. Interjú.

Amíg az autonómiáról oktatnak minket, naponta el fogom mondani, hogy Románia a Tiszáig tart! Traian Băsescu az Azonnalinak

Nem hiányzik önnek a Fidesz az EPP-kongresszusról?

Nem, amúgy sem azért jöttem, hogy a fideszesekkel találkozzak, hiszen például Gál Kingával csaknem minden nap találkozom az Európai Parlament külügyi bizottságában.

Jól együtt tud működni a fideszesekkel az EP-ben?

Igen, általában nincsenek vitáink.

Ön szerint a Fidesznek a Néppártban kellene maradnia, vagy el kellene hagynia azt?

Én szót emeltem azok ellen, akik felvetették, hogy ki kellene zárni a Fideszt a Néppártból még tavaly tavasszal. Kifejezetten ellene voltam, amikor erről vita volt.

Miért?

Egyrészt mert már hosszú évek óta együttműködünk. Másrészt speciális kapcsolatom van az önök miniszterelnökével, Orbán Viktorral, és nem mondhatom neki, hogy „Viktor, menj ki a Néppártból”. Ezt nem tehetem! (Nevet.)

Túl jó barátok ahhoz?

Igen. Jó kapcsolatban maradtunk még akkor is, ha nem értek egyet Viktor azon politikájával, hogy az autonomizmust bátorítja más országokban. Minden országnak a kisebbségi problémáit a saját alkotmányának megfelelően kell kezelnie. Egyik ország sem szorul rá, hogy mások kívülről instrukciókat vagy ötleteket adjanak, hogy hogyan alkalmazza a saját alkotmányát. Van egy alkotmányunk, ami ezt is szabályozza, ebben nekem más a megközelítésem, mint Viktornak; ez egy politikai vita, ami folytatódni fog, de azt

biztosan nem fogjuk elfogadni, hogy a kisebbségi népesség Romániában autonómiát kapjon.

Mi a helyzet az RMDSZ-szel? Ők is a Néppártban ülnek. Hogyan látja, ők inkább a magyar, vagy inkább a román delegációval működnek együtt?

Számos esetben a magyar delegációval tartanak. Néha, ha az az érdekük, hogy a román delegációt támogassák, akkor pedig azt támogatják. De ez szokása az RMDSZ-nek, néhány évtizede már így politizálnak. Egy kisebbséget képviselnek, és így mindig van kifogásuk, hogy miért nem lojálisak egyik vagy másik párthoz.

Lehet, hogy megváltoztatnák ezt a politikájukat, ha a mainstream román pártok is ígérnének néha valamit a magyar kisebbségnek, nem?

Nézze, talán a román pártok hibáznak, mikor olyan dolgokat ígérnek nekik, amiket nem lehet betartani.

Például?

Nem tudom, én soha nem ígértem semmit az RMDSZ-nek. Én nem is szoktam támogatni, hogy az RMDSZ-t bevegyük a szövetségekbe – bár amikor a pártom kormányzott, az RMDSZ akkor is a szövetség része volt. De én nem támogatom a velük való szövetségkötést.

És a romániai magyar szavazóknak miért nem ígérnek soha semmit a román elnökjelöltek?

Az elnökünk is kisebbségi: a német kisebbséghez tartozik.

Ha egy kisebbségi elnök nem ígér semmit a magyar kisebbségnek, az azt jelenti, hogy Johannisnak igaza van.

Tehát ha egy erdélyi szász nem ígér semmit a magyaroknak, akkor egy románnak már végképp nem kell?

Johannis nagyon egyenes ebben a kérdésben: mindannyian románok vagyunk, román állampolgárok. Ugyanazt az alkotmányt kell betartanunk – ez egyértelmű Johannis nézőpontjából.

Ön és pártja, a PMP miért Johannist támogatja az elnökválasztás második fordulójában?

Mert az alternatíva Dragnea úr szocialista jelöltje (Viorica Dăncilă exminiszterelnök – a szerk.), akit sosem fogok támogatni. Egész életemben a szocialistákkal harcoltam.

A PSD mára gyakorlatilag visszaszorult a Regátba. Ez azért releváns tény az elnökválasztás szempontjából, nem?

Nem. A szocialisták visszajönnek! Ugyanis kitűnő infrastruktúrájuk van, a legjobb, ami egy pártnak lehet. Ez csak idő kérdése – hogy mikor találnak egy hiteles vezetőt, aki visszaadja a hitelességét a pártnak. A PSD problémája az, hogy nem hitelesek a vezetői.

Tudnak találni egy hiteles vezetőt?

Nem tudom, hogy mikor, de biztosan fognak találni. Ez pedig figyelmeztetés kell legyen azoknak az embereknek, akik azt hiszik, hogy a szocialisták egyszer és mindenkorra kiestek a hatalomból. Nem! Nagyon veszélyesek és oda kell rájuk figyelnünk: még ha most nehéz helyzetben vannak is, nem haldokolnak.

Milyenek most a román-magyar kapcsolatok?

Szerintem rendben vannak. A kisebbségekre vonatkozó nyilatkozatokból nem lehet kiolvasni, hogy milyenek valójában a román-magyar kapcsolatok. Az egyetlen probléma, hogy a magyar vezetésű helyi hatóságok elutasítják a nemzeti ünnepünket. Ha ezt nem orvosolják, akkor nagyon valószínű, hogy mi is hasonlóan fogunk reagálni, és nem fogjuk elismerni a magyar nemzeti ünnepeket. A magyaroknak három nemzeti ünnepük van az évben, nekünk csak egyetlenegy.

December elseje.

Így van.

Akik Trianonnal jönnek, hülyeséget beszélnek:

ezt azok találták ki, akik nem Európa, Magyarország és Románia jövőjét nézik, hanem a múltba tekintenek.

Mit kellene csinálniuk a magyaroknak december elsején ön szerint?

A magyarországiak azt csinálnak, amit akarnak. De a romániai magyarok, akik Romániában élnek és román állampolgárok, ők tiszteletben kellene, hogy tartsák a nemzeti ünnepünket. És a magyar külügyminiszternek sem kellene bejelentenie, hogy semmilyen meghívást nem fogad el a román féltől december elsejére. Ez elfogadhatatlan. De most már ami elég, az elég.

Csak egy utolsó kérdés. Ön híres arról a kijelentéséről, hogy Románia a Tiszáig tart…

Természetesen. Ha tanul egy kis történelmet, meglátja, hogy Románia, az igazi Románia a Tiszánál kezdődik.

És amíg vannak politikusok, akik próbálnak kioktatni minket, hogy hogyan adjunk területi autonómiát a magyaroknak, addig el is fogom mondani minden nap, hogy Románia a Tiszáig tart.

De ha addig tartana, akkor még nagyobb magyar kisebbségük lenne az országban.

Sok szerencsét, viszontlátásra!

De akkor ezt a helyzetet hogyan kezelné?

Mondom, befejeztem az interjút.

Csak ezt árulja még el, hogy akkor mi lenne a még nagyobb magyar kisebbséggel?

(Asszisztenséhez és egy román újságíróhoz fordul.) Nézzék a propagandát, a magyarok hülye propagandáját! Elképesztően agresszívak, és minden pillanatban készen állnak a dezinformálásra.

FOTÓ, VIDEÓ: Bukovics Martin, Illés Gergő / Azonnali

Bakó Bea
Bakó Bea az Azonnali alapító-főszerkesztője

EU-jogász. 2021 márciusa óta anyasági szabadságon.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek