A román néppártiak sincsenek a Fidesz mellett

Szerző: Kulcsár Árpád
2019.03.05. 16:01

A Nemzeti Liberális Párt (PNL) egy képviselője negyed évszázada még csodálta Orbánt, de most már úgy véli: mennie kell.

A román néppártiak sincsenek a Fidesz mellett

Az Európai Néppártban március 20-án fognak dönteni arról, hogy kizárják-e a Fideszt a pártcsaládból, miután egyre több tagpárt kérte az eljárás elindítását.

Romániából két foglal helyet a néppárti frakcióban, ezek közül a Romániai Magyar Demokrata Szövetség két képviselővel. Velük kapcsolatban borítékolható, hogy a Fidesz kizárását nem támogatnának, ezért érdekesebb a másik, jóval nagyobb tagpárt, a Nemzeti Liberális Párt helyzete. A legnagyobb román ellenzéki erő képviselői nyolcan vannak jelen a néppárti frakcióban, így fontos lehet, hogy ők, illetve pártjuk mit gondol a Fideszről.

Az Azonnali tehát megkereste őket, és egyértelműen tűnik az álláspontjuk: a kérdéseinkre válaszoló képviselők arra hajlanak, hogy a Fidesznek mennie kell.

„Azt hiszem, a Fideszt ki kellene zárni a Néppártból. Az antiszemita kampány horrorisztikus, plusz az Orbán-kormány autoriter törekvései teljesen ellentétesek a Néppárt értékeivel.

Negyed évszázada még csodáltam a liberális Orbánt, de pont olyan vezetővé vált, mint amilyeneket akkoriban kritizált” – mondta az Azonnalinak Cristian Dan Preda,  néppárti európai parlamenti képviselő,

„Ha a Fideszt kizárják, az nem a Juncker elleni kampánya miatt lesz. Számos olyan ok van, amelyek a Fidesz Európa-ellenes megnyilvánulásaihoz és cselekedeteihez köthetőek. A Néppárt és a Fidesz között régóta folyik egy macska-egér játék. Most sok párt kéri, hogy a Fideszt rakják ki, de nem tudom, mi fog történni” – nyilatkozta a Renate Weber, aki szintén a Nemzeti Liberális Párt EP-képviselőjeként jutott be, azóta otthon ugyan pártott váltott (az ALDE-ba állt), de a Néppárt frakciójában maradt.

Az Azonnali arra is kíváncsi volt, hogy amennyiben a PNL képviselői úgy gondolják, hogy a Fidesznek mennie kell, mit gondolnak az RMDSZ-ről, amely az utóbbi időben folyamatosan kiállt a Fidesz mellett az európai porondon, például a Sargentini-jelentés elfogadásakor. A nemzeti liberálisok egyébként otthon gyakran és vehemensen kritizálják az RMDSZ-t, mert szerintük azzal, hogy együttműködnek a kormánnyal, segédkeznek a román jogállam leépítésében. 

„Én egyáltalán nem teszek egyenlőségjelet az RMDSZ és a Fidesz közé.

Az RMDSZ, míg itthon kormányon volt, mindig az Európa-párti intézkedések híve volt. Szerintem az ő helyük a Néppártban van”

– mondja Weber.

Hasonló véleményen van Preda is: „Az RMDSZ nem volt mindig a Fidesz pártján, azért is volt annyi vitájuk annak idején Tőkéssel, aki viszont mindig Orbánnal értett egyet. A Kelemen Hunor által vezetett pártot a saját tettei alapján kell megítélni, nem a magyarországi barátaik alapján” – mondta.  

A hír megírásának pillanatában már 10 országból 13 párt kéri a Fidesz kizárását: a Nemzeti Liberális Párt hivatalosan még nem állt be a sorba, de annak idején ők maguk is megszavazták a 7-es cikkely szerinti eljárás megindítását Magyarországgal szemben.

FOTÓ: A PNL választási plakátja 2014-ből.

Kulcsár Árpád
Kulcsár Árpád az Azonnali újságírója

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek