Természetes, hogy felnézünk Gyurcsány Ferencre

2019.03.07. 07:57

Miért kezd el egy fiatal ma politizálni? Az Azonnali új interjúsorozatában utánajártunk a kérdésnek. A Demokratikus Koalíció harminc éves szóvivője, Rónai Sándor elmondta, miért látott a DK-ban potenciált, miben vonható párhuzam Gyurcsány Ferenc és Orbán Viktor között, és azt is, van-e határon túli tagja a pártnak. Hiába vertek a rendőrök tüntetőket Gyurcsány alatt, Rónai Sándor szerint az Orbán-rendszer ilyen szempontból is rosszabb.

Természetes, hogy felnézünk Gyurcsány Ferencre

Miért lesz egy fiatalból politikus, és miért pont annál a pártnál kötött ki, ahol? Mit gondol a közélet aktuális kérdéseiről? Az Azonnali interjúsorozatot indít az új politikusgenerációval, amelynek keretében a liberálisoktól egészen a Mi Hazánk Mozgalomig minden párttól leültünk beszélgetni egy-egy fiatallal. Felkérésünket kizárólag a Fidesz ifjúsági szervezete, a Fidelitas nem vállalta. Az interjúsorozat többi része a Kölyökklub címke alatt érhető el.

Hogyan került a politikába?

Az egyetem alatt kezdtem politikával foglalkozni. Munkáscsaládból származom. A középiskola végén eldöntöttem, hogy a saját lábamra állok: egy áruházban dolgoztam eladóként, illetve pénztárosként a diplomám megszerzéséig. A kollégáim többsége alig tudott megélni az alacsony fizetéséből, sokan másodállást is vállaltak. A 2010-es kormányváltás után jött az egykulcsos adó, amit nagyon igazságtalannak éreztem. Ezután, 2010 végén döntöttem úgy, hogy nem a pálya széléről kiabálnék, hanem segítenék azoknak, akik a pályán vannak. Ekkor a DK az MSZP frissen alakult platformjaként volt még, nem önálló pártként, de én Gyurcsány Ferencben és a DK-ban láttam azt a potenciált, hogy Magyarország európai ország maradjon.

A családja mit szólt ahhoz, hogy politikusnak állt?

A családom tudta, mi érdekel, és belátták, amikor az egyetemi évek alatt ez az érdeklődésem csak erősödött. A szüleim is inkább baloldali elköteleződésűek, így nem volt abból vita, hogy hol kezdtem el politizálni. Persze nyilván féltettek.

Hogyan gondol vissza a Gyurcsány-kormányokra?

Fiatal, mindössze 15 éves voltam, amikor Gyurcsány miniszterelnök lett. Nem tudtam akkoriban úgy megítélni egy kormányzás milyenségét, minőségét, mint most. De azt már akkor fel tudtam mérni, hogy

Gyurcsánynak egy borzasztó nehéz időszakban, a világgazdasági válság kellős közepén kell kormányoznia. Ehhez képest is szerintem ő sokkal jobban kormányzott, mint most Orbán Viktor.

Nemzetközileg elismert, és befolyásos miniszterelnök volt. Sokkal jobb helyzetben volt az egészségügy, és az oktatás. Nem sérültek az alapjogok, és nem volt intézményesült a korrupció. Lehet azt mondani, hogy én elfogult vagyok, de hogy mást ne mondjak, még a Jobbik szóvivője is azt mondta, hogy a legrosszabb Gyurcsány-időszak is messze jobb volt, mint a mostani. Ma az emberek többsége ezt gondolja.

Egy részük meg azt, hogy rosszabb, hogy Gyurcsány Ferenc még jelen van a közéletben, mintha nem lenne.

Én ezt nem így gondolom. Gyurcsány idejében egymásnak adták a kilincset német kancellárok, egykori és hivatalban lévő amerikai elnökök, hívták őt a Fehér Házba, a francia elnök is örömmel fogadta.

Gyurcsány egy végtelenül elfogadott ember volt. Orbán pedig minden erejével azon volt, és van ma is, hogy megpróbálja tönkretenni őt.

A Fidesz erre azt mondhatná, hogy feltétel nélkül kiszolgálta a nyugatot.

Az a Fidesz hitelesen nem mondhat ilyet, amelyik – elmondása szerint – azért vezeti be a rabszolgatörvényt, mert erre a nyugati cégek kényszerítik. Éppen erre válaszolta Gyurcsány Ferenc, hogy annak idején tőle is kértek hasonlót, csak ő erre nemet tudott mondani. Róla nem lehet azt mondani, hogy mindenféle lobbit kiszolgált volna, szemben Orbán Viktorral. Nagyon jó volt, hogy Gyurcsánynak ilyen jó volt a nemzetközi elfogadottsága. 2010 óta a miniszterelnököt nem fogadta az Egyesült Államok mindenkori elnöke, és ők se jöttek ide. Nem az a jó nemzetközi politikus, aki mást mond Brüsszelben és Budapesten, aki képes pár óra alatt meghazudtolni saját magát, hanem aki kimegy Nyugat-Európába tárgyalni, és hazahoz a költségvetésbe egymilliárd eurót. Ez utóbbit Gyurcsány teljesítette.

A mostani kormány meg elhozza Debrecenbe a BMW-t.

A Mercedest meg Gyurcsány Ferenc hozta Kecskemétre. Ő nagyszerű politikus, öt év alatt elérte ezt.

Megdicséri az Orbán-kormányt is a BMW miatt?

A Gyurcsány-kormány előkészített egy csomó nyugati beruházást, ami később a BMW-t is idehozhatta. Ettől függetlenül nagyon jó, hogy idejönnek ilyen cégek, csak aztán ne követeljék, hogy rabszolgatörvényt vezessen be a kormány. És ha ezt is követelik, a kormánynak akkor sem kell automatikusan valóra váltania a követeléseket.

Ön hogyan élte meg a 2006-os tüntetéseket?

Ma minden tekintetben sokkal durvább dolgok történnek, mint 2010 előtt bármikor, az első Orbán-kormányt is ideértve.

Most azért nem vernek a rendőrök tüntetőket az utcán.

Mostanában biztonsági őrök vernek, rugdosnak országgyűlési képviselőket, és az ügyészség a biztonsági őröknek ad igazat. Ilyen csak a legocsmányabb diktatúrákban fordulhat elő. Ez Észak-Korea kettő.

Térjünk vissza 2006-hoz. Az őszödi beszédről mit gondol?

Az őszödi beszéd és Gyurcsány Ferenc karrierje egymástól elválaszthatatlan. Az őszödi beszédben 2006-ban és ma is egy felelősségteljes vezetőt hallok, akiben tombol a tenni akarás, és arra kéri a társait, hogy ne lazítsanak, hanem tegyék a dolgukat.

Az meg, hogy káromkodott... Ki nem káromkodik?

De ha egy politikus elismeri, hogy hazudott, honnan tudják a választók, hogy nem hazudik azóta is?

Orbán Viktor ezzel szemben nemhogy egyszer hazudott, hanem egyszer sem mondott még igazat, mégis miniszterelnök. A napokban derült ki, hogy a Soros-kampány egy előre megfontolt, megtervezett hadjárat egy olyan ember ellen, akiről felmérték, elegen ismerik-e, hogy lehessen démonizálni vele az egész társadalmat.

Az, ha Orbán rossz, még nem jelenti, hogy Gyurcsány jó.

Ebben lehetne igazság.

Az őszödi beszéd egy igazságbeszéd, a nagyszerű és kevésbé szerencsés részeivel együtt is.

De önmagában azzal, hogy egy ember kimondja: elrontottuk, nem mondtunk igazat, de most csináljuk jól – ezzel szerintem nincsen baj. Beismerte, hogy van hiba a rendszerben, és ő arra törekszik, hogy ezt kijavítsa, és erre ösztönzi a kollégáit is.

A DK-t, mint politikai közösségét látszólag annyi köti össze, hogy felnéznek Gyurcsány Ferencre, és hogy utálják Orbán Viktort. Ezeken kívül van bármi más, ami összetartja önöket?

Egy stabil, összetartó közösség vagyunk. Nem csak kollégák, hanem barátok is. Vigyázunk egymásra. Sokan mondják, hogy mi egy szekta vagyunk, meg gyurcsányisták. Múltkor bementem a tévébe, és azt mondták, hogy Gyurcsány-párt. Visszanéztem a tévé adását: huszonnégy óra alatt kilenc DK-s politikus volt ott különböző műsorokban, és egyikük sem Gyurcsány Ferenc volt.

Sok nagyon tehetséges politikusunk van, és természetes, hogy felnézünk a párt elnökére.

Van DK Gyurcsány Ferenc nélkül?

Nyilvánvalóan nincs. Gyurcsány Ferenc és környezete találta ki a Demokratikus Koalíciót.

Ez egy olyan közösség, aminek megalakulása óta Gyurcsány Ferenc az elnöke.

Ebben a tekintetben eléggé hasonlít a DK a Fideszre.

Egy dologban lehet párhuzamot vonni. Ma két vezető politikusnak van határozott víziója Magyarországról és Európáról: az egyik Orbán Viktor, a másik Gyurcsány Ferenc. Szerintem Gyurcsány Ferencnek egy haladó, a jövőre nézve pozitív képe van Európáról és benne Magyarországról, az Egyesült Európai Államokról. Orbán Viktor pedig ezzel szemben – bár a rendszerváltás környékén neki is voltak haladó gondolatai – egy hazug képet tár a magyarok elé, amivel befolyásolni tudja a szavazótáborát.

Gyurcsány Ferencé egy igaz és előremutató vízió, Orbán Viktoré inkább egy hazug és számító mese, mintsem vízió.

De közösségként mi tartja még össze a DK-t?

Rengeteg baráti kapcsolat. Mi nem csak egy pártban politizálunk, hanem jó barátok is vagyunk akár önkormányzati képviselőkkel, akár a választókerület tagjaival. Sokszor tehát a magánéletben is keressük egymás társaságát. Szerintem sokakat az is vonzott be a DK közösségébe, hogy tud végre politikáról beszélgetni. Nálunk lehet értelmes vitát folytatni politikáról anélkül, hogy valakinek elharapnák a torkát.

Ha Gyurcsány Ferenc visszavonulna, életképes lenne a DK? Ki lehetne az ő utóda?

Ez nincs napirenden.

Egyszer neki is vissza kell vonulnia.

Akkor, ha ő ezt jónak látja. De én tényleg nem szeretem ezt a „Gyurcsány-párt” elnevezést. Ott van Molnár Csaba, aki a negyvenes évei elején jár, volt már miniszter, miniszterelnök-helyettes, európai parlamenti képviselő, a DK ügyvezető alelnöke – szerintem kevés olyan ember van, aki ennyi tudást és tapasztalatot szerzett a politikán kívül és aztán a politikában is. De említhetném Vadai Ágit vagy Varju Lacit. Vannak a köreinkben fiatalok, még nálam is fiatalabbak. Vannak idősebb politikusaink, mondjuk Kósáné Kovács Magda. De nem arról beszélek, hogy ki vehetné át Gyurcsány szerepét, mert mondom: ez nincs napirenden, és egyelőre nem is tartom valószínűnek, hogy abba szeretné hagyni a politizálást.

Ha már a fiatalokat említi: egy decemberi közvélemény-kutatás szerint a DK a 18-25 év közötti fiatalok között nulla százalékos támogatottsággal bír. Ön szerint ennek mi az oka?

Nekem nagyon más benyomásaim vannak. A decemberi, napi szintű tüntetésekkor rengeteg fiatal ment oda Gyurcsánnyal fotókat csinálni. Mostanában indította el Instagram-oldalát Gyurcsány. Alig két nap alatt több mint 20 ezer követője lett, 85 százalékuk pedig 30 alatti fiatal.

Egy szelfit készíteni nem ugyanaz, mint támogatni egy pártot.

A Gyurcsány Messenger-csoportjába feliratkozott százharmincezer ember többsége fiatal.

Nap mint nap írnak az elnök úrnak, hogy várják, hogy írjon nekik, várják, hogy válaszolhassanak a kérdéseire, beszélgetnek vele.

Nemrég Kazincbarcikán voltam egy tüntetésen, ahova suli után eljött egy tizenhét éves fiú. Ő úgy mutatkozott be, hogy régóta DK-szimpatizáns. Tizenhét évesen. Jöttünk végig a város főutcáján, diákok integettek nekünk az ablakból, aztán valaki gyorsan rájuk zárta az ablakot. Ez a fiú mégis kijött, lesz ami lesz, mert ő DK-s, és elege van Orbánból.

Van most a DK-nak ifitagozata?

Van egy ifjúsági tagozat, de annak nincs külön szervezete.

Korábban volt neki.

Volt korábban egy önálló egyesület.

Mi történt?

Jobbnak láttuk, hogy ez ne önálló egyesületként, hanem a párton belül működjön. Mint ahogy a választókerületi szervezetek, illetve a különböző kabinetek is a DK-n belül működnek.

Otthagyta önöket és a Momentumhoz ment Szarvas Koppány Bendegúz. Vajon egy ilyen fiatal politikusnak miért nem volt jó a DK?

 A DK-ban rengeteg lehetőség van. 2010-ben csatlakoztam a párthoz, 2011-ben jelentkeztem, hogy szívesen lennék választókerületi szervező, az is lettem. Aztán választókerületi elnök lettem. Aztán országgyűlési képviselőjelölt lettem, majd a párt szóvivője. Nem tudok róla, hogy Koppány akart volna helyi szervezetben tevékenykedni. Akkor működik jól egy párt – és szerintem ez a DK-nak erőssége –, ha az országban minél több helyen jelen van szervezetileg, és a helyi ügyekkel foglalkozik. Ha pedig valakinek vannak országos ambíciói, akkor ki kell vennie a részét a munkából.

Ha a fiatalokról és a politikáról beszélünk, inkább a Momentum, a Jobbik és az LMP juhat sokak eszébe. A DK miben tud többet ajánlani a politika iránt érdeklődő fiataloknak?

Ha végignézek a pártok választási programjain, nagy különbségek nem voltak közöttük. Nem emlékszem, hogy akár a Momentum, akár a Jobbik vagy az LMP – a szocialista pártra pedig különösen igaz ez – merőben mást mondott volna.

A DK a legelhivatottabb az Európai Egyesült Államok iránt, mi képviseljük ezt a legrégebb óta.

Azért a határon túli magyarok kérdésében egyedül áll a DK.

Abban egyedül állunk, de a magyarok hetven százaléka egyetért velünk ebben a kérdésben. Azért vagyok biztos az igazunkban, mert Dunakeszin, ahol indultam, például van egy erdélyi család, a gyerekük már Magyarországon született, de az utóbbi pár évet már Stuttgartban kellett végigdolgozzák. És az egyik szülő mondta nekem, hogy az nem frankó, hogy itt lakik harminc éve, a gyerekük itt nőtt fel, és az Erdélyben lakó nővére, aki soha nem járt még Magyarországon, könnyebben szavazhat, mint ő, mert neki elég csak levélben feladni a szavazatát, és leszavaz a Fideszre.

Aki nem viseli a döntései következményeit, az ne szavazzon itt.

De mondanék egy másik példát is! Én Dunakeszin lakom, de a hétköznapok többségét, sőt gyakran a hétvégéket is Budapesten töltöm. Budapesten születtem, ide jártam iskolába, jelenleg is Budapesten dolgozom. Nem mondhatni, hogy sosem jártam itt, és nem viselném a döntésem következményét, hogy milyen vezetése legyen a városnak. Mégsem szavazhatok a főpolgármesterről.

Egy határon túli magyar nem érezné annak a következményét, hogy Magyarországon ki van kormányon?

Aki soha nem élt Magyarországon, szerintem nem.

Például Ukrajnában elég sokszor ellenségesek az ottani magyarokkal szemben, így nyilván számít, hogy ki van döntési pozícióban Magyarországon. Hiszen a kormány tudja – legalább részben – megvédeni őket.

Szerintem Ukrajnában nem igazán örültek a Fidesz politikájának. Például az állampolgári kérdésekben mutatott kormányzati politika biztosan nem javított a határon túli magyarok helyzetén.

Rengeteg határon túli focicsapatot támogat Orbán Viktor, de a Gyurcsány-kormány sokkal több pénzt költött a kulturális területen a határon túl is, például iskolákra meg színházakra. Csak ezt nem nagyon hangsúlyozzák.

Akkor mégiscsak van valami hatása a határon túli magyarokra a mindenkori magyar kormánynak.

Ez igaz, de akik soha nem jártak Magyarországon, azok nem viselik a döntéseik következményeit.

Szerzett jogot szabad visszavenni?

A kérdés, hogy miért adták meg egyáltalán ezt a jogot.

Egy ilyen megosztó témát szerencsés volt olyan videókkal felvállalni, amik megközelítették Orbánék migránsvideóit? A Gyurcsány Ferenc Facebook-oldalán lévő videókat nézve azt is hihetnénk, hogy a kolozsvári magyarok mind gonoszak és a Fidesz tenyeréből esznek.

Orbán Viktor még a Magyarországon élő magyarokat is átveri. A fideszes média segítségével hazugságban tartják Orbánék az itt élő magyarokat, akikhez egyszerűen nem jutnak el az információk. A megyei lapok, a helyi önkormányzati lapok – ahol fideszes a városvezetés – mind fideszesek, a mindenhol fogható állami tévén csak a kormánypárt propagandája megy. Ez a propaganda kifejezetten káros a határon túl, mert ott nincs az embereknek személyes tapasztalatuk arról, hogy mi folyik Magyarországon.

Orbán csak felhasználja ezeket az embereket.

A DK építkezik a határon túl?

Gyurcsány többször találkozott külföldön élő szimpatizánsokkal, és tartott előadásokat külföldi egyetemeken. Egyik alkalommal például Londonban találkozott DK-sokkal.

És az elszakított területeken, például Erdélyben vagy a Vajdaságban vannak a DK-nak ambíciói?

Tudatos szinten nincs ilyen törekvésünk, elsősorban belföldön építkezünk. De tudok olyan DK-tagról, aki Nagyváradon él.

Vannak szimpatizánsaink határon túl, csak ők egyetértenek velünk, és hiába kettős állampolgárok, nem szavaznak itt.

Ön szerint a fiatalokat általában miért nem mozgatja meg a politika?

A mai fiatalok okosak, normálisak, és tudják, hogy mi történik az országban, csak nem akarnak vele foglalkozni, inkább külföldre mennek. És hogy a fiatalok miért nem vállalnak szerepet a politikában? Egyszerű: a versenyszférában sokkal jobb a fizetés, mint a politikai életben. Nyilván nem a Rogán Antalokról beszélek, hanem az egyszerű képviselőkről. Ráadásul egy önkormányzati képviselőt képesek állandóan piszkálni a fideszes képviselők meg a fideszes média.

Egy fiatal sem szeretné, hogy leöntsék a kocsiját, vagy hogy annak a kerekét kiszúrják. De elfajult a politika, Bayer Zsolt prolinak nevez tizennyolc éves fiatal hölgyeket, hogy aztán a kormánypárti média össze-vissza hazudozzon az iskolai eredményeiről, a magánéletéről... Láthatóan Nagy Blankát nem sikerült ezzel eltántorítani, de a kortársai mit fognak gondolni látva, hogy megpróbálták egy hét alatt tönkretenni az életét? Ők ezek után el fogják mondani a maguk beszédét?

A Bayer-Blanka ügy kapcsán egyrészt végtelenül szánalmasnak tartom, hogy ez a kapuzárási pánikban szenvedő, szerencsétlen, trágár barom egy tizennyolc éves kislányt bánt.

Másrészt nekem van egy alig több mint egyéves kislányom. Szülőként borzalmas belegondolni, hogy egyszer a lányomat – ha neki is lesz véleménye – megpróbálhatja tönkretenni egy ilyen sötét, degenerált bunkó. Az ehhez hasonló ügyek egyáltalán nem segítik, hogy a fiatalok kedvet kapjanak a közélethez.

A más pártokban politizáló fiatal politikusok közül van olyan, akit elismer, tisztel? Akár a kormánypártokból.

Ilyen kormánypárti politikust nem tudok mondani. Aki ma vállalja a kormánypárti pozíciót, legyen az akár a legapróbb önkormányzati képviselői pozíció, az Magyarország és Európa ellen tesz.

Meggyőződésem, hogy a Fidesz vállalhatatlan, és aki ebben részt vesz, az bűnös.

Ez ennyire fekete-fehér lenne?

Ebben a tekintetben igen. Aki kiszolgálja ezt a diktatúrát, nem lehet a példaképem.

És ki lenne az ellenzékből az a fiatal politikus, akinek örülne, ha húsz év múlva még együtt dolgozhatna vele a parlamentben?

Sok fiatallal találkoztam mindenféle pártban. Kevésbé ismerteket tudok csak mondani. Nagyon jól tudtam együttműködni Oláh Noémivel, a Párbeszéd egykori politikusával. Ő egy kifejezetten okos, fiatal lány, és sok mindenben egyetértettünk és egyetértünk most is annak ellenére, hogy különböző pártban vagyunk. Nyilván látom, hogy a Momentumban is sok fiatal politizál, az MSZP-ben is látok fiatal arcokat. A különbségek ezek között a fiatal politikusok között elenyészőek, mert egy generáció vagyunk, nagyon hasonlóak a céljaink, nyitottak vagyunk a világra. Nekünk az EU ugyanaz, mint a szüleinknek a rendszerváltás. Reményt, és lehetőséget teremtett számunkra.

Ön mikor szállna ki a politikából?

Ez azért nehéz kérdés, mert én a civil világból jövök.

Inkább azokat a célokat szeretném beteljesíteni, amiket akkor, melósként elképzeltem, hogy mit csinálnék politikusként.

És ha sikerül is elérni ezeket a magamnak és a közösségnek tett ígéreteimet, akkor még mindig ott a feladat, hogy ezeket meg is tudjam őrizni. Szóval nem tudom, mi kell ahhoz, hogy valaki abbahagyja a politikát.

FOTÓ: Fekő Ádám / Azonnali

Hutter Marianna
Hutter Marianna az Azonnali újságírója
Fekő Ádám
Fekő Ádám Az Azonnali újságírója

Hétközben újságíró, hétvégén boldog ember. Akár ugyanabban a mondatban is szívesen okoskodik a magyar futball izgalmairól és a populizmus veszélyeiről, emellett nagyon szereti a szovjet jellegű épületeket.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek