Ez az igazi kulturális gyarmatosítás! V4-es terjeszkedés a Kanári-szigeteken!

Szerző: Bakó Bea
2019.03.04. 20:47

Székely kürtőskalácsos és Polski bar is megjelent Gran Canarián. A turisták tömegeit ideküldő németek felköthetik a gatyájukat!

Ez az igazi kulturális gyarmatosítás! V4-es terjeszkedés a Kanári-szigeteken!

Azon már nem lepődik meg az ember, ha valamelyik magyar vendégmunkások által elárasztott brit vagy német városban ütközik kürtőskalácsárusba, de az EU legtávolabbi csücskében, a Gran Canaria szigetén fekvő Teror (tényleg így hívják a várost, nem terror, hanem Teror egy r-rel) piacán, ahol a szomszédos árusok cukornádból frissen préselt löttyöt és helyben termelt banánt árulnak, azért megütközik az ember a bódén.

2 EURÓ 50 CENTÉRT ADJÁK A KÜRTŐSKALÁCSOT, ÉS A BÓDÉ OLDALÁN LE IS ÍRJÁK, HOGY EZ EGY SZÉKELY ÉDESSÉG. EGÉSZ PONTOSAN „SZÉKELY FESTIVAL CAKE”-KÉNT HIVATKOZNAK RÁ ANGOLUL, DE A SPANYOL LEÍRÁSBAN MÁR NEM UTALNAK A SZÉKELYEKRE, CSAK ERDÉLYRE ÁLTALÁBAN.

A Kanári-szigetek kulturális gyarmatosítása eddig csak a németek részéről volt látványos: annyi német turista látogat a szigetekre, hogy saját németnyelvű rádióadó is van, amiben gyakran reklámozzák a legkommerszebb turistaövezetben lévő kisboltot, ahol vehetnek rendes német kaját, például fekete kenyeret és spárgát a szegény turisták, ha unják a halat és az aiolit.

A kürtőskalácsos tehát nagy lépés a kulturális gyarmatosítás terén való felzárkózásban, ráadásul nem vagyunk ezzel egyedül, hiszen Gran Canaria fővárosában, Las Palmasban egy lengyel kocsma is működik Polski Bar néven. Mondjuk van még hova fejlődnie, mert a karnevál estéjén is szinte teljesen üres volt. 

Bakó Bea
Bakó Bea az Azonnali alapító-főszerkesztője

EU-jogász. 2021 márciusa óta anyasági szabadságon.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek