Transznemű börtönrészleget alakítanak ki a britek

Szerző: Fekő Ádám
2019.03.03. 19:10

Egy brutális nemi erőszak után döntöttek úgy, inkább saját blokkot kapnak a suttoni női börtönben azok, akik férfinak születtek.

Transznemű börtönrészleget alakítanak ki a britek

Azért történik ám a brexit körüli kavaráson kívül is érdekes dolog Nagy-Britanniában: az Igazságügyi Minisztérium bejelentette, hogy jövő héten először különítenek el egy egész börtönrészleget a transznemű foglyoknak. A suttoni börtönben a biztonságot tartják a legfontosabbnak, ezért különítik el azt az egyelőre három rabot, akik bár férfinek születtek, átoperáltatták magukat nővé, de a nőként született nők közé túl kockázatos lenne őket betenni. 

A döntésnek közvetlen előzménye is van: a transznemű Karen White nemrég megerőszakolt két női elítéltet a wakefieldi börtönben.

A bíróság kimondta, hogy White tudatosan verte át a hatóságokat azért, hogy a női részlegbe kerülhessen, ahol gyorsan kiderült, hogy egy szexragadozóról van szó. White-ot azóta életfogytiglanra ítélték.

Nagy-Britanniában egy tavalyi felmérés szerint összesen 17 transznemű elítélt volt a börtönökben, Magyarországon nem elérhető sajnos hasonló statisztika. 

A képen Laverne Cox látható, aki egy transznemű elítéltet alakít az Orange is the New Black sorozatban.

via BBC

Fekő Ádám
Fekő Ádám Az Azonnali újságírója

Hétközben újságíró, hétvégén boldog ember. Akár ugyanabban a mondatban is szívesen okoskodik a magyar futball izgalmairól és a populizmus veszélyeiről, emellett nagyon szereti a szovjet jellegű épületeket.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek