Börtönbe megy a kilépéspárti brexitről szóló film producere

Szerző: Fekő Ádám
2019.03.11. 18:07

David Shipley még a brexit előtt hazudott cége bevételéről, később ez a cég kalapozta össze a pénzt a csupa félinformációt tartalmazó dokumentumfilmhez.

Börtönbe megy a kilépéspárti brexitről szóló film producere

Valószínűleg börtönbe kerül David Shipley, aki konzervatív aktivistaként arról lett híres, hogy ő volt a Brexit: The Movie címen futó kilépéspárti dokumentumfilm producere. A film egy hónappal a 2016-os szavazás előtt jelent meg, és természetesen annak ellenére nézték meg sokan, hogy a legtöbb állítása minimum óriási csúsztatás.

Shipleyről most kiderül, hogy nem csak a film csúsztatott: 2014-ben hazudott a bevételeiről annak érdekében, hogy pénzt szerezzen egy befektetőtől Spitfire Capital Advisors nevű cégének, és végül kapott is 519 ezer fontot úgy, hogy nem volt rá jogosult. 

Bár az ítélet csak jövő hónapban lesz kihirdetve, a bíró előre felhívta a figyelmét, hogy szabadságvesztésre számítson.

Persze nem ez a legnagyobb balhé a brexiten dolgozó háttéremberek körül: ahogy azt lehetett tudni, a tavalyi év legnagyobb adatvédelmi balhéját kirobbantó Cambridge Analytica nevű cég tulajdonképpen főpróbának tartotta a kilépésről való szavazást Donald Trump később lezajlott elnökválasztási kampánya előtt. A cég iszonyatos mennyiségű adathoz fért hozzá Facebookon keresztül, így tökéletesen targetálta kampányait a közösségi médiában.

Csak a rend kedvéért: bár ahogy tudjuk, 2016-ban minimális többséggel arra szavaztak a britek, hogy kilépjenek az EU-ból, az elmúlt hónapokban semmiféle előrelépés nem történt az ügyben, miközben március 29-én el kéne indulnia a szakításnak. 

via Evening Standard

Fekő Ádám
Fekő Ádám Az Azonnali újságírója

Hétközben újságíró, hétvégén boldog ember. Akár ugyanabban a mondatban is szívesen okoskodik a magyar futball izgalmairól és a populizmus veszélyeiről, emellett nagyon szereti a szovjet jellegű épületeket.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek