+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
2018. november 28. szerda, 18:30
A hatalmas felháborodás miatt a brit igazságügyi minisztérium a jogszabályi környezet sürgős megváltoztatását javasolja.

A dél-yorkshire-i Rotherham városi tanácsának munkatársai nemrég felkeresték a kiskorúak megrontásáért 35 éves börtönbüntetését töltő Arshid Hussaint, hogy jogában áll felvenni a kapcsolatot egyik áldozatának tőle származó gyermekével – adta hírül a The Times, az ügyben érintett nő beszámolója alapján. Az elkövető korábban semmilyen érdeklődést nem mutatott fia iránt, és a szociális munkások felvilágosítása után sem lépett ez ügyben.

 

A most 32 éves asszonyt még évekkel ezelőtt, tinédzserkorában erőszakolta meg a férfi.

 

A nyilvánosság elé álló áldozat a közösségi médiában fakadt ki a hatósági eljárás és az ezt lehetővé tevő hatályos jogszabályok ellen. Twitteren megosztott bejegyzéseit pár óra alatt több százezren látták. Egy közéleti műsorban arról beszélt, hogy a hivatalos szervek folyamatosan azzal védekeznek, hogy az elkövetőnek is vannak emberi jogai. 

 

„Mi van az én emberi jogaimmal? Mi van más emberek és gyerekeink emberi jogaival, valamint azzal a joggal, hogy gyermekeinket folyamatosan biztonságban tudhassuk?”

 

– tette fel a kérdést. Az asszony határozott kiállását fia is támogatja, aki ugyanakkor nem akar szerepelni a médiában.

 

A botrány miatt a brit igazságügyi minisztérium közleményt adott ki, melyben igyekeznek felhívni a figyelmet, hogy az önkormányzati tanácsoknak most is van lehetőségük bírósághoz fordulni annak érdekében, hogy ne kelljen tájékoztatást adni a szülői feladatokat el nem látó szülőnek a gyermekeikkel kapcsolatos ügyekben, ha fennáll a gyermekek és a szülői feladatot ellátó szülő sérelmének lehetősége. A botrányt kirobbantó esetet különösen aggasztónak nevezték, és hangsúlyozták, hogy a tárca érintett osztályai a helyi hatóságokkal együtt azon dolgoznak, hogy választ adjanak az ügy során elkövetett hibákra.

 

A brit kriminalisztika legsúlyosabb nemi erőszak büntényének számító rotherhami pedofilbotrány ádozatainak számát 1400-ra becsülik. Az egymással szoros együttműködésben tevékenykedő elkövetők 1997 és 2013 között tömegesen erőszakoltak meg 11 és 16 év közötti gyerekeket a mindössze százezres észak-angliai városkában és vonzáskörzetében.

 

FOTÓ: South Yorkshire Police felvétele alapján

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Miért tudott nyerni Temesváron a német jelölt? Mennyire volt befolyással a járvány a románokra? Interjú Claudiu D. Tufiș bukaresti politológussal!

Formabontó öltetnek tűnt Mike Gielené, aki egy eltérített helikopterrel szöktette volna meg párját a börtönből – az út lefoglalásánál azonban a saját nevét adta meg.

Azt kérik, hogy halkabb legyen a háttérzene is a járvány alatt.

Míg a választás előtt az egyik legnépszerűbb politikus volt Igor Matovič, a koronavírus-járvány második hulláma és a kormányzása körüli botrányok kikezdték a támogatottságát.

Az olténiai Deveseluban inkább szavaztak egy halottra, mint a másik két jelöltre.

Egyre több a fertőzött, a tesztkapacitásokat nem növeljük, és sajnos egyre többen vesztik életüket a koronavírus miatt. Mutatjuk, hogyan terjed a járvány Magyarországon és a környező országokban.

A hét kérdése

Orbán Viktor bejelentette, a Magyar Közlöny megírta: hétfőtől minden szórakozóhely és kocsma legkésőbb este 11 óráig lehet nyitva. Mit hoz majd magával a 23 órás zárás?

Azért ide elnéznénk

A „kocsmai evangelizáció” jegyében fog erről beszélgetni Fabiny Tamás püspök, Kajdi Csaba influenszer és Török Csaba pap. Szeptember 29.

Mit tanulhat, exportálhat Budapest Bécsből? Erről beszél Techet Péter, az Azonnali főmunkatársa az IDEA szervezésében. Október 1.

Vitatható ökopolitika Schiffer Andrással október 3-án.

Ezt is szerettétek

A tíz, legrövidebb idő alatt helyes megfejtést beküldő versenyző iskolája egy-egy nagy értékű okosbútorral lesz gazdagabb.

A Helyzetben az abaújkéri Wesley János Iskolába látogattunk, hogy megtudjuk: mit jelent az ott tanulóknak és a pedagógusoknak a kormány megszorítása.

Lesz-e még bármi ugyanolyan, mint a járvány előtt? Jól költi-e el az állam a gazdasági akcióterv támogatásait?

Balogh Ákos Gergely Index-főszerkhelyettes a Mérték Médiaelemző Műhely munkatársával, Urbán Ágnessel vitázott a Helyzetben.

A sötét anyag kutatásáért kapta meg a rangos Viktor Ambartsumian-díjat Alex Szalay, a Johns Hopkins Egyetem magyar asztrofizkusa. Interjú!

Miben tud egyetérteni a szélsőjobboldal és a Háttér Társaság? Dúró Dóra és Dombos Tamás a Helyzetben!

Mi köze a belarusz diktátornak az oroszokhoz? Miért belarusz, miért nem Fehéroroszország?

Twitter megosztás Google+ megosztás