+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
2018. november 28. szerda, 18:30
A hatalmas felháborodás miatt a brit igazságügyi minisztérium a jogszabályi környezet sürgős megváltoztatását javasolja.

A dél-yorkshire-i Rotherham városi tanácsának munkatársai nemrég felkeresték a kiskorúak megrontásáért 35 éves börtönbüntetését töltő Arshid Hussaint, hogy jogában áll felvenni a kapcsolatot egyik áldozatának tőle származó gyermekével – adta hírül a The Times, az ügyben érintett nő beszámolója alapján. Az elkövető korábban semmilyen érdeklődést nem mutatott fia iránt, és a szociális munkások felvilágosítása után sem lépett ez ügyben.

 

A most 32 éves asszonyt még évekkel ezelőtt, tinédzserkorában erőszakolta meg a férfi.

 

A nyilvánosság elé álló áldozat a közösségi médiában fakadt ki a hatósági eljárás és az ezt lehetővé tevő hatályos jogszabályok ellen. Twitteren megosztott bejegyzéseit pár óra alatt több százezren látták. Egy közéleti műsorban arról beszélt, hogy a hivatalos szervek folyamatosan azzal védekeznek, hogy az elkövetőnek is vannak emberi jogai. 

 

„Mi van az én emberi jogaimmal? Mi van más emberek és gyerekeink emberi jogaival, valamint azzal a joggal, hogy gyermekeinket folyamatosan biztonságban tudhassuk?”

 

– tette fel a kérdést. Az asszony határozott kiállását fia is támogatja, aki ugyanakkor nem akar szerepelni a médiában.

 

A botrány miatt a brit igazságügyi minisztérium közleményt adott ki, melyben igyekeznek felhívni a figyelmet, hogy az önkormányzati tanácsoknak most is van lehetőségük bírósághoz fordulni annak érdekében, hogy ne kelljen tájékoztatást adni a szülői feladatokat el nem látó szülőnek a gyermekeikkel kapcsolatos ügyekben, ha fennáll a gyermekek és a szülői feladatot ellátó szülő sérelmének lehetősége. A botrányt kirobbantó esetet különösen aggasztónak nevezték, és hangsúlyozták, hogy a tárca érintett osztályai a helyi hatóságokkal együtt azon dolgoznak, hogy választ adjanak az ügy során elkövetett hibákra.

 

A brit kriminalisztika legsúlyosabb nemi erőszak büntényének számító rotherhami pedofilbotrány ádozatainak számát 1400-ra becsülik. Az egymással szoros együttműködésben tevékenykedő elkövetők 1997 és 2013 között tömegesen erőszakoltak meg 11 és 16 év közötti gyerekeket a mindössze százezres észak-angliai városkában és vonzáskörzetében.

 

FOTÓ: South Yorkshire Police felvétele alapján

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Hol lennének most, ha nem lett volna rendszerváltás? Van-e olyasmi, amiben nem értenek egyet a kormánnyal? Ez az interjú egyedülálló módon a perbeli egyezség terméke.

Szűts Ildikó nyerte el a pályázatot a Budapest Gyógyfürdői és Hévizei vezérigazgatói posztjára.

A kormánynak ingyen adott tanácsokon túl az egykori tisztifőorvos és főpolgármester-jelölt más pártoknak is felajánlotta szakértelmét.

A kétfarkús alpolgármestert, Döme Zsuzsannát lekiscsajozó Deutsch László megjegyezte, neki ez a szavajárása.

A brit királynő vasárnap óta már a Habsburg-császárnál is régebb óta uralkodik: már attól sincs messze, hogy megdöntse a francia XIV. Lajos rekordját.

Orbán miatt egymást üti a két szlovén jobboldali párt: egyikük mellette, másikuk ellene szavazott az EP-ben a magyar jogállamiságról.

Marjan Šarec miniszterelnök új választást akar, nem véletlenül: ezzel megduplázná pártja támogatottságát a legutóbbi, 2018-as voksoláshoz képest.

A hét kérdése

Nagyon sima győzelmet aratott az összellenzék jelöltje ellen Dézsi Csaba András. Sok elemzés született már róla, de mi megkérdezünk téged is.

Azért ide elnéznénk

Beszélgetés, britpop DJ, pezsgő. Január 31-én, mikor máskor?

Kiállítás Jankovics Marcell ismert és kevésbé ismert műveiből: animációktól Trianon-rajzokig. Február 2-ig a Műcsarnokban.

Az ijesztő maszkos metálosok a We Are Not Your Kind című új lemezükkel térnek vissza Magyarországra február 4-én.

Erről a Fidesz is gyakran beszél, de ez most más lesz. Jakab András jogász és Gyurgyák János történész adnak elő február 12-én.

Politikai aspektusok a cseh és a szlovák művészetben 1989 után. Izgi kiállítás Pozsonyban egészen február 23-ig.

Ezt is szerettétek

Szerintünk az újságírókat korlátozó új szabályok nem felelnek meg az alkotmány követelményeinek, úgyhogy bepereltük az Országgyűlés Hivatalát és magát Kövért is.

Mikor lesz tárgyalás és ítélet? Mi lesz, ha nyerünk? Hogy néz ki egyáltalán egy kereset a házelnök ellen? Elmondjuk a perünk kulisszatitkait!

Eddig is csak egy-két helyen szabadott videózni a parlamentben, de mostantól még kevesebb helyen lehet, és még hangfelvételt készíteni se szabad szinte sehol a Házban.

Digital Health Summit, a digitális egészségügyi megoldásokon dolgozó szakemberek, fejlesztők, befektetők és az egészségügyi intézményvezetők fóruma.

Twitter megosztás Google+ megosztás