Brit szociális munkások szóltak a börtönben ülő pedofilnak, hogy találkozhat a nemi erőszak során fogant gyerekével

2018.11.28. 18:30

A hatalmas felháborodás miatt a brit igazságügyi minisztérium a jogszabályi környezet sürgős megváltoztatását javasolja.

Brit szociális munkások szóltak a börtönben ülő pedofilnak, hogy találkozhat a nemi erőszak során fogant gyerekével

A dél-yorkshire-i Rotherham városi tanácsának munkatársai nemrég felkeresték a kiskorúak megrontásáért 35 éves börtönbüntetését töltő Arshid Hussaint, hogy jogában áll felvenni a kapcsolatot egyik áldozatának tőle származó gyermekével – adta hírül a The Times, az ügyben érintett nő beszámolója alapján. Az elkövető korábban semmilyen érdeklődést nem mutatott fia iránt, és a szociális munkások felvilágosítása után sem lépett ez ügyben.

A most 32 éves asszonyt még évekkel ezelőtt, tinédzserkorában erőszakolta meg a férfi.

A nyilvánosság elé álló áldozat a közösségi médiában fakadt ki a hatósági eljárás és az ezt lehetővé tevő hatályos jogszabályok ellen. Twitteren megosztott bejegyzéseit pár óra alatt több százezren látták. Egy közéleti műsorban arról beszélt, hogy a hivatalos szervek folyamatosan azzal védekeznek, hogy az elkövetőnek is vannak emberi jogai. 

„Mi van az én emberi jogaimmal? Mi van más emberek és gyerekeink emberi jogaival, valamint azzal a joggal, hogy gyermekeinket folyamatosan biztonságban tudhassuk?”

– tette fel a kérdést. Az asszony határozott kiállását fia is támogatja, aki ugyanakkor nem akar szerepelni a médiában.

A botrány miatt a brit igazságügyi minisztérium közleményt adott ki, melyben igyekeznek felhívni a figyelmet, hogy az önkormányzati tanácsoknak most is van lehetőségük bírósághoz fordulni annak érdekében, hogy ne kelljen tájékoztatást adni a szülői feladatokat el nem látó szülőnek a gyermekeikkel kapcsolatos ügyekben, ha fennáll a gyermekek és a szülői feladatot ellátó szülő sérelmének lehetősége. A botrányt kirobbantó esetet különösen aggasztónak nevezték, és hangsúlyozták, hogy a tárca érintett osztályai a helyi hatóságokkal együtt azon dolgoznak, hogy választ adjanak az ügy során elkövetett hibákra.

A brit kriminalisztika legsúlyosabb nemi erőszak büntényének számító rotherhami pedofilbotrány ádozatainak számát 1400-ra becsülik. Az egymással szoros együttműködésben tevékenykedő elkövetők 1997 és 2013 között tömegesen erőszakoltak meg 11 és 16 év közötti gyerekeket a mindössze százezres észak-angliai városkában és vonzáskörzetében.

FOTÓ: South Yorkshire Police felvétele alapján

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek