Egy vagyonnal menekültek az ISIS-katonák Irakba

Szerző: Fekő Ádám
2019.02.18. 08:40

Bár fizikailag lassan vége lesz a kalifátusnak, a mögöttük lévő hálózatokat is el kell valahogy vágni.

Egy vagyonnal menekültek az ISIS-katonák Irakba

Egy meg nem nevezett amerikai tisztviselő információi alapján már tényleg nagyon közel vagyunk hozzá, hogy az Iszlám Állam utolsó hadállásait is visszafoglalják, de természetesen a csatának még nem lesz vége: a Szíriában lévő becslések szerint 14  ezer ISIS-katonából az elmúlt fél évben ezer, nagyrészt a nagy elődnek számító al-Kaidához köthető ember szivárgott át Irak nyugati részére. 

Ez a szám nem lenne nagy, hiszen Irakban amúgy is nagyjából 15-17 ezer Iszlám Államhoz köthető ember van most, de valószínűleg kimenekítettek magukkal a kalifátusból 200 millió dollárt készpénzben.

Ez sok pénz, forintban leírva például 5 203 400 000 forint.

Arra a CNN újságírójának megszólalók is felhívták a figyelmet, hogy bár lehet, hogy fizikailag tényleg közel van a terrorállam leverése, a teljes győzelem csak akkor érhető el, ha a mögötte lévő hálózatokat is fel tudják számolni: például kezdenek valamit Irán jelenlétével is. 

Fekő Ádám
Fekő Ádám Az Azonnali újságírója

Hétközben újságíró, hétvégén boldog ember. Akár ugyanabban a mondatban is szívesen okoskodik a magyar futball izgalmairól és a populizmus veszélyeiről, emellett nagyon szereti a szovjet jellegű épületeket.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek