Magyarországra jön Amerika egyik legkedveltebb sci-fi írója

Szerző: Pintér Bence
2019.01.28. 13:36

A Könyvfesztiválra hozza el az Agave Könyvek John Scalzit, a Vének háborúja-sorozat szerzőjét. Ki ő, és miért nagy szám ez?

Magyarországra jön Amerika egyik legkedveltebb sci-fi írója

Áprilisban, a XXVI. Budapesti Nemzetközi Könyvfesztiválon hazai kiadója, az Agave Könyvek vendége lesz John Scalzi amerikai sci-fi író, többek között a népszerű Vének háborúja-sorozat szerzője – derült ki a hétfőn meghirdetett Facebook-eseményből.

Scalzi 1997 óta ír, de alapvetően Whatever nevű, máig aktív blogja miatt lett ismert, ahol aztán a később hagyományos úton is megjelent Vének háborúja című regényét is publikálta folytatásokban. A könyvformában 2005-ben megjelent katonai sci-fi világában az emberiség már űrbéli gyarmatokon is él, és folytat kegyetlen harcokat újabbakért a Gyarmati Véderő vezetésével.

A hadseregbe azonban elsősorban a globális észak idős polgárai jelentkezhetnek, akiket állítólag valahogy megfiatalítanak, majd két év frontszolgálat után kapnak földet valamelyik gyarmaton – már ha túlélnek addig.

A felettébb humoros könyv rendkívül népszerű lett, nem csak Amerikában, hanem itthon is, meg is jelent az összes folytatása magyarul. A sci-fi Oscar-díjának számító Hugo-díjat azonban nem ezzel, hanem a tulajdonképpen Star Trek-paródiának mondható Vörösingesek című regényével nyerte el Scalzi 2013-ban, közben pedig Science Fiction and Fantasy Writers of America nevű írószervezet elnökeként is tevékenykedett 2010 és 2013 között.

Scalzinak a tizenkettedik könyve jelenik meg magyarul a Könyvfesztivál alkalmából: a Pusztító tűz a tavalyelőtt megjelent Az összeomló birodalom folytatása, amelyben egy galaktikus birodalom végnapjait követhetjük végig.

Mivel a szerző hazai rajongótábora nem apró, ezért az érdeklődőknek érdemes felkészülniük a tömött sorokra a fesztivál szombati napján, április 27-én, amikor jelen állás szerint a közönségtalálkozó és a dedikálás lesz majd.

Pintér Bence
Pintér Bence az Azonnali külsős munkatársa

Nappal újságíró a győri Ugytudjuknál; éjszaka fantasztikus irodalomról író blogger.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek