+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Hutter Marianna
2019. január 25. péntek, 08:28
A magyar származású amerikai üzletembert a kínai elnök aggasztja, Orbán Viktort meg se említette Davosban.

A mesterséges intelligencia nagy kárt okozhat a társadalmaknak, ha rossz kezekbe kerül – erről beszélt Soros György csütörtökön egy vacsorán a a svájci Davosban megrendezett Világgazdasági Fórumon a Politico hírlevele szerint. A magyar származású üzletember nem csak az általánosság szintjén beszélt a témáról, hanem mint kiderült, Kínára gondolt. „Kína nem az egyetlen autoriter rezsim a világon, de ez a leggazdagabb, legerősebb és a technikailag legfejlettebb” – mondta. Hozzátette:

 

„Emiatt Hszi Csin-ping kínai elnök a nyílt társadalmak legveszélyesebb ellenfele”. 

 

A Politico azt is megjegyezte, ugyan Soros erősen bírálta a nyílt társadalmak ellenségeit,

 

ám egyetlen szót sem ejtett Magyarországról vagy annak miniszterelnökéről, Orbán Viktorról.

 

Soros csütörtöki beszédéről egyébként a Bloombergen látható videó. Ebből kiderül, az üzletember azt is mondta: a nyílt társadalom alapítványok alapítójaként egész életét annak szentelte, hogy harcoljon a szélsőséges eszmék ellen, amelyek hamis módon azt állítják: a cél szentesíti az eszközt. „Úgy hiszem, hogy az emberek szabadságvágyát nem lehet elnyomni örökké” – mondta megjegyezve, hogy azt is gondolja, a nyílt társadalmak jelenleg veszélyben vannak.

 

Orbán azért még sorosozik

 

Ugyan Soros ingerküszöbét nem érte el Davosban Orbán Viktor, a magyar kormány továbbra is előszeretettel sorosozik, a magyar miniszterelnök  is készségesen válaszolt a Sorossal kapcsolatos kérdésekre nemrég az általa tartott kormányinfón. Orbán arról beszélt, míg róluk lehet tudni, kicsodák és mennyi pénzük van, Sorosékról nem: ők a víz alatt vannak. A magyar kormányfő azt is állította: tudták, hogy romlani fog Magyarország megítélése, ha beleállnak ebbe a vitába, de úgy érezték, felszínre kellett hozniuk, transzparenssé kellett kényszeríteniük ellenfeleiket ebben a vitában.

 

Sőt: Orbán Viktor péntek reggeli, Kossuth rádiónak adott interjújában is emlegette az üzletembert. Arról beszélt, a Magyarországgal foglalkozó újabb európai parlamenti vita egy Soros György-féle szeánsz, választási gyűlés, kampányesemény lesz.

 

Ami Kínát illeti, itt olvashatod el, hogy miért maradhat akár élete végéig is az ország elnöke Hszi Csin-ping. Arról pedig, hogy mit akar Kína, illetve miért áll a kínai hitelből fizetett Budapest-Belgrád vasútprojekt, itt és itt olvashatjátok a Salát Gergely Kína-szakértővel készült interjúinkat.

 

FOTÓ: Open Society Foundation / Youtube

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

A rendszerváltás utáni legnagyobb haditechnológiai beruházását valósította meg keleti szomszédunk, Patriot légvédelmi rakétákat vásárolt. De pontosan mit akarnak ezzel?

A legtöbb helyen kötelező lesz a maszkviselés, annak betartásáért pedig az adott hely lesz a felelős. Részletek!

Egy állatvédelmi törvény miatti vita odáig fajult a varsói jobboldali kormányban, hogy a PiS frakcióvezetője szerint is vége az eddigi koalíciónak – de ezzel a kormánytöbbségnek is.

Továbbra sem enyhül a járvány: pénteken 941 újabb esetet találtak meg, amivel már 11 202 főre nőtt az aktív esetek száma. Grafikonon mutatjuk, hogyan áll a járvány Magyarországon és a környező országokban!

William Barr, az Egyesült Államok igazságügy-minisztere nem először tesz vitás kijelentéseket. Ezúttal a kijárási tilalmat bevezető kormányzókat minősítette, szerinte az intézkedéseikkel megsértették a polgári szabadságjogokat.

Mármint a személyszállítás terén. Az áruszállítást alig érinti a járvány okozta csökkenés.

Ennyire őszintén, mint a miniszter a Die Pressének, rég nem beszélt senki arról, mikor maradhat a Fidesz az Európai Néppártban: ha azt a német CDU, a bajor CSU és az osztrák ÖVP úgy akarja.

A hét kérdése

A legújabb módi az lett, hogy ingyenes koronavírus-teszteket követel az ellenzék a kormánytól. De valóban szüksége van erre mindenkinek, a kisnyugdíjastól a kőgazdag vállalkozókig? Szavazz!

Azért ide elnéznénk

A budapesti a járvány miatt elmaradt, ám a pécsi tartja magát. Szeptember 17-20.

A nemrég alakult modern metálzenekar először mutatja be a karantén alatt írt debütáló lemezét. A szeptember 18-i bulin fellépnek még: Heedless Elegance, As Karma Brings.

Schiffer András ökopolitikai vitaköre ezúttal házhoz megy az Öreg-tóhoz. Szeptember 19.

Biciklis túra azoknak, akik szeretnének bringázni, de eddig Budapesten nem mertek biciklire ülni. Több időpontban, egészen szeptember 22-ig.

A „kocsmai evangelizáció” jegyében fog erről beszélgetni Fabiny Tamás püspök, Kajdi Csaba influenszer és Török Csaba pap. Szeptember 29., Művész Kávéház és Cukrászda.

Ezt is szerettétek

A sötét anyag kutatásáért kapta meg a rangos Viktor Ambartsumian-díjat Alex Szalay, a Johns Hopkins Egyetem magyar asztrofizkusa. Interjú!

Miben tud egyetérteni a szélsőjobboldal és a Háttér Társaság? Dúró Dóra és Dombos Tamás a Helyzetben!

Mi köze a belarusz diktátornak az oroszokhoz? Miért belarusz, miért nem Fehéroroszország?

Mit szól ahhoz Pacher Tibor, a tudóscsapat vezetője, hogy Magyarország is beszállt az űrversenybe? Podcast!

Mi lesz a jogállamisághoz kötött kifizetésekkel? Jó-e nekünk az EU által közösen vállalt hitel? Akkor most győzött Orbán Brüsszelben az EU-csúcson, vagy lebőgött?

Kulturáltabb szórakozónegyeddé válik-e a Belső-Erzsébetváros, vagy valóban keresztet lehet vetni az ottani éjszakai életre? Riport és interjúk a bulinegyedből. Podcast!

Miért tüntetnek a Színház- és Filmművészeti Egyetem hallgatói és oktatói? Mit mond a megválasztott, de a kormány által kinevezett rektor? És a politika? Körbejártuk.

Twitter megosztás Google+ megosztás