+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Hutter Marianna
2019. január 25. péntek, 08:28
A magyar származású amerikai üzletembert a kínai elnök aggasztja, Orbán Viktort meg se említette Davosban.

A mesterséges intelligencia nagy kárt okozhat a társadalmaknak, ha rossz kezekbe kerül – erről beszélt Soros György csütörtökön egy vacsorán a a svájci Davosban megrendezett Világgazdasági Fórumon a Politico hírlevele szerint. A magyar származású üzletember nem csak az általánosság szintjén beszélt a témáról, hanem mint kiderült, Kínára gondolt. „Kína nem az egyetlen autoriter rezsim a világon, de ez a leggazdagabb, legerősebb és a technikailag legfejlettebb” – mondta. Hozzátette:

 

„Emiatt Hszi Csin-ping kínai elnök a nyílt társadalmak legveszélyesebb ellenfele”. 

 

A Politico azt is megjegyezte, ugyan Soros erősen bírálta a nyílt társadalmak ellenségeit,

 

ám egyetlen szót sem ejtett Magyarországról vagy annak miniszterelnökéről, Orbán Viktorról.

 

Soros csütörtöki beszédéről egyébként a Bloombergen látható videó. Ebből kiderül, az üzletember azt is mondta: a nyílt társadalom alapítványok alapítójaként egész életét annak szentelte, hogy harcoljon a szélsőséges eszmék ellen, amelyek hamis módon azt állítják: a cél szentesíti az eszközt. „Úgy hiszem, hogy az emberek szabadságvágyát nem lehet elnyomni örökké” – mondta megjegyezve, hogy azt is gondolja, a nyílt társadalmak jelenleg veszélyben vannak.

 

Orbán azért még sorosozik

 

Ugyan Soros ingerküszöbét nem érte el Davosban Orbán Viktor, a magyar kormány továbbra is előszeretettel sorosozik, a magyar miniszterelnök  is készségesen válaszolt a Sorossal kapcsolatos kérdésekre nemrég az általa tartott kormányinfón. Orbán arról beszélt, míg róluk lehet tudni, kicsodák és mennyi pénzük van, Sorosékról nem: ők a víz alatt vannak. A magyar kormányfő azt is állította: tudták, hogy romlani fog Magyarország megítélése, ha beleállnak ebbe a vitába, de úgy érezték, felszínre kellett hozniuk, transzparenssé kellett kényszeríteniük ellenfeleiket ebben a vitában.

 

Sőt: Orbán Viktor péntek reggeli, Kossuth rádiónak adott interjújában is emlegette az üzletembert. Arról beszélt, a Magyarországgal foglalkozó újabb európai parlamenti vita egy Soros György-féle szeánsz, választási gyűlés, kampányesemény lesz.

 

Ami Kínát illeti, itt olvashatod el, hogy miért maradhat akár élete végéig is az ország elnöke Hszi Csin-ping. Arról pedig, hogy mit akar Kína, illetve miért áll a kínai hitelből fizetett Budapest-Belgrád vasútprojekt, itt és itt olvashatjátok a Salát Gergely Kína-szakértővel készült interjúinkat.

 

FOTÓ: Open Society Foundation / Youtube

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Örül a „Karácsonyfigyelőnek”, de türelmet kér, viszont már az első napján kihirdeti a klímavészhelyzetet.

A friss Nobel-díjas író karintiai szülőfalujában támadt rá az újságírókra, mert azok Milošević melletti kiállásáról kérdezték.

Lejárt az MSZP ultimátumának határideje, Tóbiás József vissza fogja adni a mandátumát.

Ilyen sem volt még: írek akarnak lenni a britek. A belfasti posták már kifogytak a formanyomtatványokból.

Élesedett a centristák és a baloldaliak vitája: Elizabeth Warrent támadták a centrista jelöltek az egészségügyi tervei miatt. Ez főleg Joe Bidennek használ. De mit remél ettől?

Amikor már úgy tűnt, hogy a kommunisták akarata érvényesül, közbelépett az alkotmánybíróság.

Ez úgy sikerült Csorbai Ferencnek, hogy ellenfele, a fideszes Szekó József a kampány közben meghalt. Csorbai pártja, az MSZP egyhetes nyilatkozattal válaszolt a morális kérdésre.

A hét kérdése

Egy kormányközeli lap népszavazást akar arról, hogy a konzervatív Debrecen legyen Magyarország új fővárosa a liberális Budapest helyett. Mit szólsz hozzá? Ez a kérdés!

Azért ide elnéznénk

A számok és olvasatok dzsungelében az Ellensúly folyóirat szerzői vágnak majd szépen rendet október 16-án.

Kömlődi Ferenc kiállításmegnyitója Barcs Miklóssal, október 18-án a Jurányi Suterene-ben!

Piactúra, szitabuli, térbeéneklés, séta és számháború a 8-ban. Október 18-19-én!

Pest felől csúnyán néz ki a Vác fölötti, leharapott hegy, de most egy túrán megmutatják a másik, szebbik oldalát. Október 20.

Bécsben, október 28-án!

Ezt is szerettétek

Minek folyton inspirálódni? – kérdez vissza Tarlós István, mikor arról kérdezzük, melyik kelet-európai város példájából inspirálódhatna Budapest. Nagyinterjű a főpolgival!

Elfogadna-e Tarlóstól tanácsot, és lesz-e Kálmán Olga az alpolgármestere? Azonnali-nagyinterjú Karácsony Gergellyel, az ellenzék főpolgármester-jelöltjével!

A főpolgármester-jelölt elmondja, miért foglalkozik ennyit Berki Krisztiánnal, és mit szól a Fidelitas cirkuszos plakátjaihoz, vagy Tarlós megafonozásához. Nagyinterjú!

Bécsben a lakások csaknem egyharmada önkormányzati tulajdonban van, és a város a magáncégek bérházépítési programjait is támogatja, hogy kordában tartsa az albérletárakat. Videó!

Twitter megosztás Google+ megosztás