+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Fekő Ádám
2020. január 24. péntek, 07:41
A magyar származású üzletember davosi beszédében azt állította, a Facebook azon dolgozik, hogy idén újraválasszák Trumpot, cserébe az amerikai elnök megmenti majd a közösségi oldalt.

Újra beszélt a davosi világgazdasági fórumon Soros György: bár a tavalyi beszédétől eltérően ezúttal nem tért ki különösebben Orbán Viktorra, helyette megkapta a magáét az idén választásokra készülő amerikai elnök, Donald Trump!

 

De akkor miről volt szó?

 

+ A CEU nemzetközi hírnevet szerzett az oktatás szabadságának megvédésével Magyarország uralkodója, Orbán ellen, aki el akarta pusztítani azt.

 

+ „A Facebook Trump újraválasztásán fog dolgozni, utána Trump megvédi a Facebookot. Nagyon aggódok a 2020-as eredmények miatt.”

 

+ Trump amúgy szerinte egy csaló, és klasszikus nárcisztikus, aki azt akarja, hogy körülötte forogjon a világ.

 

+ Aggodalmát fejezte ki, amiért a világ három vezető hatalmát, az USA-t, Oroszországot és Kínát diktátorok, vagy diktátorrá válni akaró emberek irányítják.

 

+ A Kínai Népköztársaság elnöke, Hszi Csin-ping szerinte megtörte a Kínai Kommunista Párt hagyományait azzal, hogy minden hatalmat maga köré szervezett, és igazi diktátorrá vált.

 

Soros nem csak beszólt embereknek, hanem bejelentette, hogy globális oktatási hálózatot indít. A Nyílt Társadalom Egyetemi Hálózat névre keresztelt  szervezete az oktatást és a kutatást kívánja egyesíteni világszerte a felsőoktatási intézmények között: kínálna közös képzéseket, összekötne hallgatókat a „vélemények és meggyőződések sokszínűségének megőrzése érdekében.”

 

További kiemelt céljuk a negligált társadalmi csoportok, a menekültek, a börtönbüntetésüket töltők, a romák, az otthonukat elhagyni kénytelen emberek elérése és minőségi oktatásuk segítése.

 

Külön ösztöndíjprogrammal támogatnák a politikailag üldözött kutatókat.

 

 

A Facebook idő közben reagált Soros elméletére a Politicónak, szerint szó sincs róla, hogy segítenék Trumpot.

 

A teljes beszédet ide kattintva olvashatod el angolul.

 

FOTÓ: Open Society Foundation / Youtube

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

A függetlenként politizáló Bencsik János könyöradománynak tartja azt, és nemet nyomott a kezdeményezésre. Az okokat megkérdeztük tőle!

Az SZFE hallgatói táncoltak és énekeltek, mialatt az Országgyűlés megszavazta egyetemük alapítványi kézbe vonását, a tüntetésen megjelent Karácsony Gergely is. Fotók!

Rögös út vezetett a jobbikos német nemzetiségű politikus, Brenner Koloman parlamenti alelnökké választásáig.
Mutatjuk a részleteket!

Macron veszélyes játékot játszik, hiszen eddigi miniszterelnöke népszerűbb volt, mint ő maga. A friss kormánnyal újragondolhatja magát.

A Kovászna megyei kétezer fős Nagybaconban balkáni hangulat uralkodik: a regnáló polgármesterrel szemben elinduló független jelöltet a polgármester fia fenyegeti, míg a polgármester szerint ellene indult lejáratókampány és igaziból őt fenyegették meg.

Ötszáznál is több óriáscég véli úgy, hogy a Facebook nem tesz eleget a gyűlöletbeszéd terjedése ellen, ezért többé nem költenek pénzt reklámra a közösségi oldalon. A Facebook-alapító Mark Zuckerberg ennek ellenére nem esett kétségbe.

Pár napja az LMP, DK, Jobbik és Fidesz képvviselői szavazták meg a momentumos Balogh Csaba jogköreinek megnyirbálását, most Balogh vette vissza az LMP-s és DK-s alpolgármesterek jogosítványait.

A hét kérdése

Szeptemberig pihenőre megy a parlament, kell is, mert sok minden történt: összegyűjtöttünk 10+1 emlékezetes pillanatot, te pedig szavazhatsz a kedvencedről!

Azért ide elnéznénk

A túrák csütörtökön 16 órakor és vasárnap 14 órakor indulnak, a félórás körbevezetés rövid koncerttel zárul.

A Magyar Asztronautikai Társaság 1994 óta tartó táborát ezúttal online rendezik meg július 9-én. Jelentkezési határidő: július 3.

Hogyan kéne támogatni a válság és az automatizáció miatt munkájukat veszített embereket? A Friedrich Ebert Stiftung és az Új Egyenlőség online rendezvénye. Július 9.

Mi köti össze Kozma Lajost, a fényképész házát és Nagy Imrét? Mi volt Karády Katalin Amerikából való hazatérésének titokban tartott feltétele és mi köze ennek a Rózsadombhoz? Kultúrtörténeti séta július 11-én.

Július 30-án újra vitáznak az újságírók: most Pető Péter, a 24.hu, és Békés Márton, a Kommentár főszerkesztője fog „összecsapni” a MagNet Közösségi Házban.

Ezt is szerettétek

A sugárzástól nem kell félnünk, nem úgy a környezeti károktól és a privátszféránk szűkülésétől.

Milyen lehet elindulni egy olyan ország választásán, ahol az egyik ellenzéki vezető szerint „minden kibaszott rossz”?

Donald Trump annyira rosszul kezelte a koronavírus-járványt, hogy azt már a Fox News sem hagyja szó nélkül. Hatással lehetett ez a George Floyd halálát követő tüntetésekre és az elszabaduló indulatokra?

Járvány utáni munkaerőpiaci körkép a Helyzetben.

Sepsiszentgyörgy polgármestere, Antal Árpád szerint nem igaz, hogy a székelyek még nem értek meg az önállóságra. Podcast!

Mi áll Klaus Johannis román államelnök magyarellenes kirohanása mögött? Podcast.

Akár az egészségügynek, akár a gazdaságnak akarnak kedvezni a politikusok, katasztrofális következményekbe futnak bele.

Twitter megosztás Google+ megosztás